Χαμηλά συνεχίζει να κρατά η κυβέρνηση το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του νέου υπερ-Ταμείου, δίχως να εξηγεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και τι θα ιδιωτικοποιηθεί υπό την ομπρέλα του.
Αν και δεν φείδεται δηλώσεων για τη πορεία της διαπραγμάτευσης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, εντούτοις δεν διαρρέει σχεδόν το παραμικρό γύρω από το νέο Ταμείο, συντηρώντας έτσι ένα θολό τοπίο και δίνοντας την εντύπωση ότι η σιωπή της σχετίζεται με τη δύσκολη πολιτικά διαχείριση του όλου θέματος.
Ο μόνος που συντήρησε το θέμα στην επικαιρότητα ήταν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που επιτέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατηγορώντας το ως "τρόικα εσωτερικού", και πως έχει "δικό του σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δρομολογούνται και νέες αποκρατικοποιήσεις πέραν των εννέα στις οποίες επιμένει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.
Αντίθετα, δίχως την παραμικρή αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο, αλλά με μπόλικες πληροφορίες για την πορεία σύγκλισης σε ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση χθες στο Χίλτον από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή για τη συνάντηση που είχε με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πηγές το θέμα δεν έχει κλείσει, το Βερολίνο πιέζει για περισσότερες των εννέα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και παραμένει ανοικτό κατά πόσο σε αυτές θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως οι ενεργειακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, έχουν εδώ και εβδομάδες παρουσιάσει σχέδιο συμφωνίας στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ και την άμεση λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που απαιτούνται για τις ήδη ολοκληρωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες. Και μάλιστα όχι μόνον των 23 αναγραφομένων στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Αsset Development Plan ή ADP), αλλά 27. Ανάμεσα σε αυτές το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ.
Ενας λόγος για τη γερμανική εμμονή είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο υπερ Ταμείο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αποτελούν την εγγύηση για το δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ που θα πάρει η η Ελλάδα μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι Γερμανοί πιστεύουν πως εφόσον δεν υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα, ούτε προβλέπονται στο ορατό μέλλον μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης για να αυξηθούν τα έσοδα, μέρος του χρέους θα αποπληρώνεται από πωλήσεις κρατικής περιουσιας. Εξήγηση για την "πρεμούρα" του Βερολίνου βρίσκεται και στο γεγονός ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εξυπηρετηθούν γερμανικά συμφέροντα, σε τομείς σαν τον τουρισμό όπου η Ελλάδα έχει στρατηγικό πλενόκτημα, όπως ακριβώς συνέβη με τα αεροδρόμια.
Το παζάρι πάντως αυτό φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και σύμφωνα με τις πληροφορίες το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για επίτευξη εσόδων 50 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας σε βάθος τριάντα ετών, όσο δηλαδή και η διάρκεια ισχύος του δανείου.
Μιλώντας πάντως χθες στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλας είπε ότι, ναι μεν η τωρινή συμφωνία δεσμεύει την κυβέρνηση για 9 συγκεκιμένες αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο περιλαμβάνει και το στόχο για έσοδα 6,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποιο συμπληρωματικό πρόγραμμα.
Σημειωτέον ότι από το 2011 έως σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει κοντά στα 3 δισ. ευρώ, και στη διετία που απομένει έως τον Ιούλιο του 2018 θα πρέπει να βάλει στα ταμεία του περίπου άλλα τόσα.
Το θέμα είναι αν τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016 ή το 2017 και μια νέα γενιά ελληνικών αποκρατικοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου