DEH

DEH

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΔΕΗ: Χωρίς ελλείψεις στα νησιά το καλοκαίρι – Αλλάζουν τα δεδομένα μακροπρόθεσμα

Στις σημαντικές αλλαγές που σημειώνονται όσον αφορά την ενεργειακή κάλυψη των νησιών αναφέρθηκαν σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης μαζί με στελέχη της Επιχείρησης και τον γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλο. Υπογράμμισαν ότι δεν αναμένονται
προβλήματα επάρκειας ισχύος αυτό το καλοκαίρι στα ΜΔΝ, αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Παναγιωτάκης: Πρόβλημα για τη ΔΕΗ η είσπραξη των ΥΚΩ
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι «οι σοβαρές εξελίξεις από την Ε.Ε. μας ωθούν σε ανασχεδιασμό του παραγωγικού δυναμικού των νησιών ως το 2030. Το καλοκαίρι εκτός απροόπτου δεν θα έχουμε πρόβλημα με την τροφοδοσία των νησιών».
Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ συνεχίζει να είναι καθοριστικός. «Η ασφάλεια εφοδιασμού και η οικονομικότητα είναι απαραίτητες. Συνεχίζουμε να εξαρτώμαστε από το πετρέλαιο, υπάρχει ανισορροπία θέρους-χειμώνα, αυτό μεταφράζεται σε πολλαπλάσιο κόστος το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές. Υποχρέωση όλων μας είναι να ελαχιστοποιηθεί. Έχουμε ως ΔΕΗ και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί δεν παίρνουμε στο ακέραιο και έγκαιρα τις ΥΚΩ. Από το 2012 τα οφειλόμενα ποσά αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ».
Επίσης, τόνισε ότι «στα δίκτυα συζητάμε την αποθήκευση ενέργειας, έχουμε συνεργασία με μεγάλη ξένη εταιρεία για να επιλέξουμε δύο νησιά ως πιλότους. Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση ΑΠΕ και την ασφάλεια εφοδιασμού με μικρότερο κόστος. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διασύνδεση των Κυκλάδων με καθυστέρηση λίγων μηνών».
Βερροιόπουλος: Στόχος να ξεπεράσουμε το 50% ΑΠΕ στα νησιά
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλος, είπε ότι «θα επεξεργαστούμε σύντομα στο υπουργείο τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος θα βασίζεται σε 5 πυλώνες: Ασφάλεια εφοδιασμού, διαφανή εσωτερική αγορά, απανθρακοποίηση, ενεργειακή αποδοτικότητα και έρευνα.
Έχουμε προχωρήσει στο θέμα των υβριδικών σταθμών στα νησιά, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα πιλοτικό έξυπνο νησί, να φτάσουμε σε ΑΠΕ 50% και πάνω. Επίσης, προωθούμε τα τοπικά έξυπνα κέντρα ελέγχου ενέργειας στα νησιά από το 2019 που θα συνδέονται με κεντρική μονάδα. Θα προβλέπουν την κατανάλωση της επόμενης ημέρας, θα κατανέμουν την παραγωγή, πλησιάζοντας την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο».
ΔΕΗ: Επαρκής ισχύς στα νησιά το καλοκαίρι, προκλήσεις μακροπρόθεσμα
Από την πλευρά τους, στελέχη της ΔΕΗ έκαναν μια λεπτομερή παρουσίαση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον των νησιών. Ανέφεραν ότι σήμερα η θερμική ισχύς αγγίζει τα 1.700 μεγαβάτ περίπου στα νησιά. Η εξέλιξή της έχει επηρεαστεί από τη μείωση ζήτησης και την αύξηση των ΑΠΕ, οι οποίες έφτασαν πέρυσι το 18%.
Σχετικά με το φετινό καλοκαίρι, τονίστηκε ότι γίνεται υπολογισμός της ζήτησης και της αναγκαίας εφεδρείας κάθε χρόνο. Λαμβάνεται υπόψη η ισχύς της μεγαλύτερης μονάδας. Στην Κρήτη υπάρχει ονομαστική ισχύς 813 μεγαβάτ και το καλοκαίρι διαθέσιμη παραγωγή 716 μεγαβάτ. Στα 650 μεγαβάτ υπολογίζεται η ζήτηση του νησιού το καλοκαίρι, άρα υπάρχει επάρκεια ισχύος για φέτος. Στη Ρόδο το καλοκαίρι η παραγωγή αναμένεται στα 209 μεγαβάτ και η ζήτηση 204 μεγαβάτ. «Υπάρχει ένα έλλειμμα με βάση τη μεθοδολογία μας, αλλά θα καλυφθεί από μισθώσεις ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών», όπως τόνισαν. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλα τα νησιά καθώς κάποια μικρά ελλείμματα σε ορισμένα μικρά νησιά θα καλυφθούν με μεταφορά ζευγών.
Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι έχουν γίνει επενδύσεις στην παραγωγή των νησιών 1 δις. ευρώ από τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Η νέα μονάδα στη Ρόδο θα έχει ισχύ 115 μεγαβάτ με καύσιμο μαζούτ και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου. Επίσης, είναι πάνω από 75% έτοιμες οι απαραίτητες νέες διασυνδέσεις στο νησί. Η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας αναμένεται στις αρχές του 2017.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι το ενεργειακό μέλλον των νησιών προσδιορίζεται από δύο ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οδηγίες, η μια αφορά τους ρύπους σε θερμικές μονάδες άνω των 50 μεγαβάτ και η άλλη τις μικρότερες. Η πρώτη επιβάλει υποχρέωση να δουλεύουν οι μονάδες με βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Όπως εξήγησε η ΔΕΗ, «αναμένουμε στις αρχές του 2017 το τελευταίο εγχειρίδιο βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών. Αρχές του 2021 θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του. Υπάρχει εξαίρεση για τις μονάδες των νησιών μέχρι τα τέλη του 2019 και με βάση αυτή δουλεύουμε. Προβλέπεται επίσης απαλλαγή για περιορισμένη λειτουργία ανά έτος».
Αντίστοιχα, στη δεύτερη οδηγία υπάρχει περίοδος προσαρμογής σχετικά με τους ρύπους ως το 2030 και ως το 2025 αν υπάρχει διασύνδεση του νησιού. Για τις νέες μονάδες, μετά το 2018, προβλέπονται αυστηρότερες τιμές για τους ρύπους τους. «Άρα λοιπόν έχουμε αυστηρότερες κριτήρια εκπομπών για όλες τις μονάδες», τονίστηκε. Αυτό επηρεάζει νησιά όπως η Κρήτη που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μετά το 2019-2020 αναλόγως και της πορείας της διασύνδεσης.
Παράλληλα, από τη ΔΕΗ υπογραμμίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές πριν χορηγήσουν νέες άδειες παραγωγής στα νησιά οφείλουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο διασύνδεσης και τις χορηγούν μόνο εφόσον προκύψει ότι η διασύνδεση δεν είναι αποδοτικότερη σε σχέση με την εγκατάσταση νέας ισχύος. Άρα εξετάζεται πρώτα η δυνατότητα διασύνδεσης. Μετά ως προτεραιότητα έρχεται η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου. Τρίτη είναι η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ.
Επίσης, τονίστηκε ότι υπάρχουν και αναξιοποίητες πηγές στα νησιά, όπως η γεωθερμία που είναι και μονάδες βάσης. Τέλος, κρίσιμο αξιολογείται το θέμα της περιβαλλοντικής προσαρμογής των θερμικών μονάδων. Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να αναζητηθούν δογματικές λύσεις, αλλά να αναζητηθούν μέσω μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, εκτιμά η Επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: