DEH

DEH

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΡΟΔΟΣ: Χρονοδιάγραμμα-πρόκληση από τα στελέχη της ΔΕΗ

Της Μαρίας Κυπριώτη http://www.proodos.net/
 
Νέο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2015 ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο διοικητής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Όμως η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει να κατασκευάσει τον νέο υποσταθμό της στο ιδιόκτητο οικόπεδο που έχει στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους της και τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Ρόδου. 
Επίθεση του δημάρχου στα στελέχη της ΔΕΗ
 Ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς εξαπέλυσε επίθεση στα στελέχη της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας επί του θέματος. Μάλιστα, επανέφερε την εναλλακτική πρόταση του δήμου, ο νέος υποσταθμός να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο της ΚΑΙΡ την οποία όμως φαίνεται ότι δεν αποδέχεται η ΔΕΗ, καθώς ο χώρος είναι μακριά από τα υπάρχοντα δίκτυα της περιοχής του Αγίου Νικολάου.
Μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Χατζημάρκου θα συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του δήμου, του ΤΕΕ και της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να επανεξεταστεί η πρόταση αυτή, ώστε να μην ανοίξει νέο μέτωπο στην τοπική κοινωνία του νησιού
 
Το νέο χρονοδιάγραμμα
 Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στα συρτάρια της ΔΕΗ, η κατασκευή του νέου εργοστασίου της στη Νότια Ρόδο καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξουν άλλες ενστάσεις μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες, δηλαδή το καλοκαίρι του 2015. Η έναρξη κατασκευής του νέου εργοστασίου όπως είπε, βρίσκεται στην τελική φάση καθώς απομένουν να εκδοθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΚΑ, η άδεια εγκατάστασης επίσης από το ΥΠΕΚΑ και η Διεύθυνση Πολεοδομίας να άρει την απόφαση για την απαγόρευση των εργασιών που εκτελούνταν στο παρελθόν.
Επίσης, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ θα υλοποιήσει στο έπακρον τα αντισταθμιστικά έργα που συμφωνήθηκαν να κατασκευαστούν στην Κατταβιά και τα οποία θα ξεκινήσουν μόλις εγκατασταθεί ανάδοχος του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε την πολιτική βούληση που υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης για να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική χώρα ξεκαθαρίστηκε πως συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό που υπάρχει, όμως το όλο ζήτημα θα οριστικοποιηθεί μετά από πέντε χρόνια και αφού πρώτα έχουν συνταχθεί οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα αυτής της επένδυσης.
 
 
«Να αποφευχθεί το φαινόμενο της Σαντορίνης»
 Επί τέσσερις ώρες συζητούσαν χθες για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εκφράζοντας την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Στις επισημάνσεις τους, υπογράμμισαν προς τα στελέχη της ΔΕΗ να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ζήσει η Ρόδος ό,τι έζησε φέτος η Σαντορίνη με το μπλακ- άουτ που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται για τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής και να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βυθιστεί το νησί στο σκοτάδι, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της διασύνδεσης της Ρόδου με την ηπειρωτική χώρα.
 
Επάρκεια μέχρι το 2015
 Πάντως τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ δεσμεύτηκαν ότι με βάση το σχεδιασμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2015 είναι εξασφαλισμένη η ηλεκτρική επάρκεια του νησιού και τους μήνες αιχμής από τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που είναι τοποθετημένα σε υποσταθμούς και στον ΑΗΣ Σορωνής.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή ειπώθηκε χθες ότι η αναβάθμισή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νότια Ρόδο. Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή ζήτησε από τον κ. Ζερβό, η διοίκηση της ΔΕΗ να αποσύρει τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον των κατοίκων της περιοχής τους Θεολόγου επειδή αντέδρασαν στην εγκατάσταση του νέου αεροστρόβιλου στον ΑΗΣ Σορωνής πριν από τρία χρόνια.
Ακόμη, στη χθεσινή συνάντηση εργασίας οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασαν τον σχεδιασμό που υπάρχει για την αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ το οποίο και χρήζει βελτίωσης για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
 
Η επιμονή στον Άγιο Νικόλα
Μονόδρομο θεωρούν τα στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ την κατασκευή του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ στο οικόπεδο που έχει στην περιοχή του Αγίου Νικολάου προκειμένου να εξασφαλιστεί και η ηλεκτροδότηση της μαρίνας Ρόδου την επόμενη χρονιά για την οποία απαιτούνται 13,30 μεγαβάτ ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως τονίστηκε χθες αν υποστεί μία σημαντική βλάβη ο υποσταθμός που λειτουργεί στο Ροδίνι τότε η πόλη για πολλές μέρες θα βυθιστεί στο σκοτάδι.
Τα στελέχη της ΔΕΗ γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους και τις προσφυγές που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη υπογράμμισαν ότι η κατασκευή του νέου υποσταθμού δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής. Μάλιστα ήταν αδιαπραγμάτευτοι για την επιλογή της θέσης, καθώς θεωρούν ότι ο νέος υποσταθμός πρέπει να κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου αφού υπάρχουν ήδη τα δίκτυα και για να είναι κεντροβαρικός, ώστε να αποφευχθούν τα σκαψίματα στην πόλη και η ταλαιπωρία των πολιτών και των επισκεπτών πρότειναν δύο εναλλακτικές λύσεις.
Η μία λύση προτείνει το νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί να είναι μικρότερο σε όγκο , ενώ η δεύτερη να επισκευαστεί ο υπάρχων υποσταθμός και να τοποθετηθούν εκεί δύο μετασχηματιστές αντί τριών που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός.
Υπέρ της κατασκευής του νέου υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Μπούκλας, ενώ η δημοτική σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη διεμήνυσε ότι οι 10.000 κάτοικοί της περιοχής θα βάλουν τα σώματα τους μπροστά για να μην γίνει το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: