DEH

DEH

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ με στήριξη του λιγνίτη...

Το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, οι στρατηγικές επιλογές ανάπτυξης του ενεργειακού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, η ανάγκη επίλυσης των πιεστικών προβλημάτων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή, τέθηκαν στο επίκεντρο των δύο πρώτων συναντήσεων που είχε το κλιμάκιο της ηγεσίας της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Κωνσταντίνο Δόλογλου.
Η τετραήμερη περιοδεία άρχισε με σύσκεψη υπηρεσιακών
στελεχών της επιχείρησης στο εκθεσιακό κέντρο, προχτές το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων. Στην πρώτη σύσκεψη κυριάρχησε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στην επόμενη πενταετία. Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης διαβεβαίωσε ότι «βασική κατεύθυνση είναι η συνέχιση της αξιοποίησης του λιγνίτη και η στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής στο εγχώριο καύσιμο». Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός και ευτυχή συγκυρία, τη σύναψη ομολογιακού δανείου 739 εκ. ευρώ για την ανέγερση της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» μεταξύ ΔΕΗ και κοινοπραξίας ξένων τραπεζών, με την εγγύηση ουσιαστικού του γερμανικού κράτους. Επισκεπτόμενος το οικόπεδο που θα εγκατασταθεί η σύγχρονη περιβαλλοντικής τεχνολογίας μονάδα, ο Κ. Δόλογλου διαβεβαίωσε ότι σε 15 ημέρες θα έχουμε και την τυπική έγκριση, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης της ΔΕΗ, ύψους 1,4 δις. ευρώ. Υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν και εκπονούνται με ταχείς ρυθμούς οι μελέτες, η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται σε ενάμιση έτος, ώστε το σημαντικό αυτό έργο να περάσει σε φάση κατασκευής, η οποία θα διαρκέσει τρισήμιση χρόνια.
Τονίστηκε πάντως ότι η «Πτολεμαΐδα 5» συναρτάται άμεσα από τη διάνοιξη του ορυχείου Ποντοκώμης, θέμα για το οποίο στελέχη της ΔΕΗ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε δικαστικό επίπεδο με τις απαλλοτριώσεις, αν και η ανάγκη να μπει η ΔΕΗ στο ορυχείο είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η παρατηρούμενη κωλυσιεργία χαρακτηρίστηκε αδικαιολόγητη από κύκλους της ΔΕΗ, αφού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης ορίστηκε δικάσιμος τον Απρίλιο του 2014. Εκρηκτικές είναι οι διαστάσεις της έλλειψης προσωπικού, θέμα το οποίο τέθηκε με έμφαση από υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού κέντρου και από τους δημάρχους του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, καθώς επίσης και από τους συνδικαλιστές στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Παντελίδης», ενώ θα τεθεί πολύ πιο πιεστικά στη διημερίδα που αρχίζει σήμερα στη Φλώρινα και ολοκληρώνεται αύριο στο Αμύνταιο. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι τα τοπικά στελέχη της ΔΕΗ, είπαν στον αντιπρόεδρο ότι στο λεκανοπέδιο μόνο το 2010 αποχώρησαν 2.500 άτομα και σε σχέση με πριν από μία δεκαετία το ΛΚΔΜ έχει το μισό προσωπικό, αριθμώντας μόλις 2.800 άτομα μόνιμο προσωπικό και 800 έκτακτους. Πρόσθεσαν ότι σύμφωνα με μελέτη του ΛΚΔΜ για την κάλυψη των άκρως επειγουσών αναγκών της επιχείρησης απαιτούνται τουλάχιστον 550 προσλήψεις.
Από την πλευρά του ο κ. Δόλογλου απάντησε ότι κατανοεί το πρόβλημα, υπάρχει όμως η δέσμευση προς την Τρόικα του 1:10 στις προσλήψεις – αποχωρήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι «η ΔΕΗ ζητά στοχευμένες προσλήψεις στα μέτωπα παραγωγής», θέμα το οποίο τέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «το αντιμετωπίζει θετικά».
Στο δημαρχείο Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα συνάντηση του κ. Δόλογλου και του επιτελείου της ΔΕΗ με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του δικτύου και δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης και Γιώργος Τσανακτσίδης. Σύμφωνα με τους ίδιους τους δημάρχους, όλα τα θέματα της συζήτησης, τέθηκαν υπό το εξής πρίσμα: Δίκτυο και ΔΕΗ πρέπει να είναι δύο αξιόπιστοι συνομιλητές. Αυτό θα βοηθήσει και την τοπική κοινωνία στην επίλυση των προβλημάτων και την ίδια τη ΔΕΗ στη λειτουργία της και στην επίτευξη των στόχων της. Επίσης, οι διαβουλεύσεις να γίνονται χωρίς τυμπανοκρουσίες κάθε θέμα που τίθεται να βρίσκει λύσεις, η συνεργασία των δύο πλευρών να έχει αποτελέσματα.
Τα κυριότερα θέματα που έθεσαν οι δήμαρχοι είναι μεταξύ άλλων το περιβάλλον, η αποκατάσταση εδαφών, η μείωση της τιμής του ρεύματος στις ΔΕΥΑ, καθώς λόγω καταστροφής των υδροφόρων, το κόστος άντλησης του νερού είναι μεγάλο, μείωση του τιμολογίου για τις τηλεθερμάνσεις των πόλεων, η άμεση ενεργοποίηση του Τοπικού Πόρου, για την κατανομή του οποίου οι ενεργειακοί δήμοι εμμένουν στις θέσεις τους.
Το κλιμάκιο της ΔΕΗ επισκέφτηκε τους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Μελίτης, το ορυχείο και τον σταθμό του Αμυνταίου, ενώ χτες το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.


Πηγή: Εφημερίδα 
Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: