DEH

DEH

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Γιάννης Βήττας υποψήφιος περιφερειά​ρχης στη Δυτική Μακεδονία - η Λιγνιτική Παραγωγή της ΔΕΗ με τα εργοστάσια που υπάρχουν εκεί και στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα.

Εχουμε μάχες μπροστά, χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ
Συνέντευξη με τον Γιάννη Βήττα, υποψήφιο περιφερειάρχη στη Δυτική Μακεδονία
Συνέντευξη στο portal του «902.gr» έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία, Γιάννης Βήττας. Η συζήτηση με αφορμή τις εκλογές επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ΔΕΗ καθώς στην περιοχή απλώνεται το Λιγνιτικό Κέντρο, συνεχίστηκε βέβαια και σε άλλα κρίσιμα θέματα.
Παραθέτουμε τα αποσπάσματα:
-- Ο σημερινός συνομιλητής μας προέρχεται από μία περιοχή όπου δεσπόζει η Λιγνιτική Παραγωγή της ΔΕΗ με τα εργοστάσια που υπάρχουν εκεί και στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα. Εχουμε εξελίξεις ραγδαίες όσον αφορά την Ενέργεια και τη ΔΕΗ. Πάνε για ιδιωτικοποιήσεις, πάνε για σπάσιμο σε «μικρή» και «μεγάλη ΔΕΗ». Το σχόλιό σας γι' αυτές τις εξελίξεις.
-- Είναι έτσι όπως το λέτε, είμαστε σε μια περιοχή που είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας, μια περιοχή που είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο και ιδιαίτερα σε λιγνίτη, με πολλές λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν. Η απόφαση της κυβέρνησης για το σπάσιμο της ΔΕΗ είναι η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Εχει να κάνει με τις κατευθύνσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφωνημένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κατευθύνσεις αυτές είναι ήδη από τη δεκαετία του '90, έχουν την αρχή τους στη Συνθήκη του Μαάστριχτ, εξειδικεύτηκαν μετά. Εχει ήδη προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, με την πώληση του 66%, συνεπώς μιλάμε για μια κατάληξη η οποία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Το Κόμμα μας είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Τώρα, βέβαια, στην περιοχή μας αυτή την περίοδο σηκώνεται πολλή σκόνη. Ηδη συνεδρίασαν Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και βλέπουμε αιρετούς να διαγκωνίζονται για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο για τη δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Προέρχονται αυτοί οι αιρετοί από τα κόμματα τα οποία σήμερα πανηγυρίζουν γι' αυτό τους το νομοσχέδιο, είτε προέρχονται αιρετοί από κόμματα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να λένε για δημόσιο χαρακτήρα στη ΔΕΗ, αλλά δεν αμφισβητούν τη συνολική απελευθέρωση του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αμφισβητούν βέβαια και την πορεία της χώρας εντός της ΕΕ.

Συνεπώς εμείς καλούμε και το λαό της περιοχής να είναι επιφυλακτικός σε όσα λένε ή σε όσα θα υποσχεθούν οι νυν αιρετοί και οι επίδοξοι υποψήφιοι που θέλουν να αναλάβουν μετά τις εκλογές του Μάη τους δημαρχιακούς ή τον περιφερειακό θώκο, να καταδικάσουν τη συνολική στάση τους και να παλέψουν για μια ριζική αλλαγή της κατάστασης.
Αυτό που προωθείται στη ΔΕΗ αφορά όλο τον ελληνικό λαό, θα φέρει νέα δεινά σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά θα φέρει και νέα δεινά για τους εργαζόμενους της περιοχής, για τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ο Γιάννης Βήττας
-- Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθούμε και θα έχουμε ανάπτυξη με ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις. Εσείς τι λέτε;
-- Νομίζουμε ότι και από τα παραδείγματα της δικής μας περιοχής οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις δεν έφεραν ανάπτυξη για το λαό, δεν έφεραν νέες θέσεις εργασίας ή αν έφεραν νέες θέσεις εργασίας αυτές ήταν ελάχιστες και ενδεχομένως καταστράφηκαν πολύ περισσότερες, δεν έφεραν αύξηση του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού, έφεραν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που σας ανέφερα. Η ίδια εμπειρία αφορά νομίζω και την υπόλοιπη Ελλάδα, άλλωστε η πορεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι ταυτόσημη με την πορεία της υπόλοιπης Ελλάδας και συνεπώς υπάρχει εμπειρία συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, έφεραν σε όλα τα επίπεδα χειροτέρευση. Και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο επίπεδο της πρόσβασης σε αυτά τα κοινωνικά αγαθά και στο επίπεδο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-- Θέλω να ρωτήσω γιατί επιμένετε και λέτε πως ο ευρωμονόδρομος είναι παγίδα;
-- Επιμένουμε ότι ο ευρωμονόδρομος είναι παγίδα για το λαό, όχι γενικά ότι είναι παγίδα, δεν είναι παγίδα για όλους. Ο ευρωμονόδρομος είναι παγίδα για το λαό και μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας ακόμα καλύτερα από την εμπειρία που ζει, από την καθημερινότητά του ιδιαίτερα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί μπορεί την προηγούμενη περίοδο αν και ήταν ορατές όλες οι αποδείξεις που έλεγαν ότι εντός της ΕΕ το επίπεδο του εργαζόμενου λαού έχει τάση χειροτέρευσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρέπει να δει ο λαός καλύτερα ότι αυτός ο δρόμος εντός της ΕΕ δεν έφερε σε κανένα επίπεδο, σε κανέναν τομέα κάτι το θετικό.
-- Κατεβαίνετε στις εκλογές με σύνθημα την αποδέσμευση;
-- Οχι απλά αποδέσμευση. Αποδέσμευση με μια Ελλάδα που έχει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της εξουσίας, μιλάμε για λαϊκή εξουσία, μιλάμε για κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, για μονομερή διαγραφή του χρέους. Νομίζουμε ότι από μόνο του το μέσα ή έξω από την ΕΕ δεν φτάνει και από τη στιγμή που υπάρχουν παραδείγματα σε σχέση με χώρες που είναι εκτός ΕΕ, αλλά ο λαός αυτών των χωρών είναι στην ίδια δύσκολη θέση με τους λαούς των χωρών που είναι εντός της ΕΕ, χρειάζεται να προχωρήσουμε και παραπέρα.
-- Πρόσφατα οι αγρότες ήταν στα μπλόκα με τις διεκδικήσεις τους ειδικά για το Φορολογικό, αλλά και για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η περιοχή σας είναι και αγροτική πέραν όλων των άλλων. Θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα από τον αγροτικό πληθυσμό σε αυτές τις εκλογές και προς ποιους;
-- Και η περιοχή μας είναι περιοχή στην οποία καταστράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια πολλές καλλιέργειες. Ηταν περιοχή στην οποία για παράδειγμα καλλιεργούνταν καπνός, καλλιεργούνταν τεύτλα, καλλιεργούνταν άλλες καλλιέργειες οι οποίες αυτήν τη στιγμή είτε έχουν μειωθεί πάρα πολύ, είτε έχουν εξαφανιστεί και αυτό είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του ξεριζώματος αυτών των καλλιεργειών και συνεπώς και σε αυτόν τον τομέα της αγροτικής οικονομίας υπάρχει η εμπειρία για τους αγρότες οι οποίοι πρόσφατα κιόλας - όπως είπατε - κινητοποιήθηκαν και στην περιοχή μας υπήρχαν μπλόκα. Υπάρχει η εμπειρία, να καταδικαστεί αυτός ο δρόμος της ΕΕ, να καταδικαστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως είναι σχεδιασμένη να εφαρμοστεί και να καταδικαστούν βέβαια τα κόμματα που στηρίζουν και την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, παρά τις επιμέρους ενδεχομένως ενστάσεις που μπορεί να λένε.
-- Χρυσή Αυγή. Πρέπει να απομονωθεί αυτό το κόμμα, ένα ναζιστικό κόμμα, θέλω ένα σχόλιο και γι' αυτό.
-- Η Χρυσή Αυγή πρέπει να απομονωθεί γιατί είναι εγκληματική οργάνωση. Κι είναι εγκληματική οργάνωση ακριβώς γιατί είναι φασιστική - ναζιστική οργάνωση. Το θέμα είναι ότι πρέπει αυτή η απομόνωση να γίνει υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος, να γίνει υπόθεση των σωματείων, να γίνει υπόθεση των φορέων και νομίζουμε ότι δεν μπορεί να αφεθεί το θέμα της απομόνωσης της Χρυσής Αυγής σε αυτούς που σήμερα εκφράζουν ανησυχίες στα λόγια για τη διόγκωση του φασιστικού φαινομένου, εκφράζουν δήθεν ένα δημοκρατικό λόγο και στην πράξη κάνουν άλλα. Θέλω ας πούμε να πω το εξής, ότι οι αιρετοί, οι πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, όταν τέθηκε από τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ θέμα να μην καλείται για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή σε εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δήμοι και η περιφέρεια, κανένας δεν ανταποκρίθηκε στο όνομα του ότι πρόκειται για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο πρέπει να σεβαστούμε. Αντιλαμβάνεται κανένας ότι και από αυτό το πολύ μικρό παράδειγμα δεν μπορεί η καταδίκη και η απομόνωση της Χρυσής Αυγής να αφεθεί σε αυτούς που λένε άλλα και κάνουν άλλα στην πράξη.
-- Κλείνοντας, θέλω να ρωτήσω γιατί για την αναχαίτιση των μέτρων και την ενδυνάμωση της λαϊκής διεκδίκησης, θεωρείτε πως είναι προϋπόθεση η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές και στους δήμους και στις περιφέρειες;
-- Πρόσφατα βγήκαν τα στοιχεία για την ανεργία, για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται ως δεύτερη σε ποσοστό ανεργίας, με ποσοστό κοντά στο 30%, στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω και καταγράφει κι άλλες πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά αυτό το θέμα. Καλούμε, λοιπόν, να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα το Κομμουνιστικό Κόμμα ακριβώς γιατί η απώλεια για παράδειγμα της εκλογικής δύναμης που είχε το προηγούμενο διάστημα απέδειξε ακριβώς αυτό, ότι η αναχαίτιση των όποιων μέτρων γίνεται πολύ πιο δύσκολη υπόθεση με ένα αδύναμο Κομμουνιστικό Κόμμα. Και το αντίθετο επίσης απέδειξε στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ανάδειξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση με ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό δεν ήταν το φάρμακο για να αναχαιτιστούν αυτά τα μέτρα κι ούτε προφανώς θα είναι το φάρμακο για να σταματήσουν αυτά τα μέτρα στην περίπτωση που θα έρθει στην κυβέρνηση. Αρα και από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, κάθε εργαζόμενος, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δουν ότι η απώλεια της εκλογικής δύναμης του Κόμματος δεν ήταν προς το συμφέρον του, πρέπει να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ και σε αυτές τις εκλογές, αλλά και σε όσες επόμενες έρθουν και σε όλες τις καθημερινές μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: