Όπως προκύπτει από παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αν και πια έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεύμα περισσότερο από τις φθηνότερες λιγνιτικές της μονάδες, εντούτοις αυτό το πράττει από τις μονάδες φυσικού αερίου που είναι ακριβότερες.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τον περασμένο Ιούλιο η ΡΑΕ πήρε απόφαση για την αναδιοργάνωση της αγοράς με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος στη χονδρική αγορά.
Με πιο απλά λόγια, τα μέτρα είχαν ως στόχο επειδή υπήρχαν διαμαρτυρίες από τις βιομηχανίες οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος αλλά και η κρατική ΔΕΗ που έχει το ολιγοπώλιο στην παραγωγή να χαμηλώσουν την παραγωγή ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου και να ανεβάσει η ΔΕΗ τις λιγνιτικές μονάδες.
Τι έγινε τελικά; Το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος κατέβασαν, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατά 40% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου. Είναι μειωμένη κατά 151.000 μεγαβατώρες.
Στροφή στο ακριβό αέριο
Θα περίμενες κανείς η ΔΕΗ να ανεβάσει ισόποσα τη λιγνιτική παραγωγή κι έτσι να εξοικονομηθούν μέσα σε ένα 15θήμερο περί τα 6 εκατ. ευρώ. Πράγμα που θα σήμαινε φθηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες.
Θα περίμενες κανείς η ΔΕΗ να ανεβάσει ισόποσα τη λιγνιτική παραγωγή κι έτσι να εξοικονομηθούν μέσα σε ένα 15θήμερο περί τα 6 εκατ. ευρώ. Πράγμα που θα σήμαινε φθηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή των μονάδων της που καταναλώνουν φυσικό αέριο κατά 220% σε σχέση με το 2012, ήτοι 200.000 μεγαβατώρες. Παράλληλα, έριξε κατά 9,5% τη λιγνιτική της παραγωγή.
Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος της ΔΕΗ είναι 450.000 ευρώ, και οι εξηγήσεις που δίνονται γι΄ αυτή τη συμπεριφορά της είναι ότι η λιγνιτική της παραγωγή έχει πιάσει πια την «οροφή» και δεν έχει άλλο περιθώριο ανόδου, είτε ότι επιδιώκει να εκτοπίσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας και των βιομηχανιών, η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ και το υψηλό κόστος παραγωγής που προκαλεί δεν της δίνει τη δυνατότητα για νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου