DEH

DEH

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΑΔΜΗΕ: Ανάσα 2,7 δισ. από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανάσα 2,7 δισ. από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
 
Μειώνονται οι ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 2,7 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, με το σβήσιμο των μονάδων στις Κυκλάδες. Ποια νησιά παίρνουν ρεύμα από το υποθαλάσσιο καλώδιο του Λαυρίου. Εγκαίνια από τον Τσίπρα τη Δευτέρα.
Ξεφούσκωμα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2,7 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας φέρνει η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και ο τερματισμός της λειτουργίας των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ  σε Πάρο, Σύρο, Μύκονο και Άνδρο.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή τα εγκαίνια του υποθαλάσσιου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου που πραγματοποιεί, εκτός απρόοπτου, την ερχόμενη Δευτέρα στο νησί των Κυκλάδων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος παίρνουν ρεύμα από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αποτέλεσμα οι πανάκριβες και ρυπογόνες μονάδες της Σύρου και της Πάρου να σβήσουν… Τις προσεχείς μέρες έρχεται και η σειρά της Μυκόνου, με αποτέλεσμα η διασύνδεση των νησιών να μειώνει θεαματικά τις πιθανότητες μπλακ άουτ και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι καταναλωτές να διαπιστώνουν σταδιακά τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Τα δέκα νησιά

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ηλέκτριση του υποθαλάσσιου καλωδίου 150 kV, μήκους 105 χλμ. που συνδέει τη Σύρο στο διασυνδεδεμένο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω του νεότευκτου Υποσταθμού του Λαυρίου.
«Το γεγονός σηματοδότησε την «ενεργοποίηση» της Α’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ», όπως σημειώνουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ στο Euro2day.gr.  Ακολούθησε η ηλέκτριση των καλωδίων που συνδέουν τη Σύρο με την Πάρο και με την Τήνο.
Από την Πέμπτη 8 Μαρτίου έχουν μεταφερθεί από τον Σταθμό Παραγωγής της Πάρου στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα ηλεκτρικά φορτία που τροφοδοτούν όχι μόνο την Πάρο και την Αντίπαρο, αλλά και τα νησιά Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος.
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και τα ηλεκτρικά φορτία της Σύρου μεταφέρθηκαν από τον τοπικό Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (ΑΣΠ) στο ηπειρωτικό Σύστημα. «Με άλλα λόγια», όπως εξηγούν στελέχη του Διαχειριστή, «ένα μεγάλο μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων τροφοδοτείται πλέον ήδη από το ΕΣΜΗΕ, έχοντας πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση».

Τα οφέλη της πρώτης φάσης

Η Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται  με την ένταξη της Μυκόνου στο ηπειρωτικό σύστημα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τα βασικά οφέλη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
1. Οδηγεί στην εξοικονόμηση  πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω της διακοπής λειτουργίας των ΑΣΠ της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, που κατανάλωναν πετρέλαιο. Οπως προαναφέρθηκε, το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των μέχρι πρότινος Μη Συνδεδεμένων Νησιών μετακυλιόταν μέσω ΥΚΩ στους καταναλωτές ρεύματος όλης της χώρας, οι οποίοι σύντομα θα δουν οφέλη στους λογαριασμούς τους.  Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει εκπονήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που υλοποίησε το έργο, το συνολικό κοινωνικοοικονομικό όφελος ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
2. Βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου αφού θα μειωθεί δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς.
3. Δίνει πρόσθετη ώθηση στην τουριστική δραστηριότητα των Κυκλάδων καθώς θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, οπότε αυξάνεται και η κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα μπλακ άουτ.

Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Με την ηλέκτριση της Σύρου, της Πάρου και σύντομα της Μυκόνου, κλείνει ο πρώτος κύκλος της Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη Β’ φάση, που προβλέπει αφενός την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια). Το έργο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας τροφοδότησης της Νάξου, της Πάρου και της Μυκόνου.
Επιπλέον, με την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με την Εύβοια, διασφαλίζεται η διακίνηση ισχύος της τάξης των 170 MW από την Εύβοια προς τις διασυνδεδεμένες Κυκλάδες, σε περίπτωση απώλειας του καλωδίου Λαύριο-Σύρος, περιορίζοντας την ανάγκη θέσης σε λειτουργία των τοπικών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών στη λειτουργία των καλωδίων. Το έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, προχωρά κανονικά και η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.

Δεύτερο καλώδιο

Ο ΑΔΜΗΕ, εξάλλου, αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση της Γ’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων (που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου) κατά δύο χρόνια, ώστε το έργο, προϋπολογισμού 100 εκατ.  ευρώ, να περατωθεί το 2020 αντί για το 2022, με τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με την ολοκλήρωση και της Γ΄Φάσης, θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, με τη σωρευτική εξοικονόμηση πόρων να υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εικοσαετίας, εξασφαλίζεται δε πλήρης αξιοπιστία τροφοδότησης μεγάλου μέρους των Κυκλάδων.

Οι δυτικές και νότιες Κυκλάδες

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να εντάξει στον μακροχρόνιο προγραμματισμό των έργων του, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2028 (που θα κατατεθεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη του μήνα), και τη Δ' Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων (Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη).
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: