DEH

DEH

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

"Παράθυρο" από την Κομισιόν για παράταση στη λειτουργία των ΑΗΣ Αμύνταιου και Καρδιάς

 
Η Κομισιόν δεν έχει διαμορφώσει ακόμη άποψη για το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και την Καρδιά, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.
Όπως τονίζουν, πάντως, το ζήτημα που αφορά την Ε.Ε. περισσότερο δεν έχει να κάνει τόσο με μια τυχόν μακροπρόθεσμη επέκταση της «ζωής» των εν λόγω μονάδων, αλλά τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη σταδιακή συρρίκνωση της συμμετοχής του συγκεκριμένου καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν, η Ε.Ε. πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να ενισχύσει πανευρωπαϊκά την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
«Θα το δούμε αν θα διαπραγματευθούμε για ένα χρόνο πάνω ή για ένα χρόνο κάτω. Πάντως, δεν βγαίνουν τα κουκιά των στόχων στην Ευρώπη για την απανθρακοποίηση. Πρέπει να μπει το θέμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λένε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ίδιοι κύκλοι της Κομισιόν σημειώνουν πως αν δεν έχει αίσια έκβαση, θα πρέπει να αναλυθεί γιατί δεν πέτυχε.
«Σε μία τέτοια περίπτωση, θα δούμε ποια είναι η σωστή λύση. Αν δεν θεωρούσαμε ότι η λύση που επιλέχθηκε δεν θα πετύχαινε, δεν θα την προκρίναμε», καταλήγουν.
«Σύμμαχος» η γραφειοκρατία
Πάντως, στο θέμα της επέκτασης της «ζωής» των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο, το χρονοβόρο σύστημα αντιμετώπισης από την Ε.Ε. των περιβαλλοντικών παραβιάσεων, δημιουργεί μία ντε φάκτο συνθήκη για τη συνέχιση ηλεκτροπαραγωγής από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο για αρκετά χρόνια, πριν ενεργοποιηθεί η διαδικασία προστίμων.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το καθεστώς παρέκκλισης κατά 17.500 ώρες, στο οποίο η Κομισιόν υποστηρίζει πως υπάγονται οι δύο ΑΗΣ, εκπνέει σχεδόν άμεσα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Αμυνταίου, απομένουν περίπου 10 ημέρες λειτουργίας.
Έτσι, δεν υπάρξει στο μεταξύ συμφωνία και ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αυτή θα αργήσει να οδηγήσει σε πρόστιμα.
Ενδεικτικά, από τη στιγμή που τυχόν θα διαπιστωθεί η παράβαση υπέρβασης των 17.500 ωρών (αν στο μεταξύ δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε.), το πρώτο βήμα θα είναι να στείλει μίας επίσημη ενημερωτική επιστολή στο κράτος – μέλος.
Συνήθως η εμπλεκόμενη χώρα έχει δύο μήνες για να απαντήσει, η Επιτροπή αξιολογεί την απάντηση και, αν δεν ικανοποιηθεί, η επόμενη φάση είναι η αποστολή  επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, για την οποία η χώρα έχει και πάλι δύο μήνες για να απαντήσει.
Η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο, με την εκδίκαση να γίνεται σε αρκετά χρονιά.
Μάλιστα, η πρώτη δίκη δεν θα προβλέπει κυρώσεις, με την υπόθεση να ανάγεται σε δεύτερο δικαστήριο για κρίση.
Αν στο μεταξύ χρονικό διάστημα η χώρα συμμορφωθεί, η υπόθεση αποσύρεται.
Τα πρόστιμα ξεκινούν να μετράνε μόνο μετά την καταδίκη στο δεύτερο δικαστήριο και προσμετρώνται από την εποχή της πρώτης καταδίκης, με επιβολή ημερήσιου προστίμου από εκεί και πέρα για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: