DEH

DEH

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΔΕΗ: «Κακέκτυπο των Γαλλικών ΝΟΜΕ» το Προτεινόμενο Μοντέλο για το Άνοιγμα της Αγοράς

«Κακέκτυπο των γαλλικών ΝΟΜΕ» χαρακτήρισε το προτεινόμενο μοντέλο δημοπρασιών για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης, μιλώντας κατά τη χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι άδικη και παντελώς αβάσιμη η προσέγγιση ορισμένων επίσημων κοινοτικών παραγόντων ότι η αγορά δεν λειτουργεί λόγω της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε την αντίθεση της Επιχείρησης στην εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, το οποίο αποτελούσε από παλαιότερα μέρος των απαιτήσεων της τρόικας για το άνοιγμα της αγοράς και που είχε συμπεριληφθεί και στις προτάσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη κατά τις συνομιλίες με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η προτεινόμενη στη χώρα μας παραλλαγή αποτελεί κακέκτυπο των γαλλικών ΝΟΜΕ όπου υπάρχει η πυρηνική παραγωγή και όχι οι λιγνίτες, ενώ τόνισε ότι, εάν τελικά ισχύσει αυτό, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή και να εφαρμοστούν τα σωστότερα κατά το δυνατό μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, θα επιβαρυνθεί μέσω των ΝΟΜΕ η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, και μάλιστα οι πιο ευάλωτοι.
Η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη στο ΝΟΜΕ έγινε με αφορμή την κριτική που άσκησε στους επίδοξους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν τη στρατηγική της επένδυσης και της μείωσης στο περιθώριο κέρδους ώστε να ανταγωνιστούν τις τιμές της ΔΕΗ. Όπως παραδέχθηκε, η Επιχείρηση, πράγματι κατέχει το 97% της προμήθειας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους πιθανούς ανταγωνιστές της να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο υπάρχει, όπως και η τεχνική δυνατότητα, ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί χωρίς καμία διάκριση έναντι όλων των Προμηθευτών.
Παρ’ όλ’ αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επιστρατεύεται η γνωστή συνταγή: Ρυθμιστικές παρεμβάσεις για μηδενισμό του ρίσκου και αύξηση τους περιθωρίου κέρδους: Προμήθεια του προϊόντος – ηλεκτρισμού όχι από το Σύστημα, αλλά από ένα μέρος της Παραγωγής, τη φθηνότερη. Κακέκτυπο των Γαλλικών ΝΟΜΕ με την πυρηνική παραγωγή.»
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «δυστυχώς αυτή η αντίληψη βρήκε έδαφος στους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε., οι οποίοι επιμένουν να συμπεριληφθούν τα ΝΟΜΕ στη συμφωνία με τη χώρα μας.»
Αντίθετα, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, για να αποσπάσει κανείς πελάτες από την Επιχείρηση «χρειάζεται να επενδύσει. Να αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων. Να προσλάβει προσωπικό. Να μειώσει το περιθώριο κέρδους ώστε να ανταγωνιστεί τις τιμές της ΔΕΗ. Να κάνει ανάλογες διευκολύνσεις στους πελάτες, ενόψει της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας. Να αναλάβει το ρίσκο από τις αυξομειώσεις της οριακής τιμής του συστήματος, με την οποία προμηθεύεται την ενέργεια που πωλεί».
Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι υπέρ μιας ριζικής αναδόμησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έκανε λόγο για σημερινό «μοντέλο – Φρανκεστάιν», το οποίο είναι αποτέλεσμα των «εμβαλωματικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τις πιέσεις συμφερόντων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Το σημερινό μοντέλο, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν είναι λειτουργικό αλλά έχει μεγάλη συμμετοχή στη σημαντική αύξηση των τιμών στην κατανάλωση, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από την τεράστια ανισορροπία προσφοράς ζήτησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, στόχος της αγοράς δεν μπορεί παρά να είναι η μείωση του κόστους και η ποιοτική εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ενώ προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι οι παρακάτω:
-Η επιστημονική και τεχνική επάρκεια και η αντικειμενική λειτουργία των θεσμών και των φορέων της αγοράς.
-Η επικράτηση των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και ακεραιότητας, όπως αυτές καθορίζονται στον Κανονισμό REMIT της Ε.Ε. Ήδη η ΔΕΗ με απόφαση του προχθεσινού Δ.Σ. της ξεκινά τις διαδικασίες και τη λήψη μέτρων για τη συμμόρφωσή της , με το REMIT και την εγγραφή της ως Εγγεγραμμένου Μηχανισμού Αναφορών στην πλατφόρμα ARIS του Οργανισμού ACER.
-Οι ειλικρινείς σχέσεις και διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό, και την προσπάθεια διασφάλισης μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς.
-Η ανάληψη από όλους του αναγκαίου ρίσκου. Τερματισμός των «κρατικοδιαίτων» δραστηριοτήτων. Όχι αγορά αλά κάρτ. Αγορά παντού, και όχι μόνο όπου μας συμφέρει, ενώ όπου δε μας συμφέρει να απαιτούμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Τέλος, χαρακτήρισε άδικη και παντελώς αβάσιμη την προσέγγιση ορισμένων, δυστυχώς και επίσημων, κοινοτικών παραγόντων, «συνεπεία ίσως μονόπλευρης πληροφόρησης», όπως είπε, ότι η αγορά δεν λειτουργεί λόγω της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «θα τη χαρακτήριζα από μια άποψη και ως αλυσιτελή, καθώς ενόψει του επανασχεδιασμού της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε νέες αστοχίες, εμβαλωματικές ρυθμίσεις, που θα προκαλέσουν νέα οξύτερα προβλήματα, με ζημία της εθνικής οικονομίας».
Αντίθετα, μια εύρωστη και αποδοτικά λειτουργούσα ΔΕΗ, είναι εγγυητής όχι μόνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά και αυτής της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: