DEH

DEH

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Νέα Παρέμβαση Μαριά στην Ευρωβουλή για τα Δωρεάν Δικαιώματα CO2 και τη ΔΕΗ

Νέα παρέμβαση για το θέμα της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών προς τη χώρα μας και τη ΔΕΗ έκανε χθες στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μαριάς, «ο οποίος σημειωτέων ήταν και ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη συζήτηση για το καθοριστικό θέμα της παραχώρησης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην
Ελλάδα, αναφέρθηκε στη σημαντική ημερίδα που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο 9/07/2016 στην Κοζάνη το Σωματείο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Σπάρτακος και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.»

Όπως επισήμανε, βάσει της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ, τα κράτη-μέλη της Ένωσης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Ωστόσο, η Ελλάδα, παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%).
Έτσι, υπογράμμισε, το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιριών, αφού οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και μπορούν συνεπώς να παράγουν φθηνότερο ρεύμα.
Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο κ. Μαριάς, «ζημιώνει τη ΔΕΗ με 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δημιουργεί στρεβλώσεις στην περιφερειακή αγορά που αποτυπώνονται τόσο στις αυξημένες ελληνικές εισαγωγές ρεύματος όσο και στα αυξημένα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές σε μια φάση που η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.»
Γι' αυτό το λόγο ζήτησε από τον Εισηγητή και τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής να υπερψηφίσουν τις υπ. αριθμ. 548 και 624 τροπολογίες που κατέθεσε για την αναθεώρηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ προκειμένου αφενός μεν να συνυπολογίζεται και το κατά κεφαλή ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών μελών από τις υποχρεώσεις αυτές, όπως είναι εν προκειμένω η περίπτωση της Ελλάδας και αφετέρου να μπορεί και η χώρα μας να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο για τη Στήριξη Εκσυγχρονισμού των Ενεργειακών Συστημάτων και Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Εισηγητής κ. Φέντερλεϊ εκφράστηκε θετικά για τις παραπάνω τροπολογίες του Νότη Μαριά, γεγονός ενθαρρυντικό για τη μελλοντική εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος που αποτελεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της ΔΕΗ και της ελληνικής βιομηχανίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: