DEH

DEH

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΔΜ-ΔΕΗ ΣΤΙΣ 08.11.2013

 
Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε στις 08.11.2013 η ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ με το ΤΕΕ με θέμα «Η παρουσία και ο ρόλος του ομίλου ΔΕΗ στη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα». Με κύριο σκοπό, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, την προβολή στοιχειοθετημένης επιχειρηματολογίας και ενίσχυση των θέσεων αποτροπής της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, της μικρής ΔΕΗ και της πώλησης του 17%.
Κατά την προετοιμασία της, και από πρώϊμο στάδιο, οι αυθαιρεσίες των δύο πλειοψηφουσών παρατάξεων (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) αποκάλυψαν ότι τελείως διαφορετική ήταν η υποκρυπτόμενη στόχευση.
Ήταν η προβολή του Συλλόγου ως πειθήνιου οργάνου, πρόθυμου προωθητή των σχεδιαζόμενων, η παροχή προσωπικών και παραταξιακών διαπιστευτηρίων διαθεσιμότητας.
 
Η ημερίδα, εν τέλει, διοργανώθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας και της εξ ορισμού εντολοδόχου του Διοίκησης. Οι έντονες και έγκαιρες καταγγελίες μας, με τελευταία την προς όλους εσάς ανακοίνωσή μας (01.11.2013), επιβεβαιώθηκαν στην πράξη.

Και ακόμα χειρότερα!

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία στην παρελαύνουσα ατελείωτη σειρά επίσημων προσκεκλημένων, όχι ως φυσικών προσώπων αλλά ως εκ θέσεως και εξ ορισμού υλοποιητών της σχεδιαζόμενης πολιτικής, ο ίδιος ο Πρόεδρος αναρωτήθηκε “..γιατί δεν προτάσσεται η εξεύρεση ισχυρού στρατηγικού εταίρου..”…

Φαλκιδεύοντας ασύστολα τις ειλημμένες αποφάσεις του Συλλόγου εναντίον κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης.

Η δε συντονίστρια της κατ’ ευφημισμό Οργανωτικής Επιτροπής, αναπληρώτρια γραμματέας πρότεινε “..να εξετασθεί το (δρομολογημένο) σχέδιο, χωρίς αφορισμούς υπέρ ή κατά της αποκρατικοποίησης..”, με την βασική ανησυχία της “..ποιός θα είναι ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης των κεφαλαίων ενός ιδιώτη επενδυτή “… Τα είδατε στα κείμενα που σας έστειλαν.

Αρκεί αυτή η σταχυολόγηση, για να διαλυθεί και η παραμικρή αμφιβολία για το ποιές είναι οι πραγματικές και ουσιαστικές, πέρα από τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, πολιτικές θέσεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ.

Ουδείς από τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ, όλων των παρατάξεων, θέλησε ή τόλμησε να αρθρώσει αντίλογο, πλην μίας άμεσης, επί τόπου, παρέμβασης και μίας δεύτερης εκτενέστερης, στη συνέχεια, από τα δύο εκλεγμένα με την Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών μέλη του Συλλόγου. Οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που τόνισαν, διαταράσσοντας ίσως την εορταστική ατμόσφαιρα, ότι τα ειπωθέντα δεν αποτελούν θέσεις του Συλλόγου.

Όπως αποδείχθηκε στη πράξη, η ημερίδα δεν ήταν απλά μία χαμένη ευκαιρία.

Ήταν μία προμελετημένη ενέργεια επίδειξης διαθεσιμότητας, υποταγής και εξυπηρέτησης των δρομολογημένων εξελίξεων. Ήταν μια μεθοδευμένη προσπάθεια σύμπραξης του συνδικαλιστικού κινήματος στην διάλυση της ΔΕΗ. Ώστε να καταπνιγούν οποιεσδήποτε αντιδράσεις, οποιοσδήποτε αγώνας ενάντια σε αυτήν την καταστροφική πορεία που έχει επιβάλλει όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕ και οι εγχώριοι ταγοί της στην ενεργειακή πραγματικότητα της χώρας, στη ΔΕΗ και στους καταναλωτές.

Η ατελεύτητη παράθεση των εταιρικών σχεδίων, επί παντός επιστητού, ως εάν τίποτε δεν έχει ήδη εκ βάθρων ανατραπεί, κατανάλωσε το συντριπτικό ποσοστό του χρόνου. Διασκόρπισε τις παρουσιάσεις και ομιλίες που αναφέρονταν στο ουσιαστικό ζητούμενο αξιολόγησης των σχεδιαζόμενων εξελίξεων σε ένα εξαντλημένο ακροατήριο. Εξαφάνισε τον χρόνο και την διάθεση των ελάχιστων, που μέχρι τέλους παρέμειναν, για παρεμβάσεις, ερωτήσεις, ζυμώσεις και ανταλλαγές απόψεων
 
Αφαιρέθηκε έτσι η δυνατότητα στο Σύλλογο να αποκτήσει εφόδια και εργαλεία, όχι καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι με τα επιχειρήματα θα πεισθούν οι εμπνευστές και σχεδιαστές της προς υλοποίηση πολιτικής. Αλλά για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτά στο πλαίσιο της προσπάθειας τεκμηριωμένης ενημέρωσης, πρώτα απ όλα των ίδιων των συναδέλφων – μελών του Συλλόγου. Και στη συνέχεια αξιοποίησή τους και προβολή προς τα έξω ατράνταχτων στοιχείων και δεδομένων για τη δημιουργία πυρήνων κοινωνικής συμμαχίας.

Παρόλα αυτά, από τις ουσιαστικές, για τον σκοπό που υποτίθεται ότι θα γινόταν η ημερίδα, παρουσιάσεις, από ομιλητές που κατά κύριο λόγο η παράταξή μας είχε προσκαλέσει, υπάρχουν χρήσιμες για όλους μας τοποθετήσεις.

Ουσιαστικές παρουσιάσεις, με ενδιαφέροντα, πλήρη και στοιχειοθετημένα επιχειρήματα, από το χθες και το σήμερα των εξελίξεων, λόγω της εντεταλμένης «απελευθέρωσης» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού» στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνοπτικά, ορισμένα από τα άξια λόγου να συγκρατηθούν από αυτή την ημερίδα:

- Η μέχρι σήμερα πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς στον Ελληνικό χώρο αποδεικνύεται, με συγκεκριμένα στοιχεία, επιζήμια για το Δημόσιο, την ΔΕΗ και τον τελικό καταναλωτή.

- Το ίδιο αποδεικνύεται ότι συνέβη και στα μητροπολιτικά ευρωπαϊκά κράτη, όπου είτε έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία επανακρατικοποίησης-επαναδημοτικοποίησης δικτύων και κοινωνικών αγαθών (ηλεκτρική ενέργεια, νερό) κάτω από την πίεση δημοψηφισμάτων (Γερμανία, Γαλλία), είτε η ιδιωτικοποίηση δεν προωθείται καν για λόγους δημόσιου συμφέροντος (όπως στην Ολλανδία, για τους Διαχειριστές του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου)

- Άμεσος και κύριος στόχος και σκοπός αυτής της πολιτικής και μόνοι ωφελημένοι είναι οι εγχώριοι και αλλοδαποί, σοβαροί και τυχάρπαστοι, επενδυτές και κεφαλαιούχοι (γνωστή
και πικρή και ακριβοπληρωμένη η δική μας πείρα επ’ αυτού).


- Βέβαιες βραχυμεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, οι καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την ασφάλεια και οικονομική εκμετάλλευση εγκαταστάσεων και δικτύων, αλλά για τον ίδιο τον καταναλωτή, την βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή, την ίδια τη δυνατότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.


Τι περίσσευε από αυτήν την ημερίδα:


- Η δημόσια, απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη διατύπωση των πραγματικών πολιτικών πιστεύω των παρατάξεων, επί σκηνής, μια και οι πραγματικοί “εντολείς“, (για να θυμηθούμε ότι αυτοί δεν είστε εσείς), ήταν όλοι παρόντες στο αμφιθέατρο.


Σε τι οφείλουμε να προχωρήσουμε:


- Στην άμεση κινητοποίηση, συμπαράταξη, πύκνωση και ενίσχυση των συντονιστικών Επιτροπών στις μονάδες του ΑΔΜΗΕ.

- Σε συνελεύσεις εργαζομένων σε όλες τις βασικές Μονάδες, με ενεργή στήριξη και παρουσία όλων μας. Ώστε να προσδιοριστούν οι κινηματικές δράσεις όλων μας για την προάσπιση της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτό που πραγματικά είναι: κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

- Στην διάδοση, με συζητήσεις και ενεργή ανάμειξη σε τοπικό επίπεδο, για την δημιουργία συμμαχιών με την κοινωνία.

- Στον συντονισμό με όλες τις ΔΕΚΟ που πλήττονται από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικα και σύμπραξη σε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών (ενέργεια, νερό, υγεία, παιδεία)
 
 
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είναι η αρχή του τέλους για τη ΔΕΗ! Αν δεν υπερασπιστούμε εμείς το σπίτι μας, πως περιμένουμε να το κάνει η κοινωνία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: