DEH

DEH

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Κρίσιμη συνάντηση με την Κομισιόν, 14 και 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, για το Μόνιμο Μηχανισμό και τα ΑΔΙ των λιγνιτών


 
Την πρώτη δια ζώσης συνάντηση για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, μετά την προκοινοποίηση της ελληνικής πρότασης, θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αντιπροσωπεία στελεχών του ΥΠΕΝ με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου και της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία
θα μετέχουν και εκπρόσωποι της ΡΑΕ, θα ηγείται ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Η ταχεία έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού είναι θέμα κομβικής σημασίας καθώς η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων στα ΑΔΙ, στοιχείο καθοριστικό για την έκβαση του διαγωνισμού αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη. Πρακτικά, από το αν θα πάρουν ΑΔΙ οι προς πώληση μονάδες ή όχι, θα εξαρτηθεί το τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως, δε, το αν θα προσέλθουν για να καταθέσουν προσφορές.
Η αβεβαιότητα άλλωστε σχετικά με την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος ήταν ο βασικός παράγοντας για να αναβληθεί εκ νέου, για ένα μήνα, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους.
Από την άλλη, όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις κοινοτικών αξιωματούχων που φιλοξένησαν έλληνες δημοσιογράφους τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, η πορεία του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτών αποτελεί τη λυδία λίθο επί της οποίας θα κριθούν, σε ευρύτερο επίπεδο, οι εξελίξεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Πρόσφατα εξάλλου ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε θα μπούμε σε "αχαρτογράφητα νερά".
Η ελληνική πλευρά πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη για την τύχη του Μηχανισμού που έχει προκοινοποιήσει πρόσφατα, δεδομένου ότι βασίζεται σε αντίστοιχους εγκεκριμένους μηχανισμούς άλλων χωρών. Ουδείς όμως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το θέμα θα κλείσει σύντομα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι κοινοτικές διαδικασίες κατά κανόνα τραβούν σε μάκρος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μηχανισμός θα είναι τεχνολογικά ουδέτερος και θα βασίζεται σε διαγωνισμούς δημοπράτησης “δικαιωμάτων αξιοπιστίας” (reliability options) σε όλες τις υφιστάμενες μονάδες, συμπεριλαμβανόμενων και των λιγνιτικών, καθώς και στη διαχείριση ζήτησης. Παράλληλα θα δοθεί σε επόμενο στάδιο η δυνατότητα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από γειτονικές χώρες να συμμετέχουν μέσω των διασυνδέσεων στον μηχανισμό στη βάση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδετικών γραμμών, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των διαχειριστών των γειτονικών χωρών.
Για τις υφιστάμενες μονάδες η αποζημίωση στο μηχανισμό θα είναι από 30.000 - 40.000 €/MW για 1 χρόνο ενώ για τις νέες θα υπάρχει δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση από 45.000-65.000 €/MW ανάλογα με την τεχνολογία, για 5 έως 7 έτη. Θα προβλέπεται επίσης διαφορετική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μονάδων που θα προβούν σε επενδύσεις αναβάθμισης. Ο μηχανισμός θα ισχύσει για 10 έτη τουλάχιστον.
energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: