του Μιχάλη Αγραφιώτη |
Τέλη Νοεμβρίου η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει το έκτακτο συνέδριο που όπως φαίνεται θα είναι συνέδριο διάλυσης και αποδυνάμωσης της ομοσπονδίας, αναμένεται να ασκηθεί σφοδρή κριτική στον πρώην Πρόεδρο για τις επιλογές του και τέλος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές δεν θα βρούνε κοινή λύση με αποτέλεσμα την διάσπαση, την διαμόρφωση νέων δυνάμεων και
συσχετισμών. Φαίνεται από το αποτέλεσμα του Δ.Σ. που αποφάσισε με ψήφους 18 υπέρ, 11κατά και ένα λευκό την τέλεση εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου. Αν πραγματικά υπήρχε συναίνεση και πρόθεση θα έπρεπε όλοι να είναι υπέρ. Εδώ φαίνεται το χάσμα μέσα στη ΓΕΝΟΠ.
συσχετισμών. Φαίνεται από το αποτέλεσμα του Δ.Σ. που αποφάσισε με ψήφους 18 υπέρ, 11κατά και ένα λευκό την τέλεση εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου. Αν πραγματικά υπήρχε συναίνεση και πρόθεση θα έπρεπε όλοι να είναι υπέρ. Εδώ φαίνεται το χάσμα μέσα στη ΓΕΝΟΠ.
Επειδή όμως η διάσπαση στον συνδικαλισμό ποτέ δεν έφερε αποτέλεσμα και αρκετοί από τους συνδικαλιστές που παίρνουν πρωτοβουλία για νέες δράσεις έχουν στιγματιστεί από την εμπλοκή τους στα κόμματα του Μνημονίου που πραγματοποιούν τις ανατρεπτικές αλλαγές στη ΔΕΗ, δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να ευδοκιμήσουν.
Οι απόψεις του Αντώνη Καρρά και του Γιώργου Κάτανα φαίνεται ότι υπερίσχυσαν για μια νέα αρχή στη ΓΕΝΟΠ, που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ανανεωμένο όργανο που θα φέρει αναγέννηση στην ομοσπονδία, όμως δεν είναι σίγουρο ότι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στα ίδια κόμματα, έχουν την ίδια άποψη.
Από την άλλη ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι ενάντια στη δημιουργία Συνεδρίου υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει τεράστιο συνδικαλιστικό κενό όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την τέλεση του, λόγω των άμεσων εξελίξεων που συντελούνται σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και παράλληλα τόνισε ότι θα χαθεί πολύτιμος συνδικαλιστικός χρόνος». Έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει όμως κάθε προσπάθεια για ανασυγκρότηση της ΓΕΝΟΠ, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη και χωρίς προσδιορισμό για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν ενόψει όλων των ανατροπών στη ΔΕΗ.
Η φημολογία που υπάρχει είναι έντονη και πολλά είναι πιθανότατα αλήθειες που θα τις βρούμε μπροστά μας. Σχετικά με απολύσεις, διαθεσιμότητες, κινητικότητες. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση έχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και μάλιστα, στο μέλλον θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Προχθές, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ από τη Φλώρινα δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες θα έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες με το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης και θα ανοίξει ο φάκελος για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ. Θέλω να πιστεύω πως λέει αλήθεια και θα κοροϊδέψει εν ψυχρώ τους χιλιάδες που άκουσαν τη δήλωση του μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι δεσμεύτηκε για την αντικατάσταση κάθε μονάδας που αποσύρεται, ενώ μίλησε για μονάδες φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα θίξει τη λιγνιτική παραγωγή. Σήμερα είχαμε το σβήσιμο της Πτολεμαΐδας 2 και την ένταξη αυτής σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, ενώ και μέχρι το 2015(μπορεί και νωρίτερα), άλλες δύο μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς θα μπούνε και αυτές στο ίδιο μοτίβο.
Σ’ αυτή τη συγκυρία χρειάζεται μια ισχυρή ΓΕΝΟΠ, πάνω από κομματικά και πολιτικά κριτήρια, μια ΓΕΝΟΠ που να μπορεί να χειριστεί καταστάσεις χωρίς δεσμεύσεις και βαρίδια. Που να μπορεί να διεκδικεί και όχι να είναι έρμαιο των χρεών της. Οι εργαζόμενοι έχουν απαξιώσει ορισμένα σωματεία λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς κάποιων από τους επικεφαλής αυτών, και γι’ αυτό το λόγω δεν υπάρχει περίπτωση να εμπιστευτούν ξανά αυτούς που τους πρόδωσαν πολλάκις. Ή πρέπει να αναδειχθεί νέο αίμα στο συνδικαλισμό χωρίς βαρίδια και πολυτέλειες, ή να προχωρήσουν χωρίς ομοσπονδία, στη νέα εποχή για τη ΔΕΗ. Ο καθένας στο δικό του άρμα και όποιος αντέξει στους κραδασμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου