DEH

DEH

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ψάχνουν απεμπλοκή με Κομισιόν για την αποπένδυση της ΔΕΗ

Πως θα γίνει η απεμπλοκή με Κομισιόν;

Το τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η εμπλοκή που σημειώθηκε με τη DG Comp ως προς το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αναζητούν το ΥΠΕΝ και η διοίκηση της επιχείρησης. Σας θυμίζω ότι όπως αποκάλυψε το energypress, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα ενέκρινε το SPA, αναβλήθηκε, έπειτα από ενστάσεις των Βρυξελλών απέναντι στο μηχανισμό κατανομής κερδών- ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και αγοραστών των μονάδων της. Τις διαφωνίες της Κομισιόν περιέγραφε μάλιστα σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης. Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι ο μηχανισμός που ετοιμαζόταν να εγκρίνει η ΔΕΗ, δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις της χώρας και τους κανονισμούς της DG Comp. Σαν αποτέλεσμα, έδωσαν χρονικό περιθώριο στο ΥΠΕΝ έως αύριο Παρασκευή, προκειμένου ως τότε να έχει βρεθεί λύση. 
Τυχαία δεν είναι και η αναφορά της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, που ξεκαθάριζε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει επουδενί να συμμετέχει με τον οποιονδήποτε τρόπο στα σχήματα που θα προκύψουν από την πώληση των μονάδων. Δεν γνωρίζω αν στην απαγόρευση εντάσσεται και η συμμετοχή της στα κέρδη και τις ζημιές, ωστόσο κάποιοι πιθανολογούν πως ναι. Χθες, πάντως πηγές του ΥΠΕΝ μετέφεραν κλίμα αισιοδοξίας και επέμεναν πως η επίτευξη μιας συμβατής με τους κοινοτικούς κανονισμούς, λύσης, είναι θέμα ωρών.
Προσωπικά πάντως έχω τρεις απορίες. Πρώτον, εφόσον η Κομισιόν είχε εγείρει ενστάσεις, για ποιο λόγο η ΔΕΗ έσπευσε να συγκαλέσει Δ.Σ. για την περασμένη Δευτέρα; Δεν τις γνώριζε; Δεύτερον γιατί ο Γ.Σταθάκης δεν παρακάλεσε τον κ. Παναγιωτάκη να αναβάλει το Δ.Σ, παρά έπρεπε να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε κάθε ένα από τα μέλη του; Δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση της ΔΕΗ; Και τρίτον γιατί τα μέλη του Δ.Σ. παρέλαβαν τις επιστολές όχι πριν αυτό ξεκινήσει, αλλά πολύ αργότερα και αφού αυτό είχε αναβληθεί, δηλάδη στις 4 το μεσημέρι; Ποιος ασχολείται θα μου πείτε τώρα με αυτά τα πράγματα...
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: