DEH

DEH

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Η ΔΕΗ... βγάζει από την πρίζα βιομηχανίες μεγαλοοφειλέτες

 Άποψη του κτηρίου διοίκησης της ΔΕΗ, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

 Του Κώστα Δεληγιάννη    kdel@naftemporiki.gr  


 Σε κλιμακούμενες κινήσεις που θα θέσουν φραγμό στην περαιτέρω διόγκωση των οφειλών από βιομηχανίες, οι οποίες συστηματικά είναι ασυνεπείς στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η ΔΕΗ. Έτσι, τη στιγμή που οι οφειλές πελατών από την υψηλή τάση κινούνται στα 380 εκατ. ευρώ και από τους βιομηχανικούς πελάτες μέσης τάσης σε άλλα 155 εκατ., η επιχείρηση δηλώνει έτοιμη να επιστρατεύσει κάθε νομικό «όπλο» -από την αποστολή εξωδίκων μέχρι τη διακοπή ηλεκτροδότησης- για να σταματήσει την οικονομική της «αιμορραγία». 
 Ειδικότερα, στις αρχές του περασμένου μήνα η επιχείρηση έδωσε τέλος στις διαδοχικές παρατάσεις για τον διακανονισμό των χρεών της Χαλυβουργικής, τα οποία φέρεται να αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 31,4 εκατ. ευρώ, δρομολογώντας τη διακοπή παροχής ρεύματος στη βιομηχανία με την αποστολή στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δήλωσης για άρση εκπροσώπησής της. 
 Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι η επιχείρηση να μη μείνει μόνο στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς διερευνά όλες τις νομικές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί εναντίον της Χαλυβουργικής για την προάσπιση των οικονομικών της συμφερόντων, όπως για παράδειγμα για την έκδοση διαταγής πληρωμής του χρέους. 
 Παράλληλα, η ΔΕΗ βάλλει και κατά του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έως τώρα δεν έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, με συνέπεια να συνεχίζει να αυξάνεται σε καθημερινή βάση η οφειλή. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό έχει ήδη αποστείλει εξώδικο στον Διαχειριστή, ενώ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να κινηθεί νομικά εναντίον του ΑΔΜΗΕ διεκδικώντας αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη.
Η εντολή για άρση εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε μετά την εκπνοή και της τελευταίας προθεσμίας 30 ημερών, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει από τον Αύγουστο η ΔΕΗ για τον διακανονισμό του χρέους. Αν και ηβιομηχανία επανήλθε τον Οκτώβριο ζητώντας νέα διορία έως τις αρχές του 2019, αρνήθηκε να καταβάλει ένα μέρος της οφειλής, όπως της είχε ζητήσει η ΔΕΗ, με συνέπεια η τελευταία να προχωρήσει στο αίτημα για άρση εκπροσώπησης. 
 Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, είχε λήξει χωρίς αποτέλεσμα η εξάμηνη προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ στη Χαλυβουργική για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, αποδεχόμενη το αίτημα που είχε υποβάλει η βιομηχανία στις αρχές του έτους για περίοδο χάριτος έξι μηνών ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της με τις πιστώτριες τράπεζες, στη βάση του business plan που τους είχε καταθέσει. 
 Πριν από το 2018 και από το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ είχε δώσει διαδοχικές παρατάσεις στη Χαλυβουργική, έπειτα από αλλεπάλληλους «κύκλους» διαπραγματεύσεων, για τη ρύθμιση των οφειλών ή για την εξόφληση μέρους τους. Ωστόσο, αντί να περιορισθούν ή έστω να συγκρατηθούν, τα χρέη ο εκτινάχθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, με συνέπεια σήμερα να αγγίζουν τα 31,4 εκατ., έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2015. 
 Πάντως, η αλλαγή τακτικής της ΔΕΗ έναντι της Χαλυβουργικής φαίνεται να μην αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση εκτιμά πως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής έναντι όλων των βιομηχανικών πελατών.Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μερίδιο χρέους προέρχεται από τη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει αυτή τη στιγμή περί τα 285 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι οφειλέτες από την υψηλή τάση με χρέη τα οποία αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται τα 31,4 εκατ. της Χαλυβουργικής). Επίσης, από τους βιομηχανικούς πελάτες στη μέση τάση οι οφειλές ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ. 
 Αν και η ΛΑΡΚΟ είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης, αποτελεί παράλληλα και την πιο περίπλοκη περίπτωση, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ συμμετέχει με 11,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της βιομηχανίας, όπως και το ελληνικό Δημόσιο με 55,2%, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Παρ’ όλα αυτά η ΔΕΗ επανήλθε με δεύτερο εξώδικο στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, έπειτα από το πρώτο που είχε αποστείλει την άνοιξη, προειδοποιώντας την με διακοπή ηλεκτροδότησης στην περίπτωση που συνεχίζει να συσσωρεύει χρέη. Μία κίνηση που φαίνεται να προμηνύει σκλήρυνση της στάσης της επιχείρησης έναντι κάθε «στρατηγικού κακοπληρωτή» από τον βιομηχανικό κλάδο. 
 Όσον αφορά τη Χαλυβουργική, η κίνηση της ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησης αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του καθοδικού σπιράλ στο οποίο έχει περιέλθει η πορεία της από το 2012, όταν και τέθηκε εκτός λειτουργίας το χαλυβουργείο στο εργοστάσιο της Ελευσίνας. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περί τους 170 εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν εκ περιτροπής, ενώ φέρονται να έχουν «παγώσει» οι συζητήσεις με τις τράπεζες πάνω στο υποβληθέν σχέδιο αναδιάρθρωσης, έως ότου λήξει η νομική διαμάχη του μεγαλομετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, για τα ηνία της επιχείρησης. 

© naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: