Η Πτολεμαίδα είναι η πρώτη Ελληνική πόλη (1993)που ζεσταίνεται σχεδόν εξʼ ολοκλήρου με τηλεθέρμανση, που προέρχεται από την συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) και θερμικής με πρώτη ύλη τον ντόπιο λιγνίτη, από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ.
Το πρωτοποριακό αυτό έργο, προσφέρει φτηνή θερμική ενέργεια, μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζοντας τη χρήση πετρελαίου, μπορεί δε με την εξωαστική του χρήση, να γίνει σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας (Γεωργική & Βιομηχανική χρήση) για την περιοχή.
Ο φετινός χειμώνας με τις πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ στην πόλη, μας βρήκε με έξι διαδοχικές
βλάβες της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαίδας που μας δίνει τα 50 mw (ονομαστικά)από τα 75 της ΔΕΗ. Τα άλλα 25 MW τα παίρνουμε από την επίσης παμπάλαια μονάδα ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) έχει 25 MW λέβητα πετρελαίου και αποθηκευτές ζεστού νερού για εφεδρεία & αιχμή. Να σημειωθεί ότι αθροιστικά οι μονάδες μόλις επαρκούν σε περίοδο αιχμής.Ο φετινός χειμώνας με τις πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ στην πόλη, μας βρήκε με έξι διαδοχικές
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι ανάγκες, αποφασίσθηκε η τροφοδοσία θερμικής ενέργειας και από τον ΑΗΣ Καρδιάς που λύνει οριστικά το πρόβλημα. Η σύνδεση είναι έτοιμη, η επέκταση του δικτύου πόλης ολοκληρώνεται σταδιακά έως το καλοκαίρι 2012 και καθυστερεί η μετασκευή των μονάδων 3 & 4 της ΔΕΗ για παράδοση τον Μάρτιο 2012. Το έργο προϋπολογισμού 33 εκ ξεκίνησε το 2008 και χρηματοδοτείται κατά 65% από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.
Εκτιμώντας την παρούσα οικονομική κατάσταση η Δ/ση της ΔΕΤΗΠ αποφάσισε να μην αυξήσει για φέτος το προϊόν, (που να φανταστεί ότι θα έκαιγε 20 ημέρες πετρέλαιο έως τώρα) μένοντας πολύ κάτω και από το 70% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, συμβατική υποχρέωση με τη ΔΕΗ.
Στα πλαίσια της φορομπηχτικής πολιτικής του Υπ. Οικονομικών, οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης προμηθεύονται από φέτος πετρέλαιο αποκλειστικά για την θέρμανση, με τιμές πετρελαίου κίνησης (1,5 ) χωρίς να εξαιρεθούν λογικά από τον γενικό κανόνα περί επιχειρήσεων. Και εμείς οι αφελείς περιμένουμε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα να έχουμε ευνοϊκή μεταχείριση. Έτσι η ΔΕΤΗΠ αναγκάζεται να πουλάει πολύ κάτω από το μισό του κόστους αγοράς, με το αναμενόμενο παθητικό.
Η ΔΕΗ όχι μόνον δεν δεσμεύεται με ρήτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις των διακοπών, αντίθετα πιέζει να αυξήσει την τιμή παροχής θερμικής μονάδος. Η συμπαραγωγή εξασφαλίζει βαθμό απόδοσης στις μονάδες έως 70% ενώ η παραγωγή μόνο Η/Ε έχει απόδοση 35% δηλ. απώλειες 50% στην απόδοση του λιγνίτη που καίνε οι ΑΗΣ. Με άλλα λόγια για 40 χρόνια χαμένη στον αέρα ενέργεια και επιβάρυνση της ρύπανσης, με μικρή αξιοποίηση μέχρι σήμερα. Και παρά του ότι κόπτονται οι κυβερνήσεις μας για πράσινη ενέργεια, η ωφέλεια από την προστασία του περιβάλλοντος, δεν κοστολογείται ούτε υπέρ της ΔΕΗ ούτε και υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Η οριστική τιμή κοστολόγησης από τη ΔΕΗ της θερμικής ενέργειας, , πρέπει να συμβολαιοποηθεί με τους δήμους, με βάση τις προαναφερόμενες παραμέτρους (αξιοποίηση λιγνίτη, προστασία περιβάλλοντος, ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες κλπ) για περεταίρω επεκτάσεις στις βεβαρημένες περιβαλλοντικά αλλά και στις κοντινές πόλεις και χωριά.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στην κατασκευή επι τέλους της 5ης σύγχρονης μονάδας σε αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών και ρυπογόνων του ΑΗΣ Πτολεμαίδας. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, η δημοτική αρχή θα διαμορφώσει το σχεδιασμό για την γενική χρήση της θερμικής ενέργειας, για να βρούνε δουλειά οι αμέτρητοι άνεργοι και να περισώσει ότι απέμεινε.
Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του λεκανοπέδιου Πτολεμαίδας ήταν και θα είναι για τις επόμενες τρείς 10ετίες ο λιγνίτης και τα παράγωγά του. Πλησιάζοντας όμως όλο και περισσότερο στην μεταλιγνιτική περίοδο, η λαθεμένη μονομερής ανάπτυξη του παρελθόντος πρέπει από τώρα νʼ αλλάξει άρδην.
*του Μιχάλη Ραμπίδη
τ. μέλους Δ./Σ. της Δ.Ε.ΤΗ.Π
τ. μέλους Δ./Σ. της Δ.Ε.ΤΗ.Π
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου