DEH

DEH

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Kονίδα - CFO ΔΕΗ στο Capital Link Forum: Επενδύσεις 600 MW στις AΠΕ μέχρι τo 2022 με 700 εκατ και μείωση των CO2 κατά 57%

 
Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα της ΔΕΗ για την στροφή στις Ανανεώσιμες - Παρουσίες ειδικού βάρους στο Συνέδριο
Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο 20ο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη από την κα Αλεξάνδρα Κονίδα, CFO της ΔΕΗ για την στροφή της επιχείρησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
H κα Κονίδα τόνισε: “Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του στρατηγικού μας σχεδίου για την επόμενη δεκαετία που οδηγεί σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 
Πιστεύουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η αιολική και η ηλιακή, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια προσφέροντας
ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. 
Αυτό είναι επίσης εμφανές και στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε έως το 2030 ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, εκ των οποίων τα 600 MW μέχρι το 2022, επενδύοντας περίπου € 700 εκατ. στα επόμενα πέντε χρόνια. 
Για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων, θα εξετάζαμε επίσης τη συμμετοχή μας σε κοινοπραξίες με διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. 
Οι κυριότερες τεχνολογίες θα είναι η αιολική και η ηλιακή, αξιοποιώντας επίσης το πλεονέκτημά μας ότι έχουμε διαθέσιμες εκτάσεις σε περιοχές ορυχείων των οποίων τα κοιτάσματα έχουν εξαντληθεί. 
Τα υφιστάμενα υπό ανάπτυξη έργα έχουν συνολική ισχύ περίπου 100 MW. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις δημοπρασίες για απόκτηση νέων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).
Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις μονάδων καθώς και την πώληση των θυγατρικών λιγνίτη θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση κατά περίπου 57% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2022,  μειώνοντας σημαντικά τον συντελεστή εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.”
Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά κάτα πρώτον γιατί δίνουν για πρώτη φορά τον χρόνο ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και κατά δεύτερον τον στόχο δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2 που είναι από τα προβληματικά σημεία του Ομίλου.

Στο πάνελ Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη μεταξύ άλλων συμμετείχε ο κ. Arnaud Jossien, Managing Director – Corporate Finance - BNP Paribas o οποίος παρατήρησε πως η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα στην αγορά της ενέργειας τα τελευταία χρόνια και πλέον βρίσκεται πιο κοντά στη φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. 
«Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη προχωρήσει και έχουν εγκριθεί. Αυτό κάνει τη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά εκτός από τα διεθνή έργα, έχουμε δει μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην εγχώρια αγορά στην Ελλάδα: η αγορά ανοίγει και υπάρχει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας... Έτσι, όλα αυτά κάνουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που δεν υπήρχε ούτε ένα ή δύο χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

To πάνελ συντόνισε η  Virginia Murray, Partner - Watson Farley & Williams που τόνισε την σημασία της επένδυσης της Gastrade στο FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και των ενεργειακών διασυνδέσεων των νησιών.
Παράλληλα ο κ. Amos Hochstein, Senior Vice President – Tellurian Inc., ως μέλος της διακυβέρνησης Ομπάμα με εξειδίκευση στα ενεργειακά θέματα υποστήριξε πως η τότε αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε πολύ χρόνο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πιστεύοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προωθούσε τον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν τις ενεργειακές εξελίξεις αποτελούν ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πολύτιμη θέση στην ενεργειακή σκακιέρα, ο κ. Hochstein υποστήριξε πως μια σειρά από πρότζεκτ έρχονται τώρα σε κρίσιμη καμπή, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε μια κεντρική χώρα υποδοχής και διοχέτευσης των διάφορων ειδών φυσικού αερίου στην περιοχή.
Το συνέδριο έλαβε χώρα την Δευτέρα 10/12/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: