DEH

DEH

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Κι όμως η ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε να πληρώνει την ΔΕΗ - Καθοριστικό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Γιώργος Φιντικάκης

Σε μια συγκυρία κατακόρυφης ανησυχίας μεταξύ των προμηθευτών ρεύματος κατά πόσο πάλαι ποτέ καλοί πελάτες θα συνεχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ο πλέον ασυνεπής πελάτης της αγοράς ξεκίνησε μετά από καιρό να πληρώνει τον λογαριασμό ηλεκτρισμού στην ώρα του !
Προς ευχάριστη έκπληξη της ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, που την έχει μέχρι σήμερα “φεσώσει” με 360 εκατ ευρώ και για πολύ καιρό δεν πλήρωνε ούτε το ελάχιστο συμφωνηθέν ποσό της
μηνιαίας της κατανάλωσης σε ρεύμα, τον Μάρτιο εξόφλησε μέχρι κεραίας τον τρέχοντα λογαριασμό. Κατέβαλε σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” στην ΔΕΗ ένα ποσό μεταξύ 3,5 - 4 εκατ ευρώ, όσο δηλαδή η αξία της ενέργειας που κατανάλωσε για το συγκεκριμένο μήνα. Στάση πάντως που ουδείς γνωρίζει κατά πόσο θα έχει συνέχεια καθώς από χθες το συνδικάτο της Λάρυμνας προκήρυξε 5 απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να σταματήσει η εκκαθάριση και να αποσυρθεί η σχετική κυβερνητική τροπολογία.
Στο ερώτημα τι άλλαξε ξαφνικά με την συμπεριφορά της μεταλλουργίας, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός της ένταξης εδώ και ένα μήνα της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Με άλλα λόγια, ο διαχειριστής υποχρεούται να τηρήσει πιστά τους όρους που συνόδευαν την  απόφαση του "επεισοδιακού" Δ.Σ. της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο βάσει της οποίας και συνεχίστηκε η ηλεκτροδότηση της μεταλλουργίας.
Σε εκείνη την απόφαση που είχε ληφθεί χωρίς την σύμφωνη ψήφο δύο μελών του ΔΣ, των εκπροσώπων των εργαζομενων Ν. Φωτόπουλου και Π. Καραλευτέρη, προβλέπονταν η συνέχεια της ρευματοδότησης της ΛΑΡΚΟ, υπό δύο προυποθέσεις : 
  • Την πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των από εδώ και πέρα λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και
  • Την υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή αμέσως μετά τον ορισμό του.
Στην ουσία, ο οικονομολόγος Γ.Μελέτης που έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή στην ΛΑΡΚΟ από κοινού με την Deloitte γνωρίζουν καλά ότι αν δεν τηρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, τότε πολύ απλά η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της νικελοβιομηχανίας θα τιναχθεί στον αέρα, καθώς η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα δώσει εντολή να κατέβουν οι διακόπτες.
Στην δύσκολη εκείνη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου - εκτός των Φωτόπουλου, Καραλευτέρη που είχαν καταψηφίσει την απόφαση, με αυτήν είχαν διαφωνήσει και άλλα μέλη του Δ.Σ. - είχε αποφασίσει ότι σε περίπτωση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δηλαδή την αποστολή εξωδίκου με προθεσμία 30 ημερών στη ΛΑΡΚΟ να ανταποκριθεί, διαφορετικά διακοπή από τον ΔΕΔΔΗΕ της ηλεκτροδότησης της μεταλλουργίας, με άρση της εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ.
Σε αυτή λοιπόν την φάση βρίσκεται η νικελοβιομηχανία όσον αφορά την στάση της απέναντι στην ΔΕΗ και ενώ δεν είναι γνωστό κατά πόσο πρόλαβαν να προχωρήσουν τα υπόλοιπα ζητήματα που προέβλεπε η ένταξη στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης. Επειδή ακριβώς η τοποθέτηση του διαχειριστή συνέπεσε με την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι το σύνολο των διαδικασιών έχουν παγώσει. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση προβλέπονταν ότι εντός 15 εργασίμων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο διαχειριστής θα έπρεπε να προβεί σε καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και  στην εκπόνηση σχεδίου δράσης, που θα περιελάμβανε κατ’ ελάχιστον επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης για το ενεργητικό και το παθητικό της επιχείρησης από το Δημόσιο, τότε η ΛΑΡΚΟ και το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να προσφύγουν στη διαιτησία, μέσα σε αυστηρές χρονικές προθεσμίες. Μόλις μάλιστα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ο διαχειριστής θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ, ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων του θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους που πρέπει να περικοπεί κατά 25%.
Ξεκινούν απεργίες με αίτημα "όχι" στην εκκαθάριση
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το συνδικάτο της Λάρυμνας αποφάσισε χθες να προκηρύξει πέντε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάιο, αρχής γενομένης από μια 48ωρη, που ξεκινά σήμερα - ούτως ή άλλως αργία- και συνεχίζεται αύριο Σάββατο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα τρεις 24ωρες απεργίες, στις 15, 21 και 29 Μάη, χωρίς να αποκλείεται κλιμάκωση. 
Σύμφωνα με την απόφαση του συνδικάτου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσει η εκκαθάριση και να αποσυρθεί η κυβερνητική τροπολογία, να δοθεί κρατική χρηματοδότηση ώστε να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις, να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, διεκδικούν διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων, να μην εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών που ανακοίνωσε ο ειδικός εκκαθαριστής, καθώς επίσης μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: