Την Μ. Εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου το οποίο ενδέχεται να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα.
Στόχος του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή πριν το Πάσχα,αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ψήφιση του δεν θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος πράγμα που σημαίνει η συζήτηση του στη Βουλή δεν θα γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά μετά τις πασχαλινές αργίες.
Όπως είναι ήδη γνωστό τα θέματα που καλείται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο είναι: Το μέλλον των εργαζομένων στις υπό πώληση μονάδες, η διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού αλλά και η συμπερίληψη αναφοράς που να διασφαλίζει το εύλογο του τιμήματος.
Κρίσιμη συνάντηση Σταθάκη- ΓΕΝΟΠ
Εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης ο κ. Σταθάκης που βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΔΕΗ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και μέλη του προεδρείου προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις ρυθμίσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους.
Εθελούσια τύπου ΑΔΜΗΕ
Η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται ότι προτείνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποζημίωση της τάξης των 35.000 ευρώ, όπως έγινε και στον ΑΔΜΗΕ, όμως για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.
Και τούτο διότι για τους εργαζομένους της ΔΕΗ ισχύει ότι η αποζημίωση συμψηφίζεται με το εφάπαξ και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000.
Μέσω της εθελουσίας εξόδου εκτιμάται ότι θα μειωθεί το προσωπικό των υπό απόσχιση περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου 200 άτομα.
Σημειώνεται ότι σήμερα στη Μεγαλόπολη (μονάδες και ορυχεία) απασχολούνται συνολικά 1.100.
Από αυτούς 570 απασχολούνται στα ορυχεία και από 270 σε κάθε μια από τις δυο μονάδες.
Στη Φλώρινα απασχολούνται 200 άτομα συνολικά και με την εθελούσια εκτιμάται ότι δεν μπορεί να φύγουν περισσότερα από 50 άτομα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα όμως δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αιτούμενο για σημαντική μείωση του προσωπικού, ώστε να είναι ελκυστικές οι μονάδες για τους υποψήφιους επενδυτές.
Όπως φαίνεται λοιπόν μέρος του προσωπικού που σήμερα δραστηριοποιείται στην συντήρηση των μονάδων θα μεταφερθεί με στόχο να αποτελέσει τη μαγιά της νέας εταιρίας που σχεδιάζει η ΔΕΗ να συστήσει με την General Electric για την ανάληψη έργων συντήρησης.
Τώρα σε ότι αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν την απόσχιση, σημαντικό ζήτημα είναι τα δάνεια που θα συνοδεύσουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Με πληροφορίες από athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου