Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ψάχνουν τον πήχη για τα εισοδήματα και τα ακίνητα που θα "ξεσκαρτάρουν" τους δικαιούχους του ΚΟΤ.


Γιώργος Φιντικάκης
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα "πετάξουν" εκτός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου όσους από τους 690.000 σημερινούς δικαιούχους, κριθεί ότι δεν δικαιούνται την καταβολή του, θα ξεκινήσει να βάζει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΥΠΕΝ.
Σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες ΚΟΤ, που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20%, και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%, το υπουργείο θα προσδιορίσει τις επόμενες εβδομάδες τα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, όπως και τις καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να εντάξει ένα μεγάλο μέρος από τους 690.000 δικαιούχους. Οσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που θα αντλήσει το ΥΠΕΝ από το Taxis, προφανώς θα κοπούν. 
Στην περίπτωση για παράδειγμα της ακίνητης περιουσίας, το κριτήριο θα λαμβάνει πιθανότατα υπόψιν κατά πόσο αυτή αποφέρει στον ιδιοκτήτη του εισόδημα ή όχι. Το να κατέχει κανείς ξενοίκιαστα ακίνητα τα οποία δεν του αποφέρουν έσοδα, παρά τον επιβαρύνουν με ΕΝΦΙΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκατάστατος.
Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο "εισόδημα αλληλεγγύης", δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εννοείται ότι θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοικό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια αναμένεται να έχουν καθοριστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον φυσικά το ΥΠΕΝ κάνει αποδεκτή την εισήγηση της ΡΑΕ για τις τέσσερις κατηγορίες.
Με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ΚΟΤ υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστός του θα αυξηθεί. Και από τα σημερινά επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Τα κόστη αυτά ως γνωστόν συνυπολογίζονται στο κόστος των ΥΚΩ που πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει ήδη τα κόστη του ΚΟΤ για τα έτη 2015 και 2016. Εν προκειμένω έχει εγκρίνει για το 2015 ποσό 70 εκατ. ευρώ, και για το 2016 ποσό 80 εκατ. ευρώ.
Στασιμότητα για τα ΥΚΩ
Από εκεί και πέρα, ουδέν νεότερο υπάρχει αναφορικά με την εξέταση της πρότασης της ΡΑΕ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και την εισήγησή της ένα μέρος τους να πληρώνεται απευθείας από τον κρατικό προυπολογισμό.
Στις αρχές Αυγούστου θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ είχε αποφανθεί ότι η ΔΕΗ δικαιούται να ανακτήσει ποσό 360 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ των παρελθόντων ετών, μεγάλο μέρος του οποίου εισηγούνταν να καλυφθεί από τον προυπολογισμό. Εν προκειμένω είχε προτείνει να επιστρέφεται στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ το 50% του ΕΦΚ που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν, ώστε να δουλεύουν, οι πανάκριβες μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. 
Βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί συζήτηση του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, οι οποίοι και πρέπει να δώσουν πρώτα την έγκρισή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τέτοια συζήτηση τόσο εντός της κυβέρνησης, από τον αρμόδιο υπουργό Γ.Χουλιαράκη, όσο και με τους δανειστές δεν έχει καν ξεκινήσει. Και αυτό είναι ένα θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Υπολογίζεται ότι ο φόρος που εισπράττει το Δημόσιο από την λειτουργία των πεπαλαιωμένων πετρελαικών μονάδων της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 180 εκατ ευρώ το χρόνο. Με την μεταφορά των μισών χρημάτων από τον εν λόγω ΕΦΚ, δηλαδή των 90 εκατ ευρώ, από τον κρατικό προυπολογισμό στον "Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ", εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται καμία ανάγκη για αύξηση στα τιμολόγια.
Αλλωστε τα ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, επιδοτούν ακριβώς τα τιμολόγια των νησιωτών, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ ακριβότερο ρεύμα από τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι εκεί μονάδες της ΔΕΗ καίνε πετρέλαιο
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου