του Γιώργου Φιντικάκη
Δέκα αμερικανικά, επτά βρετανικά, δύο γερμανικά, είναι ανάμεσα στα ξένα funds που έχουν σύμφωνα με πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς βάλει στο ραντάρ τους την περίπτωση ΔΕΗ. Κάποια σκέφτονται να μπουν στην μετοχή, άλλά έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ ορισμένα ετοιμάζονται να κτίσουν υψηλότερες θέσεις.
Κοινός παρονομαστής όλων, ότι ακόμη και αν η ΔΕΗ δείξει
φέτος λειτουργικά κέρδη 1 δισ ευρώ, η αποτίμηση της θα συνεχίσει να απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δίκαιη. Εκτιμούν ότι η επιπλέον αξία της αντιστοιχεί σε μια ακόμη φορά την τρέχουσα. Και ευκαιρίες σαν αυτές δεν βρίσκει κανείς συχνά στην ελληνική αγορά.Aυτά βλέπουν μικροί και μεγάλοι ξένοι θεσμικοί, από την Allianz Global Investors, μέχρι τις αμερικανικές Bell Rock Capital και Helm Investment Partners, τις βρετανικές Bluecrest Capital Management και Polygon, την καναδική Fiera Capital, την γερμανική Zenon ή την Prince Street Capital, με γραφεία σε N.Yόρκη, Συγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ. Χρηματιστηριακές μάλιστα πηγές σημειώνουν ότι το πρόσφατο 15ο Ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ προσέφερε την ευκαιρία για πλειάδα τηλεφωνικών ραντεβού της ΔΕΗ με διαχειριστές κεφαλαίων όπως οι παραπάνω.
Αθροιστικά, τουλάχιστον 24 μικροί και μεγάλοι ξένοι θεσμικοί παρακολουθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr την περίπτωση της ΔΕΗ, ζητούν γι’ αυτήν πληροφορίες ή ενδιαφέρονται να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Βλέπουν μια επιχείρηση που παρ’ ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο είδε την κεφαλαιοποίηση της να εκτινάσσεται από τα μόλις 292 εκατ. τον περυσινό Απρίλιο στα 1 δισ. σήμερα (240%), παραμένει βαθιά υποτιμημένη. Μια εταιρεία που ακόμη και αν κλείσει την φετινή χρονιά με λειτουργικά κέρδη 850-900 εκατ. και πάλι με βάση το λόγο αξία επιχείρησης προς EBITDA, θα τα διαπραγματεύεται 4,9 φορές έναντι 10 και 15 φορές ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Βλέπουν ένα στόχο για 2.000-3.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ μέχρι το 2023, ότι με τα έσοδα από την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο θα μειώσει τον δανεισμό της και θα ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, καθώς και ότι μετά και τις δύο τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εταιρεία θα αντλήσει ρευστότητα 500-600 εκατ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο μακρύς κατάλογος των ξένων θεσμικών, hedge funds και γενικότερα επενδυτών που κοιτάζουν από κοντά την ΔΕΗ περιλαμβάνει:
- Μια δεκάδα αμερικάνικα funds, όπως τα Bell Rock Capital, Sephora Investment Asdvisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Golden Tree Asset Mangement, Helm Investment Partners, Knighthead Capital Management, Craftsman Manegment, Colt Capital Partners, Kirkoswald Αsset Μanagement.
- Επτά βρετανικά και συγκεκριμένα τα Cheyne Capital Management, LNG Capital, TT International Investment Management, Vedra Partners, T Rowe Price International, Bluecrest Capital Management, Polygon
- Δύο γερμανικά, την Allianz Global Investors και την Zenon Investments.
- Καθώς επίσης την Elicon Investmnets (Χονγκ Κονγκ), την JT Bank, την Fiera Capital (Καναδάς), την Prince Street Capital (N.Yόρκη, Συγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ) και την Sunglass Capital.
Liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου