Η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα δεν θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η επίσημη πλέον διάψευση που έκανε ο Επίτροπος Όλι Ρεν (1) απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Γερμανίδας Πράσινης ευρωβουλευτή Ρεμπέκα Χαρμς, θέτει επί τάπητος την υποχρέωση της ΔΕΗ να παρουσιάσει επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα της μονάδας και για το αυξημένο κόστος του ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου (2) είχε τονιστεί ότι είναι απαράδεκτο η ΕΤΕπ να χρηματοδοτεί έργα που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2. Τους τελευταίους μήνες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έθεσαν πολύ αυστηρά όρια για χρηματοδότηση λιγνιτικών μονάδων.
Η ΔΕΗ στο επενδυτικό της πρόγραμμα (3) για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας είχε προβλέψει πως η επένδυση ύψους 1,4 δις θα χρηματοδοτούταν με 250 εκ περίπου από την ΕΤΕπ, με 620 εκ από την KfW-Hermes και με 530 από ίδια κεφάλαια. Πρόσφατα η ΔΕΗ αναγκάστηκε -λόγω της αρνητικής εξέλιξης με την ΕΤΕπ- να αυξήσει τόσο το δάνειο της από την KfW-Hermes στα 739 εκ, όσο και τα ίδια κεφάλαια στα 660 εκ, δηλ. 130 εκ περισσότερα από όσα είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Αυτό που έχει σημασία για τους καταναλωτές είναι ότι το κόστος του ηλ. ρεύματος από τη νέα μονάδα (που η ΔΕΗ το εκτιμούσε -για το 2020- σε 70 €/MWh + κόστος εκπομπών CO2), θα είναι πλέον αυξημένο λόγω της απόσβεσης του επιπλέον κόστους κεφαλαίου.
Όσο για τις ΑΠΕ που οι αθεράπευτοι οπαδοί του λιγνίτη τις δυσφημούν ως ακριβές, τονίζεται πως οι νέες εγγυημένες τιμές τους (δραστικά μειωμένες) εξασφαλίζουν πως το κόστος της παραγωγής από φωτοβολταϊκά θα είναι χαμηλότερο εκείνου από λιγνίτη ήδη από το 2016, δηλ. 4 χρόνια πριν ξεκινήσει η λειτουργία της νέας μονάδας, και βέβαια θα μειώνεται κάθε χρόνο. Αντίθετα το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής θα ανεβαίνει λόγω αύξησης και του κόστους CO2 και του κόστους εξόρυξης λιγνίτη. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη του WWF (4) που προσομοίωσε το σύστημα ηλεκτρισμού μέχρι το 2050 έδειξε πως οι νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα είναι ζημιογόνες για την επιχείρηση, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της για το κλίμα.
Το κρίσιμο ζήτημα που απουσιάζει από τον -σχεδόν ανύπαρκτο άλλωστε- δημόσιο διάλογο- είναι ότι το ευνοϊκό δάνειο με επιτόκιο μόλις 5% που εξασφάλισε η ΔΕΗ από την γερμανική KfW-Hermes αποτελεί κρυφή επιδότηση της καύσης λιγνίτη, αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη Γερμανία ! Το θέμα είχαν αναδείξει στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας Πράσινοι ευρωβουλευτές τον Ιούλιο του 2012 (5). Με το ίδιο δάνειο θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ευνοϊκή χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 50.000 σπιτιών και δημιουργίας πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας στην ΕΛΛΑΔΑ.
Δυστυχώς στην Ελλάδα κυριαρχεί μια διακομματική ομερτά γύρω από το λιγνίτη και ούτε ένα κόμμα δεν τολμά να κοιτάξει κατάματα όχι μόνο τις ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά ούτε τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία τεράστιων επενδύσεων που θα δεσμεύσουν το ενεργειακό μας σύστημα σε βάθος δεκαετιών.
Δεν είναι μόνο η ΕΤΕπ που αρνείται να χρηματοδοτήσει τέτοιες βρώμικες μονάδες. Στις ΗΠΑ πρόσφατα απαγορεύτηκε πρακτικά η κατασκευή ανθρακικών μονάδων, ακόμη και με εκπομπές CO2 μισές εκείνων της “νέας” Πτολεμαΐδας V.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν:
- τη ΔΕΗ να παρουσιάσει αναλυτική μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα με εκτίμηση του κόστους παραγωγής της.
- τα κόμματα της Βουλής να νομοθετήσουν όριο εκπομπών για τις νέες λιγνιτικές μονάδες αντίστοιχο με εκείνο που ισχύει ήδη στις ΗΠΑ.
- την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το ευνοϊκό δάνειο της KfW-Hermes ώστε αυτό να μη χρηματοδοτεί το λιγνίτη, αλλά την εξοικονόμηση ενέργειας και τις διεσπαρμένες μικρές ΑΠΕ.
Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων
για την ενέργεια και το Κλίμα
Περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916
- See more at: http://www.kozan.gr/?p=131510#sthash.Zg80py6j.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου