DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Μ. Δημητριάδης: Η ΔΕΗ είναι σε πορεία ευημερίας – Να δούμε ως ευκαιρία την αναγκαστική προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Την άποψη ότι «η ΔΕΗ είναι σε μια πορεία ευημερίας, ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν σχεδόν κατεστραμμένη και έτοιμη προς εκποίηση», εξέφρασε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Μίμης Δημητριάδης.
 
Σε σχέση με την πώληση δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι «η αναγκαστική προσαρμογή
στην ευρωπαϊκή απόφαση για απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στον λιγνιτικό τομέα, μας αναγκάζει να περάσουμε στις πρωτοβουλίες που περάσαμε».

Ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη «αυτή την αναγκαστική προσαρμογή πρέπει να την δούμε ως ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, γιατί αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι εν συνόλω κρατήσαμε την επιχείρηση ενιαία, δημόσια και βοηθούμε στην οικονομική της ανάταση, που την έχει απόλυτη ανάγκη, για να παίξει τον ρόλο που πρέπει να παίξει στο μέλλον, που είναι ο πυλώνας της κοινωνικής και δημόσιας πολιτικής στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «το ζήτημα της αποεπένδυσης στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Είναι προσαρμογή σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τον ανταγωνισμό. Επειδή η ΔΕΗ είχε μονοπωλιακή πρόσβαση στον λιγνίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από μια δεκαετή διαδικασία αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ότι πρέπει να αποεπενδύσει η ΔΕΗ τμήμα της λιγνιτικής της παραγωγής για να υπάρχουν και άλλοι «παίκτες» στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας και στην λιγνιτική παραγωγή».

«Την κατάσταση αυτή πρέπει να την δούμε σαν μια ευκαιρία, διότι η ΔΕΗ και διεσώθη ως ενιαία και δημόσια επιχείρηση, και ως μια ευημερούσα επιχείρηση. Είναι σε μια πορεία ευημερίας, ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν σχεδόν κατεστραμμένη και έτοιμη προς εκποίηση» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι «αποτρέψαμε και ανατρέψαμε το σενάριο της μεταφοράς του πλούτου στους λίγους, κρατήσαμε την ΔΕΗ δημόσια, και παρόλο που θα απολέσει δύο μονάδες, θα τις αντικαταστήσει στο ενεργειακό της μείγμα με άλλου τύπου παραγωγικές δραστηριότητες. Θα γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Την άποψη ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών «κάναμε μια κίνηση που εκτιμείται σημαντικά, ικανοποιητικά, επιτέλους λύνουμε ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, σημειώνοντας ότι με τη Συμφωνία «κάνουμε μια τομή και μια σημαντική προσπάθεια ώστε να έχουμε καλύτερα και ειρηνικότερα Βαλκάνια, με ευημερία και πρόοδο».

Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτή είναι η πλειοψηφία της προσέγγισης των πολιτών στη δυτική Μακεδονία». Παράλληλα εξέφρασε τον σεβασμό του στις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκκινούνται από γνήσιο και πατριωτικό καθήκον σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: