DEH

DEH

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Στα 6,7 εκ. τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο

Στα 6,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η επιχείρηση. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά κατά 191,7 εκατ. ευρώ από τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ και αρνητικά κατά 109 εκατ. ευρώ από την απόφαση της διαιτησίας στη ΡΑΕ για την τιμή προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν σταθερά στα 4,34 δισ. ευρώ, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν από 1ης Ιανουαρίου αντισταθμίστηκαν από τη μείωση της ζήτησης, την επιδείνωση του
μείγματος πωλήσεων και την απόφαση της διαιτησίας.

Σημειώνεται ότι η μείωση της ζήτησης στο 9μηνο ήταν 8,3% στον οικιακό τομέα και 7,1 % στην εμπορική χρήση, ενώ στο τρίτο τρίμηνο η πτώση ήταν ακόμη πιο έντονη (-17,1 % στην οικιακή και -9,9% στην εμπορική χρήση).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επεσήμανε ότι, «η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 681 εκατ. ευρώ έναντι 630,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2012, εξαιρουμένης της θετικής εφάπαξ επίπτωσης της διευθέτησης το 2012 των οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8%, παρά την επιβάρυνση κατά 109 εκατ. ευρώ από την απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον».

Επαναλαμβάνει δε, ότι η απόφαση αυτή υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους ενώ τονίζει ότι κατά τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «έχουν εκδοθεί μια σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων οι οποίες επιβαρύνουν τη ΔΕΗ με ασύμμετρο τρόπο σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά».


Πηγή: http://www.skai.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: