Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

«Προέλαση» του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – Άγγιξε τα επίπεδα του άνθρακα

Η ανάγκη ανάπτυξης της παραγωγής φυσικού αερίου από την Ευρώπη ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να εντοπίσουν σχετικά κοιτάσματα Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), έχει φθάσει στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή από άνθρακα, ενώ την ίδια ώρα η αυτάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει μειωθεί κάτω του 50%.
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται και έτσι παρά τα θετικά μηνύματα σε ότι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς το φυσικό αέριο είναι σαφώς καθαρότερο καύσιμο σε σχέση με τον άνθρακα και το πετρέλαιο, εντείνεται ο προβληματισμός σε ότι αφορά την αναγκαιότητα ανάπτυξης της παραγωγής αερίου εντός της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ρωσική Gazprom, οι εξαγωγές της προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13,2% το 2016, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε άλλες δυο χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα στην Τουρκία φθάνοντας στο 22,4% και στην Ουγγαρία όπου έφθασε στο 24,4%. Σε ότι αφορά τη Βουλγαρία και τη Σερβία, οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,1% και 40,8% αντίστοιχα. Οι χώρες της Ευρώπης που ανήκουν στον ΟΟΣΑ ενίσχυσαν την ιδιότητα τους ως του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου παγκοσμίως, αφού τα μέλη της απορρόφησαν επιπλέον 17,7 Bcm, δηλαδή περίπου το 50% του παγκόσμιου εμπορίου αερίου αγωγών. Οριακή αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου Η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 0,4% στο σύνολο του ΟΟΣΑ πέρυσι, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η παραγωγή μειώθηκε κατά 17,3 Bcm και 3,1 Bcm αντίστοιχα. Σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,4% σε 10.964 TWh το 2016. Την ίδια περίοδο, η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Ο άνθρακας μειώθηκε κατά 7,1% και το πετρέλαιο κατά 7%. Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο σημείωσε αύξηση 5,8%, πράγμα που σημαίνει ότι η ακαθάριστη παραγωγή βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα και η παραγωγή από φυσικό αέριο προβλέπεται να ξεπεράσει την παραγωγή από άνθρακα. Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σταθεροποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε περίπου 18%, αλλά το τελευταίο έτος σημείωσε ελαφρά μείωση καθώς πολλές εγκαταστάσεις υποβλήθηκαν σε συντήρηση περί τα τέλη του 2016.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς και φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 7,7% και 19,2% πέρυσι. Έτσι πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ανέρχονται στο 8,2% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ΟΟΣΑ. Στις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2015, όταν ο άνθρακας διατηρούσε το κυρίαρχο μερίδιο αγοράς με 47,1% της ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασαν μικρή αύξηση, ενώ το πετρέλαιο συνέχισε την απότομη πτώση του.
Ο ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι η μείωση της παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση των ευρωπαϊκών χωρών μελών του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνουν όλα εκτός από έξι κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν πέσει κάτω από το 50% της αυτάρκειας για πρώτη φορά το 2016.
Σε μια τάση που ήταν αρκετά σταθερή ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90, οι καθαρές εισαγωγές αυξήθηκαν έναντι της εγχώριας παραγωγής και ο δείκτης αυτάρκειας έπεσε κάτω του μισού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου