Η Κομισιόν έχει απορρίψει τους δύο σημαντικούς όρους που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας
Και νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ζήτησε η ΔΕΗ από την Κομισιόν. Με επιστολή του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη που έφυγε για τις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή (30/11), η ΔΕΗ ζητεί η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να μετακινηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην διατύπωση μιας συμφωνίας μετόχων που επρόκειτο να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο τη Δευτέρα 26/11.
www.worldenergynews.gr
Αιτία για την υποβολή του αιτήματος της νέας παράτασης, που σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά εξαρτάται και από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η απόρριψη από την Κομισιόν δυο σημαντικών όρων που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας.
Οι δυο όροι που απορρίφθηκαν και οι οποίοι είχαν τεθεί, ο μεν ένας από τους υποψήφιους επενδυτές, ο δε άλλος από τη ΔΕΗ, επί της ουσίας διατηρούσαν τη σύνδεση της ΔΕΗ με τις μονάδες που υποχρεώνεται να πουλήσει.
Συγκεκριμένα οι μεν υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν και η ΔΕΗ αποδέχθηκε, τη συμμετοχή της στις ενδεχόμενες ζημίες αλλά και στα κέρδη των υπό πώληση εταιριών και εκείνο που συζητείτο ήταν το ποσοστό και ο χρόνος που θα διαρκούσε ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της ζήτησε τη συμμετοχή της σε ποσοστό 30% στα έσοδα από τα ΑΔΙ των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Και οι δυο όροι διατηρούν τον ισχυρό δεσμό της ΔΕΗ με τις υπό πώληση μονάδες τη στιγμή που υπήρχε σαφής όρος στο Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει σε καμία περίπτωση.
Μάλιστα ο συγκεκριμένο όρος επαναλήφθηκε και στο πρόσφατο κείμενο αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων το οποίο συνόδευσε την έγκριση του προϋπολογισμού.
Εμπρός σε «ναυάγιο»Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην διατύπωση μιας συμφωνίας μετόχων που επρόκειτο να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο τη Δευτέρα 26/11.
Ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο ανεβλήθη μετά από επιστολή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς όλα τα μέλη του με την οποία καθιστούσε σαφές ότι οι προαναφερόμενοι όροι απορρίπτονται από την Κομισιόν.
Κάτι το οποίο ήταν προφανώς γνωστό στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά επέλεξε να προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που της έχει δοθεί.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, η υποβολή του αιτήματος της παράτασης διαγωνισμού ήταν υποχρεωτική για τη ΔΕΗ αφού με τα σημερινή δεδομένα υπάρχουν δυο κίνδυνοι:
Πρώτον να είναι χαμηλή ή και μηδαμινή η συμμετοχή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού και δεύτερον να είναι εξαιρετικά χαμηλό το τίμημα.
Πάντως στο ερώτημα τι μπορεί να αλλάξει έως τα μέσα Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει σαφής απάντηση και πλέον όλα δείχνουν ότι το ναυάγιο του διαγωνισμού πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι ο χρόνος εκδήλωσης του ναυαγίου και βεβαίως ποιες θα είναι οι συνέπειες του.
Όπως άλλωστε έχει πει ο κ. Σταθάκης η αποτυχία του διαγωνισμού οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ στο πλαίσιο της προσπάθειας της να μειώσει τις απώλειες που υφίσταται από μεγάλους καταναλωτές ρεύματος με τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά την άρση εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής, προχώρησε και στην άρση της εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ.
Η σχετική επιστολή έχει σταλεί στην εταιρία και τον ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη της Χαλυβουργικής ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ και της ΛΑΡΚΟ σε 285 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου