DEH

DEH

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πολιτικό «παιχνίδι» με το business plan της ΔΕΗ – Γιατί η κυβέρνηση αρνείται την κατάθεσή του στην βουλή – Ωφελημένοι οι επενδυτές

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολιτικό «παιχνίδι» με το business plan της ΔΕΗ – Γιατί η κυβέρνηση αρνείται την κατάθεσή του στην βουλή – Ωφελημένοι οι επενδυτέςΣτο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται για μια ακόμη φορά η ΔΕΗ και το στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50%.  Το σχέδιο αυτό, που ονομάστηκε Project Compass, παρουσιάστηκε μεν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και εν συνεχεία εκδόθηκε χρηματιστηριακή ανακοίνωση, όμως η ενημέρωση έγινε σε αδρές γραμμές και ο τόμος της μελέτης της McKinsey γραμμένη στα αγγλικά δεν δόθηκε αναλυτικά στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Η τακτική αυτή όπως ήταν φυσικό ενίσχυσε τη φημολογία περί «σκληρών» μέτρων που προτείνει ο σύμβουλος και τα οποία αποκρύπτει η διοίκηση. Σε αυτό πάνω ποντάρει η αντιπολίτευση. Ακολούθησαν διαρροές που μιλούσαν για εθελουσία μετά την μεταφορά των 1000 και πλεόν εργαζομένων στις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες και κόψιμο των «μόνιμων» εποχιακών. Έτσι δημιουργήθηκε ο αριθμός των 6.000 ατόμων σε προοπτική τετραετίας.
Η ανάγκη αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος από την άλλη πλευρά δεν είναι επίσης κάτι καινούργιο.Αποτελεί όμως το μεγάλο πολιτικό ταμπού που αρνείται κατηγορηματικά η κυβέρνηση και σπεύδει να προεξοφλήσει η αντιπολίτευση, ώστε να μην το χρεωθεί αν η ίδια έλθει στο μεταξύ στην εξουσία. Αναφορά σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την πλευρά της McKinsey για τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά, δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, όμως η δίοικηση το έχει ήδη αποδεχθεί σε περίπτωση που τα μέτρα εισπραξιμότητας δεν λειτουργήσουν και ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο.
Η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ήταν άμεση καθώς με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβεβαίωσε ότι δεν επίκειται καμία αύξηση τιμολογίων.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να μην χρειαστεί αύξηση τιμολογίων, όπως η σταδιακή κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που θα ωφελήσει τη ΔΕΗ με 300 εκατ. ευρώ ετησίως δημιουργώντας σημαντικό περιθώριο για την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής και ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Παρέμβαση Σκρέκα: Εδώ και τώρα φέρτε την μελέτη στην βουλή
Ακολούθησε η δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Τρικάλων, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μίλησε για μια ακόμη φορά για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ και χαρακτήρισε την κυβέρνηση υπεύθυνη για την κατάντια της επιχείρησης.
Μάλιστα ο κ. Σκρέκας κάλεσε τον κ. Σταθάκη να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ.
Βεβαίως η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και το επιχειρησιακό της σχέδιο όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε καμία περίπτωση δεν δίνεται από τους υπουργούς στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όσο δε για τη θέση της ΝΔ περί κατάρρευσης της ΝΔ, παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στα οικονομικά της επιχείρησης με την αναχρηματοδότηση των δανείων της και το κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο, οι τόνοι της αντιπολίτευσης μάλλον έχουν πέσει αφού αντιλήφθηκε ότι η καταστροφολογία δεν επιβεβαιώνεται.
Τέλος, σε ότι αφορά τη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ το βέβαιο είναι ότι 1.500 άτομα θα φύγουν από την επιχείρηση μέσω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Όσο δε για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, δεν μπορούν να «βαφτίζονται» μείωση προσωπικού λόγω αναδιάρθρωσης.
Βαθαίνει η πολιτική κόντρα
Το παιχνίδι που παίζεται γύρω από την ΔΕΗ είναι βασικά πολιτικό και έχει ξεφύγει από την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης.Και αυτό γιατί η αντιπολίτευση θέλει να βγουν στην επιφάνεια οι ενδεχόμενες σκληρές εισηγήσεις που θα εκθέσουν την κυβερνητική πολιτική σε μια φορτισμένη και μακρά προεκλογική περίοδο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το ενεργειακό πεδίο και ειδικά η αναδιάρθωση της ΔΕΗ είναι για αυτήν προνομιακός πολιτικά χώρος, σπεύδει να προβάλλει τις τομές που αφορούν την αποεπένδυση από τους λιγνίτες, που ωφελούν την ΔΕΗ αλλά και την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης ύψους 1,3 δισ ευρώ σαν επιτυχίες.
Στην κατεύθυνση αυτή προσθέτουν επίσης την επιχείρηση στροφής της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες με ένα πλάνο 800 εκατ ευρώ, που συμπληρώνονται από τις επενδύσεις στα δίκτυα ανερχόμενες  σε 3 δισ ευρώ και οι οποίες περιλαμβάνονται στο business plan της Mckinsey.Παράλληλα η ΔΕΗ επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης δεν κατηγορήθηκε για υπογραφή λεοντείων και διφορουμένων συμβάσεων όπως συνέβη προηγουμένως. Στα επιχειρήματα επίσης της δίοκησης είναι η διατήρηση των υδροηλεκτρικών προς όφελος της ΔΕΗ που θα εξασφαλίζει πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην επόμενη φάση απελευθέρωσης ( target model). Στη σημείο αυτό η αντιπολίτευση μιλά για μια αναποτελεσματική και μερική αναδιάρθρωση με μικρες ωφέλεις από τις λιγνιτικές που θα είχαν μεγιστοποιηθεί αν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες ήταν προς πώληση.
Οι επενδυτές
Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα είναι οι ευνοημένοι καθώς η ΔΕΗ με τις όποιες εναλλακτικές κατευθύνσεις λαμβάνει ή θα λάβει την φέρνουν σε τροχιά εξορθολογισμού από ζητήμτα χρηματοοικονομικά μέχρι στρατηγικής.
Η πτώση της μετοχής το τελευταίο τρίμηνο πέραν από την γενικότερη πτώση οφείλεται στην μεγάλη αύξηση- τριπλασιασμό των CO2, δηλαδή των εκπομπών ρύπων που κατέστησαν λιγότερο εκλκυστικές τις προς πώληση μονάδες και κατά συνέπεια μικρότερο το δυνητικό όφελος της ΔΕΗ από την πώληση.
Στην αντιπαραβολή περιλαμβάνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τον Μηχανισμό  Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος και για τις λιγνιτικές και η συμμετοχή ξένων δυνάμεων, όπως οι Κινέζοι και οι Τσέχοι, που μπορεί να κινηθούν απρόβλεπτα στον διαγωνισμό.
Συμπερασματικά και οι δύο πολιτικές δυνάμεις μπορούν να προσφέρουν λύσεις υπέρ των επενδυτών, αυτό έχει δρομολογηθεί και θα αποτυπωθεί στο ταμπλό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Όμως το πολιτικό παιχνίδι και το κοινωνικό κόστος είναι σαφές ότι θα έχουν μεγάλο βάρος σε σχέση με τις εξελίξεις της επιχείρησης. Κυρίως όλα θα κριθούν από το ποιός μπορεί να υλοποιήσει τι προς το μακροπρόθεσμο όφελος της ΔΕΗ, που δεν θα αντιβάινει σε βάρος της κοινωνίας και της παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: