Τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού δόθηκε το πράσινο φως των δανειστών αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που προωθεί την πώληση παραγωγικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ. Το μείγμα της περίφημης μικρής ΔΕΗ περιλαμβάνει μονάδες λιγνίτη, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔEH, με συνολική ισχύ 2.400 MW. Από αυτές τα 1.400 MW αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες, μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη, και τα υπόλοιπα σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει τρία κομβικά στάδια: το πρώτο είναι είσοδος στον ΑΔΜΗΕ στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει και το 66% της εταιρείας, με παράλληλη μεταβίβαση του 33% του διαχειριστή από τη ΔΕΗ στο ελληνικό δημόσιο με αυξημένα δικαιώματα (blockingrights). Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται εντός των ημερών, μετά το επόμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ενώ η πώληση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, επισπεύδεται η πώληση της μικρής ΔΕΗ, η οποία αποτελεί μέρος του κυρίως σχεδιασμού για την απελευθέρωση του ηλεκτρισμού. Η μικρή ΔΕΗ αναμένεται να καλύψει το βασικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στις προσπάθειες για άνοιγμα της αγοράς, δηλαδή τη μη ισότιμη πρόσβαση σε φθηνούς παραγωγικούς πόρους όπως υδροηλεκτρικά και λιγνίτες.
Το μείγμα σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες περιλάμβανε τις μονάδες Μελίτη και Αμύνταιο από τους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά του Νέστου και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Πιθανές αλλαγές δεν αποκλείονται. Η έναρξη των διαδικασιών για τη μικρή ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην αγορά: αναμένεται άμβλυνση των πιέσεων της Κομισιόν για το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ σε λιγνίτες και νερά. Θα φέρει άρση των μεταβατικών διατάξεων της χονδρεμπορικής αγοράς, προς όφελος της ΔΕΗ. Θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη προσαρμογή της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αντίθετα πιθανή καθυστέρηση ή ματαίωση του σχεδιασμού αναμένεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι για το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στους λιγνίτες ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της έφεσης της Κομισιόν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με την εισήγηση του εισαγγελέα είναι αρνητική. Τέλος, ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή. Ένα σενάριο, πάντως, που μπορεί να τεθεί επί τάπητος και να προχωρήσει ταχύτερα, είναι η ταυτόχρονη επίσπευση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα τοποθετείται χρονικά μετά την πώληση της μικρής ΔΕΗ, δηλαδή για το 2015.
του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου