Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, για το οποίο βεβαίως είναι απολύτως προετοιμασμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους (4ο τρίμηνο) θα πρέπει να αφαιρέσει από τα «ρυθμιζόμενα» τιμολόγια εκείνα που αφορούν όλους τους καταναλωτές, εκτός των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Eτσι καθώς τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν θα προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, θα διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τη χονδρική τιμή του ρεύματος. Με άλλα λόγια, και αυτό είναι το ζητούμενο της επιταγής του μνημονίου, τα τιμολόγια θα αντικατοπτρίζουν πλήρως τα κόστη παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι υψηλότερη από τη λιανική τιμή, και αυτό είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο, οι αυξήσεις θα αντανακλώνται στις τελικές τιμές καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνέντευξη Tύπου που έδωσε για θέματα ενέργειας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αναθεώρηση των τιμολογίων και επιφυλάχθηκε να μελετήσει πρώτα το θέμα.
Πέραν αυτού, το νέο μνημόνιο επιβάλλει ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για δύο ακόμη ζωτικής σημασίας ζητήματα και συγκεκριμένα για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες και για την αφαίρεση από τη ΔΕΗ του δικαιώματος να χειρίζεται την υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος. Η τρόικα στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς επιβάλλει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας, ώστε να διασφαλιστεί, όπως λέγεται, η διαφανής διαχείριση των υδάτων. Μάλιστα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί εγκαλούν τη ΔΕΗ για χρήση της φθηνής υδροηλεκτρικής παραγωγής ως «ένα είδος αμορτισέρ» για τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρική τιμή ρεύματος) στα επίπεδα που τη συμφέρουν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούν σε άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος εφόσον αυτή θα αντανακλάται κατευθείαν στους τελικούς καταναλωτές που δεν θα πληρώνουν με ρυθμιζόμενα τιμολόγια, θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις. Επίσης το μνημόνιο προβλέπει ότι υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό τμήμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής πώλησης, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές.
Αναλυτικά το τέταρτο μνημόνιο προβλέπει τα εξής:
• Η κυβέρνηση οριστικοποιεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους τα διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Είναι φανερό βεβαίως ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση στο συγκεκριμένο μέτρο αφού το δεύτερο τρίμηνο έχει εκπνεύσει.
• Υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε να δοθεί η διοίκηση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα εντός του Ιουλίου.
• Παρουσιάζονται λεπτομερή σχέδια για τη διασφάλιση ενός μέγιστου ανοίγματος της αγοράς αναφορικά με το μη διασυνδεδεμένο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της πρόσβασης των προμηθευτών στις μη διασυνδεδεμένες αγορές, ειδικά της Ρόδου και της Κρήτης.
• Η κυβέρνηση υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης κάτω από ειδικές συνθήκες της Πράξης 44 Οδηγία 2009/72 για μικρά απομονωμένα δίκτυα.
express.gr Πηνελόπη Μητρούλια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου