Στη φάση του νομικού ελέγχου βρίσκεται το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης με την οποία το ΥΠΕΝ θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME, τη βασικότερη δηλαδή παράμετρο από την οποία θα εξαρτηθεί η επιτυχία του θεσμού ή όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress εντός των επόμενων ημερών η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δημοσιευθεί, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας το Σεπτέμβριο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση – γνωμοδότηση που έχει κάνει η ΡΑΕ «δίνει» τιμή περί τα 38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εάν η ΚΥΑ κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει «γκρίνια» από τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας που περίμεναν τιμή σημαντικά κατώτερη της τρέχουσας Οριακής Τιμής Συστήματος. Από την άλλη η ΔΕΗ θα είναι μάλλον ευχαριστημένη, αφού θα μπορέσει να λειτουργήσει τις λιγνιτικές της μονάδες που σήμερα δεν μπαίνουν καν στο σύστημα αλλά στοιχίζουν ακριβά στην επιχείρηση καθώς τα πάγια έξοδά τους «τρέχουν».
Η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης, με βάση το νόμο, είναι συγκεκριμένη: λαμβάνει υπόψη τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και καθορίζει την αναλογία μείγματος λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Ο νόμος καθορίζει και το τι θεωρείται ως μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών της ΔΕΗ (κόστη ορυχείων, κόστος αγοράς καυσίμων από τρίτους, ειδικό τέλος λιγνίτη, ειδικό κόστος εκκίνησης, μεταβλητά κόστη λειτουργίας και συντήρησης, κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων).
Η πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας το Σεπτέμβριο (με φυσική παράδοση των προϊόντων εντός του τέταρτου τριμήνου του 2016) εκτιμάται ότι θα δώσει έναυσμα για τη μεγάλη μάχη του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος.
Από την άλλη, εκκρεμεί η υλοποίηση της πολιτικής που εξήγγειλε ο Μανώλης Παναγιωτάκης για δημιουργία και πώληση εταιρείας λιανικής με 400.000 περίπου πελάτες από όλες τις κατηγορίες, τις οποίες θα πουλήσει με διαγωνισμό σε άλλους προμηθευτές.
Με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι τα δύο εναλλακτικά σχέδια για το άνοιγμα της αγοράς (αφενός οι δημοπρασίες και αφετέρου η πρωτοβουλία της ΔΕΗ για δημιουργία και πώληση εταιρείας λιανικής) να λειτουργήσουν, από το Φθινόπωρο, παράλληλα. Εάν αυτό που θα «βγάλει» η ΔΕΗ είναι ελκυστικό για τους προμηθευτές και πράγματι προχωρήσει, (έστω και αργά καθώς αποτελεί μια μάλλον χρονοβόρα διαδικασία), τότε θα μειωθούν στη συνέχεια οι ποσότητες ενέργειας που θα βγαίνουν στις δημοπρασίες.
Από το http://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου