DEH

DEH

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια και...Νερά άμεσα στο σφυρί !!!

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά από μέτωπα όπως ο ΟΤΕ και η Eurobank αλλά και τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι μπορούν εντός του επομένου εξαμήνου να προσδώσουν στην οικονομία θετικότερο κλίμα καθώς ωριμάζει ο χρόνος για κάποιες από αυτές.

Με την άρση της εκκρεμότητας για τον ΟΠΑΠ, μετά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ στην EMMA DELTA, έναντι συνολικού τιμήματος 652 εκατ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα και την διαμόρφωση θετικού κλίματος στο ΧΑ πιθανολογείται ότι το δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του 6% που ελέγχει ακόμα στον ΟΤΕ και μάλιστα με υψηλό υπερτίμημα έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής του τιμής στους Γερμανούς της Deutsche Telekom.
Άλλες πληροφορίες θέλουν να έχει προχωρήσει σημαντικά και ο κύκλος των επαφών για ΕΛΠΕ -με τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 43% περίπου- οπού θα διατεθεί το ποσοστό του δημοσίου της τάξης του 34,5% αλλά και να έχει προσεγγιστεί ο απαραίτητος χρόνος για την επανάληψη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Ακόμα υψηλότερες είναι οι προσδοκίες της αγοράς για την πώληση ποσοστού της τάξης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank στις αρχές του επόμενου έτους από το ΤΧΣ. Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και Αστέρα βουλιαγμένης.
ΔΕΗ
Στο 2014 ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που αφορά και στον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Παρά την κρίση, η ΔΕΗ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βαριά βιομηχανία της χώρας, επενδύοντας κάθε χρόνο πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε ορυχεία, μονάδες παραγωγής, δίκτυα και άλλα και για αυτό οι εξελίξεις γύρω από αυτήν θα είναι καθοριστικές του κλίματος. H επιχείρηση από το 2014 εως το 2015 θα σπάσει στα τρία, προκειμένου το 30% της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητάς της να πουληθεί μαζί με τα δίκτυα σε ιδιώτες ενω είναι υποχρεωμένη να αποσύρει σταδιακά περί τα 2.200 MW από το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της και να αντικαταστήσει με νέες μονάδες 2.500 MW. Εν τω μεταξύ μέχρι τα τέλη του Αύγουστου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί από το δημόσιο και το σχέδιο αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ κινήσεις που είναι και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το σχέδιο θα πρέπει μάλιστα να εφαρμοστεί εως τα τέλη του 2013.
ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Λιμάνια
Οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πάνε και αυτές στο 2014 καθώς εκκρεμούν οι διακανονισμοί για τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της κυβέρνησης και των δήμων προς τις εταιρείες και να προχωρήσει η αποπληρωμή μη αμφισβητούμενων οφειλών τους προς αυτές εντός Αυγούστου. Στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται επίσης να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκρίνει τη λύση της απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού και όχι τη μέθοδο της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων. Ο ΟΛΘ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί του ΟΛΠ καθώς αφενός σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, για τη νέα κινεζική επένδυση ύψους 226 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, με αντάλλαγμα την αναστολή της καταβολής ελάχιστου ανταλλάγματος και αφετέρου εξαιτίας του διαπιστωμένου ενδιαφέροντος μεταξύ επενδυτών συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Κινέζων για τη Θεσσαλονίκη.
Οι νέοι στόχοι
Η επίσπευση του ρυθμού του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται άλλωστε και στις επιταγές της έκθεσης της τρόικα ενώ στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνονται οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων. Ουσιαστικά ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το τρέχον έτος μειώθηκε και αυξήθηκε ισόποσα για το 2014. Όμως υπάρχουν ανησυχίες και για το νέο μειωμένο ποσό. Η απόφαση αυτή ήταν αναγκαία εξέλιξη, μετά την αποτυχία στην πώληση της ΔΕΠΑ. Έτσι η τρόικα μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. από 2,6 δισ. αλλά η απόκλιση αυτή πρέπει να κλείσει στο 2014, αφού αυξάνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Βολές κατά ΤΑΙΠΕΔ για τις «αστοχίες»
Μέχρι τον Ιούνιο στα ταμεία του δημοσίου θα έπρεπε να έχουν μπει από αποκρατικοποιήσεις 1,1 δισ. ευρώ ωστόσο τα έσοδα ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν στα 900 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος από την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ. Αναζητούνται δηλαδή και προκηρύσσονται έσοδα και διαγωνισμοί ύψους 4 δισ. ευρώ στο επόμενο εξάμηνο.Έως τα τέλη του 2013 τα έσοδα θα πρέπει να φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ ενώ το 2014 το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει με υπερδιπλάσιους ρυθμούς καθώς ο στόχος έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, το 2015 στα 2 δισ. ευρώ και το 2016 στα 2,2 δισ. ευρώ. Η υπόθεση έχει φέρει και έντονη κριτική στο ΤΑΙΠΕΔ και το management του. Στην έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνεται ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε έναν στους 3 διαγωνισμούς ενώ ήδη πολλοί από αυτούς έχουν μετατεθεί όπως προαναφέρθηκε για το 2014.

Πηγή http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: