DEH

DEH

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

«Τίτλοι τέλους» για την άδεια παραγωγής της Μελίτης 2. Πιο εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την απόσυρση της Μεγαλόπολης 3 έξι μήνες νωρίτερα

«Τίτλοι τέλους» για την άδεια παραγωγής της Μελίτης 2Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό προχώρησε η ΡΑΕ, μετά από αίτημα της ίδιας της ΔΕΗ. Σηματοδοτώντας με έναν ακόμη τρόπο τη μετάβαση στη μετά το λιγνίτη εποχή, η ΡΑΕ με μια απόφαση της που ελήφθη στις 28 Αυγούστου ακυρώνει την άδεια παραγωγής της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας, που κατά το παρελθόν σχεδίαζε η ΔΕΗ να κατασκευάσει στη Μελίτη τη Φλώρινας.

Επρόκειτο για μια μονάδα ισχύος 450 MW πoυ κατά το παρελθόν είχε σχεδιαστεί από τη ΔΕΗ για να συμπληρώσει το σταθμό της Φλώρινας στον οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί η Μελίτη 1 ισχύος 290 MW. Κατά την κατασκευή της Μελίτης 1 είχαν προβλεφθεί και δημιουργήθηκαν μια σειρά από συνοδά έργα όπως οι αυλές λιγνίτη που θα εξυπηρετούσαν τη λειτουργία και της δεύτερης μονάδας.

Μάλιστα η ΔΕΗ επί χρόνια υποστήριζε ότι η κατασκευή της Μελίτης 2 ήταν αναγκαία προκειμένου να καταστεί το όλο έργο αποδοτικό σε οικονομικό επίπεδο, ενώ κατά καιρούς συζητούσε με υποψήφιους επενδυτές την από κοινού κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα.

«Σβήνει» το 2023 η Μελίτη 1

Ωστόσο πλέον η απόφαση τόσο της ΔΕΗ όσο και της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα στη μεταλιγνιτική περίοδο είναι δεδομένη και το πρόγραμμα «σβησίματος» των λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν επιταχύνεται όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση κατά έξι μήνες του σβησίματος της Μεγαλόπολης 3 που θα συντελεστεί το 2022, ενώ το σβήσιμο της Μελίτης 1 έχει προβλεφθεί για το 2023.

Το αίτημα της ΔΕΗ, ή μάλλον τη θυγατρικής της Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ, για την ακύρωση της άδειας παραγωγής της Μελίτης 2 υποβλήθηκε στη ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2020 λίγο μετά την οριστικοποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που έχει ενταχθεί στο business plan της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η άδεια παραγωγής είχε δοθεί στη ΔΕΗ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2009 και μεταβιβάστηκε από τη ΔΕΗ στη Λιγνιτική Μελίτης το 2019.

Η απόφαση της ΡΑΕ σηματοδοτεί με έναν ακόμη τρόπο το τέλος της εποχής του λιγνίτη το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως το «σβήσιμο» των μονάδων 1 και 2 του Αμυνταίου ισχύος 550 MW οι οποίες εδώ και μήνες ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ εντός του 2021 θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς ισχύος 560 MW και η Μεγαλόπολη 3 ισχύος 250 MW η οποία προβλεπόταν να κλείσει το 2022. Έτσι το 2022 θα «σβήσουν» οι μονάδες 1-4 του Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.100 MW και το 2023 η Μεγαλόπολη 4 ισχύος 260 MW και η Μελίτη 290 MW.

Σε ό,τι αφορά την Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 610 MW η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή, το 2028 προβλέπεται να λειτουργήσει με νέο καύσιμο χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιο θα είναι αυτό.

Μειωμένη 50% η λιγνιτική παραγωγή το α’ εξάμηνο

Πάντως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της ΔΕΗ επί της ουσίας και ανεξαρτήτως του σχεδιασμού για το σβήσιμο των μονάδων προωθείται ήδη με ταχύτητα από τη διοίκηση της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και ο περιορισμός της επιβάρυνσης για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ θεωρεί πως το επιπλέον κόστος που επιβαρύνεται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων φθάνει τα 200-300 ευρώ ετησίως. Μάλιστα όπως δήλωσε προχθές ο κ. Χατζηδάκης το μέσο μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 80 ευρώ/MWh, ενώ την ίδια περίοδο η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος ήταν 45 ευρώ/MWh.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες που λόγω καιρικών συνθηκών η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ήταν αυξημένη, πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εντάχθηκαν στο σύστημα για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία του.




www.worldenergynews.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: