Τι απαντά η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με ανακοίνωσή της
«Πολλή φασαρία για το τίποτα». Ετσι χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών επιχειρήσεων την προσπάθεια της ΔΕΗ να μειώσει το ενεργειακό κόστος των πελατών της σε υψηλή και μέση τάση μέσω της έκδοσης νέων, φθηνότερων τιμολογίων, και δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» αλλά και «καθαρή κοροϊδία» την προ πενθημέρου πρωτοβουλία της διοίκησης της ΔΕΗ να προσφέρει 15 νέα τιμολόγια - 7 στην υψηλή τάση και 8 στη μέση τάση - βάσει των οποίων καλούσε τους πελάτες της να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ισχύ ως τις 31.12.2014.
«Βγαίνει προς τα έξω μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν φθηνό ρεύμα και δημιουργείται λανθασμένη εικόνα στους πιστωτές μας, στους προμηθευτές μας και στους εργαζομένους ότι παίρνουμε μια σημαντική ανάσα. Το μοναδικό όφελος είναι κάποιες μικρές βελτιώσεις στα τιμολόγια ορισμένων μεγάλων καταναλωτών της μέσης τάσης, οι οποίες όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αθροιστικά για 62 εταιρείες της μέσης τάσης το ετήσιο όφελος υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα παραμένει έντονη η απειλή των μεγάλων αυξήσεων λόγω των χρεώσεων ρύπων. Στην υψηλή τάση οι 15 εταιρείες-πελάτες της ΔΕΗ βρίσκονται αντιμέτωπες με εν δυνάμει αυξήσεις ως και 1%»
υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Καταγγέλλουν επίσης ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια χωρίς ποτέ να τα διαπραγματευθεί.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόστος ενέργειας στον όμιλο αυξήθηκε κατά 45% και τώρα με τα νέα τιμολόγια μας μειώνουν τις χρεώσεις μόλις κατά 5%-10%. Το κόστος της ενέργειας αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού κόστους και τα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά χάρη στις θυσίες των εργαζομένων που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών. Χωρίς βιομηχανία και ανοιχτά εργοστάσια δεν υπάρχει ανάπτυξη»
υποστηρίζει ο κ. Απόστολος Δοντάς, μέλος του ΔΣ της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στη μέση τάση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκτελεστικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛ του ομίλου Βιοχάλκο, εξηγεί πώς τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν απολέσει την ανταγωνιστικότητά τους: «Στην Ελλάδα πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα 70 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν στη Γερμανία ο γερμανός βιομήχανος πληρώνει 49,7 ευρώ και ο Γάλλος 42 ευρώ. Αντιστοίχως για φυσικό αέριο πληρώνουμε 30% παραπάνω από τον Γερμανό, 28% από τον Γάλλο και 100% από τον Βρετανό».
Στην Ελλάδα τα τιμολόγια της υψηλής τάσης απελευθερώθηκαν το 2008 και η ΔΕΗ αμέσως, χωρίς να διαβουλευθεί με τους πελάτες της όπως την υποχρέωνε η ΡΑΕ, προχώρησε σε αυξήσεις 10%. Το ίδιο έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς στη μέση τάση τον Φεβρουάριο του 2008, όταν και εκεί αυθαίρετα η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια κατά 20%.
Σύμφωνα όμως με τους επιχειρηματίες, «για το πανάκριβο τιμολόγιο που πληρώνουν δεν φταίει μόνο η ΔΕΗ».
Από το 2010 επεβλήθη σειρά φόρων πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές του ρεύματος ώστε να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού και του ελλείμματος στο σύστημα ενέργειας.
Αναλυτικά, η υψηλή τάση πληρώνει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 2,5 ευρώ, τέλη ΑΠΕ 3,5 ευρώ, τέλη διοξειδίου του άνθρακα 3,5 ευρώ και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) 4 ευρώ. Στη μέση τάση οι χρεώσεις είναι διπλάσιες. Για ΕΦΚ καταβάλλουν 5 ευρώ, για τέλη ΑΠΕ 8 ευρώ, για τέλη διοξειδίου άνθρακα 5 ευρώ και για ΥΚΩ 7,5 ευρώ.
Σύμφωνα με μελέτη της ΕΒΙΚΕΝ, το ετήσιο όφελος της Πολιτείας από τους έκτακτους αυτούς φόρους ανέρχεται σε 50 - 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για το ποσό αυτό η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ χάνει την ανταγωνιστικότητά της, μειώνει την παραγωγή της, κόβει μισθούς και απολύει εργαζομένους.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Αυγούστου 2013
Η απάντηση της ΔΕΗ
Αμεση ήταν η απάντηση του γραφείου τύπου της ΔΕΗ στις θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι τα νέα τιμολόγια είναι προϊόν διαβουλεύσεων και επαναλαμβάνει ότι στη μέση τάση οι μειώσεις είναι σημαντικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ για τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης που προσφέρει η ΔΕΗ Α.Ε., η επιχείρηση θα ήθελε να τονίσει και υπενθυμίσει ότι:
· Οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος συνίστανται από χρεώσεις που καθορίζονται από τη ΔΕΗ (ανταγωνιστικές) και από χρεώσεις που ρυθμίζονται από την Πολιτεία καθώς και από τέλη και φόρους.
· Τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις έτσι ώστε αυτά να ανακλούν τις ανάγκες των επιμέρους κλάδων των βιομηχανιών.
· Η ΔΕΗ προχώρησε μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν σε νέα μειωμένα τιμολόγια τα οποία έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2013.
· Σημειώνεται ότι από 1.1.2013 έχουν καταργηθεί τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων τα οποία αγοράζονται πλέον εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ της ΕΕ, και το κόστος που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
· Σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους των ρύπων λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ αλλά επίσης και η ενέργεια τρίτων παραγωγών από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ που αγοράζει η ΔΕΗ.
· Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούν μεγάλους πελάτες Μέσης Τάσης εμπεριέχουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις.
· Για τις μεγάλες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης - τα ενιαία τιμολόγια παρέμειναν σταθερά από τον Ιούλιο του 2008 - τα νέα τιμολόγια προσφέρουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στη δομή και στις τιμές ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη.
· Σε ότι αφορά αναφορές για επιμέρους όρους των προτάσεων της ΔΕΗ οι οποίοι αντίκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι σχετικές αναφορές είναι εκτός πραγματικότητας.
· Η ΔΕΗ προσφέρει εγγράφως σε κάθε ένα πελάτη της στην Υψηλή και Μέση Τάση τα νέα τιμολόγια προτείνοντας το, κατά την εκτίμησή της, καταλληλότερο για το δικό του καταναλωτικό προφίλ ζήτησης τιμολόγιο, έτσι ώστε οι πελάτες να επιλέξουν τιμολόγιο και να προχωρήσουμε σε υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας.
Η ανταπόκριση στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κρίνεται αρχικά θετική, αλλά είναι προφανές πως πρόωρες εκτιμήσεις και κρίσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση δεν στοιχειοθετούνται και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, εξωστρέφειας και ανταγωνισμού».
ΕΒΙΚΕΝ: Η ΔΕΗ λέει ψέμματα
Σκληρή ανακοίνωση κατά της ΔΕΗ εξέδωσε η ΕΒΙΚΕΝ με την οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς της επιχείρησης ότι τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και δηλώνει ότι η βιομηχανία δεν θα προσέλθει στην υπογραφή των συμβάσεων.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Με χθεσινή της ανακοίνωση η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έσπευσε να απαντήσει στις αντιδράσεις της βιομηχανίας για τα προτεινόμενα τιμολόγια της Μέσης και Υψηλής Τάσης.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει ότι τα νέα τιμολόγια «διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις»: Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σκληρή και είναι μία: η ΔΕΗ δεν έχει διαπραγματευτεί, δεν έχει συμφωνήσει στα τιμολόγια με κανένα μεγάλο πελάτη της και συνεχίζει να δρα με τον παλιό μονοπωλιακό τρόπο που μόνο εκείνη γνωρίζει.
Ακόμα και για τη χρέωση ρύπων, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ, με τις παλινωδίες στον τρόπο υπολογισμού της, διαψεύδει η ίδια σήμερα, όσα μέχρι χθες ισχυρίζονταν. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά Αποφάσεις και πρόστιμα της Ρυθμιστικής Αρχής αναφορικά με την χρέωση ρύπων, όπως και να διαβάζει και να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ως φορέας εκπροσώπησης των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας της χώρας, έχουμε χρέος να προασπίσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μας. Διαβεβαιώνουμε τη ΔΕΗ ότι η ανταπόκριση θα είναι αρνητική και προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσει αυτή την πολιτική θα έχει μεγάλη συνεισφορά και ευθύνη στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, των βιομηχανιών, των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
Το ενεργειακό κόστος είναι εθνικό θέμα, καθώς αποτελεί βάση στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Οι ακριβές χρεώσεις ρεύματος, οι έξτρα φόροι, το ακριβό φυσικό αέριο στραγγαλίζουν καθημερινά το μέλλον της Ελλάδας. Ας αναλάβουν επιτέλους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου