Η κυβέρνηση θα αναζητήσει εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ πρόθεση είναι να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Θετική εξέλιξη η συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό.
Ο ρόλος και τα πάγια της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, είναι ανεκτίμητης αξίας, τονίζει συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά" ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σημειώνει πως για τον ρωσικό αγωγό οι προοπτικές είναι απολύτως θετικές.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Η συμφωνία «ξηλώνει» σχεδόν στο σύνολό του το πρόγραμμα της ΔΕΘ και βάζει τέλος στις προγραμματικές σας δεσμεύσεις. Είναι τελικά οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη;
Π. Σκουρλέτης: Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό η βιωσιμότητα της συμφωνίας, η οποία δεν έχει άλλωστε «κλειδώσει». Και όταν αναφέρομαι στην έννοια της βιωσιμότητας εννοώ τόσο σε σχέση με την οικονομική αλλά και την κοινωνική της διάσταση. Πρόθεση μας είναι να την καταστήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τους όρους της απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας. Μέσα από αυτό το πρίσμα προσεγγίζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες όμως δεν ακυρώνονται. Δεν υιοθετούμε τη συμφωνία, την αποδεχόμαστε κάτω από το βάρος των περιστάσεων και των δεδομένων συσχετισμών.
- Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να «τραυματίζεται» σε κάθε ψηφοφορία που αφορά προαπαιτούμενα του μνημονίου, είναι λύση η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο; Ή μπορεί να συνεχίσετε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης;
Π. Σκουρλέτης: Αν η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τραυματίζεται σε κάθε ψηφοφορία, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να μείνουν ανεπηρέαστες η παρουσία και η πορεία της κυβέρνησης. Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία, εκκινούν από μια εντελώς διαφορετική αφετηρία από εμάς. Αυτοί πιστεύουν στη συμφωνία, βλέπουν το εαυτό τους σε αυτήν, κάποιοι δε από αυτούς έλεγαν πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Με αφορμή, όμως, το ερώτημα σας, θέλω να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι πως η δραματική αλλαγή των συνθηκών και η εξαναγκασμένη συμφωνία, αναδεικνύουν την ανάγκη μιας σε βάθος συζήτησης για το σχέδιό μας, τη στρατηγική μας, αυτήν όμως τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε με όρους ενότητας και να μην αφήσουμε το θυμικό να υπερισχύσει της λογικής. Θα βοηθούσε, λοιπόν, σε μια τέτοια συζήτηση αν όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία, αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα της διαφοροποίησης, να δηλώσουν πως στις από εδώ και πέρα ψηφοφορίες θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία. Μια τέτοια στάση θα σταματούσε τη δυναμική της διάσπασης που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
- Ανησυχείτε για έναν πιθανό διχασμό, διαίρεση ή μετάλλαξη του κόμματος;
Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια ισχυρή παράδοση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών την οποία πρέπει να επιβεβαίωσει σε αυτή την ιστορική και κομβική συγκυρία. Θεωρώ πως στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας σε μια νέα πολιτική βάση, που θα λαμβάνει υπόψη της την εμπειρία των τελευταίων μηνών. Το βέβαιον είναι πως το πολιτικό υποκείμενο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί το 36% του Γενάρη του 2015 και η ακόμα μεγαλύτερη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές να μη βρίσκει την αντανάκλασή της στον κομματικό κορμό.
- Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικά μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό. Ποια είναι η επιλογή σας; Και ποιά μέτρα θα ληφθούν αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση;
Π. Σκουρλέτης: Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχους τομείς. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο ρόλος και τα πάγια της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, είναι ανεκτίμητης αξίας.
- Θα προχωρήσουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας;
Π. Σκουρλέτης: Πρόθεσή μας είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, καθώς και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.
- Θα συνεχίσετε την πολιτική του προκατόχου σας σε ό,τι αφορά στον ελληνικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ;
Π. Σκουρλέτης: Η συμφωνία για τον «ρωσικό» αγωγό αποτελεί, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη, με απόλυτα θετικές προοπτικές. Η μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της προσδίδει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και οφέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου