DEH

DEH

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ηλεκτρική διασύνδεση κυκλάδων. Ξεκινά ταχύτητα η δεύτερη φάση του έργου

Μετά τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Σύρο, ο ΑΔΜΗΕ περνά ταχύτατα στη δεύτερη φάση στου έργου, με στόχο ως τα μέσα Απριλίου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τριών προσφορών που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εργασίες.  με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2019. 
Για τη δεύτερη φάση, η οποία κλείνει με τη διασύνδεση Πάρου, Νάξου και Μυκόνου, ο διαγωνισμός έχει χωριστεί σε δύο σκέλη: Στο πρώτο, αξιολογούνται οι προσφορές που έχουν υποβληθεί από τις εταιρίες Prysmian (Ιταλία),  Nexans (Γαλλία) και Cenergy (Ελληνικά Καλώδια) και αφορούν  στην αναβάθμιση και αντικατάσταση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ Άνδρου-Λιβαδιού (14,5 χλμ.) και Άνδρου-Τήνου (4 χλμ.), με συνολικό προϋπολογισμό 23,56 εκατ. ευρώ. 
Στο δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, που αφορά στη  «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150kV XLPE για τις Διασυνδέσεις Πάρος–Νάξος και Νάξος–Μύκονος» αξιολογούνται οι δύο προσφορές που υπέβαλαν οι εταιρίες Prysmian  και Cenergy.  H διασύνδεση θα έχει μήκος περίπου 47,6 χλμ.,  ενώ ο  προϋπολογισμός του έργου  ανέρχεται σε   52,08 εκατ. ευρώ. 
Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι εντός του επόμενου διμήνου να ξεκινήσουν οι εργασίες εκτέλεσης των έργων της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ώστε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019. 
Θα ακολουθήσει αργότερα η τρίτη φάση του έργου, με την πόντιση δεύτερου καλωδίου  στη γραμμή Λαύριο-Σύρος. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί  το 2022  και στόχο έχει τη μέγιστη διασφάλιση της  αξιοπιστίας ηλεκτρικής τροφοδοσίας των νησιών.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας πέρα από την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού -μειώνεται  πλέον ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες- και τα περιβαλλοντικά οφέλη, αναμένεται να περιορίσει αισθητά και την ετήσια δαπάνη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), της χρέωσης για την κάλυψη της διαφοράς του κόστους παραγωγής ρεύματος μεταξύ του διασυνδεδεμένου συστήματος και των νησιών, που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς. 
‘Οταν ολοκληρωθεί το έργο, οι αυτόνομες μονάδες θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία. 
Το ετήσιο κόστος των ΥΚΩ για τις Κυκλάδες υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το  μέσο κόστος παραγωγής των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τον Αύγουστο του 2017 διαμορφώθηκε στα 336,96 ευρώ/ MWh, όταν το αντίστοιχο κόστος στο ηπειρωτικό σύστημα κυμάνθηκε στα 50 ευρώ/ MWh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: