Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των ΔΕΚΟ από το δημόσιο

Τη χαλάρωση του ασφυκτικού ελέγχου του δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες αυτό διατηρεί πλειοψηφική ή άλλη συμμετοχή, βάζουν οι δανειστές με την τρίτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινή", η κυβέρνηση πιέζεται προκειμένου να ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις της μεταξύ των οποίων και η πραγματική ενεργοποίηση του υπέρ-ταμείου.
Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο μελών της όσο και συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων στις περί ου ο λόγος επιχειρήσεις. Αντιδράσεις τις οποίες γεννά ο de facto "απογαλακτισμός" τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό, αφού οι εταιρείες, οι διοικήσεις τους, οι αποφάσεις τους, η υλοποίηση των business plan αλλά και η στρατηγική τοποθέτηση στην αγορά, όπως και η ευρύτερη στελέχωσή τους, θα παρακολουθούνται από το υπέρ-ταμείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και ξένοι παρατηρητές από τους πιστωτές που επιπλέον διαθέτουν βέτο.
Άρα, δεν θα μπορεί ο εκάστοτε υπουργός ή η εκάστοτε κυβέρνηση να τις χρησιμοποιεί για ίδιον πολιτικό όφελος, όπως η τακτοποίηση ημετέρων στη διοίκησή τους αλλά και οι πελατειακές προσλήψεις εν γένει.
Είναι ενδεικτικό πως το υπερταμείο, δηλαδή η ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προχωρεί άμεσα στην πρόσληψη οίκου που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την ΕΔΗΣ, η οποία θα είναι εφεξής η holding πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, στην ΕΔΗΣ θα περιέλθουν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΑΚΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα Κορίνθου), ΟΚΑΑ (Κεντρική Αγορά του Ρέντη), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ, ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).
Επίσης, αναφέρει η "Καθημερινή", ο σύμβουλος που θα προσλάβει τώρα το υπέρ-ταμείο καλείται εντός τριών μηνών να "δημιουργήσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) και των συμμετοχών που διατηρεί σε δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, βελτίωση αποδοτικότητας των λειτουργιών τους και αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου μακροπρόθεσμα".
Ακόμη, ο σύμβουλος του υπέρταμείου για την ΕΔΗΣ αναμένεται να παρέχει και υπηρεσίες ανάλυσης των τάσεων που επικρατούν, των ευκαιριών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, αλλά και οι αντίστοιχοι κλάδοι δραστηριότητας που υπάγονται στην ΕΔΗΣ, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τον ανταγωνισμό, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου