DEH

DEH

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ξαναζεσταίνονται οι συζητήσεις της ΔΕΗ με ΤΕΡΝΑ - Κοπελούζο για κοινό σχήμα ΑΠΕ στην Κρήτη - Εκκρεμεί το θέμα του capacity στο καλώδιο Αττική-Κρήτη

Γιώργος Φιντικάκης

Ξαναζεσταίνονται οι συζητήσεις της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον όμιλο Κοπελούζου για ένα κοινό σχήμα ΑΠΕ στην Κρήτη, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει επιλυθεί το θεσμικό ζήτημα. Κατά πόσο δηλαδή θα επιτραπεί σε ένα τέτοιο σχήμα να καλύψει την υποχρέωση που έχει για ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, "κλειδώνοντας" χωρητικότητα στο υποθαλάσσιο καλώδιο Αττική-Κρήτη.

Εδώ και περίπου μια τριετία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες

χρηματοδότησης από το τότε πακέτο Γιουνκέρ, ΤΕΝΕΡΓ και όμιλος Κοπελούζου αποφάσισαν να συγχωνεύσουν σε ένα κοινό project τα δύο μεγάλα αιολικά πρότζεκτ που σχεδιάζουν να αναπτύξουν στους 4 νομούς της Κρήτης, αθροίζοντας μια συνολική ισχύ 950 MW.

Προ αρκετών μηνών, πολύ προτού ξεσπάσει η κρίση, μπήκε στην συζήτηση και η ΔΕΗ. Στις τότε συζητήσεις μεταξύ των τριών εταιρειών, προτάθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού σχήματος με χαρτοφυλάκιο αιολικών – η ΔΕΗΑΝ έχει αιολικό δυναμικό στο νησί - το οποίο, αν και εφόσον επιλύονταν το θεσμικό κομμάτι, τότε θα συμβάλλονταν με τον ΑΔΜΗΕ, δεσμεύοντας έτσι ηλεκτρική χωρητικότητα στο υποβρύχιο καλώδιο. Στόχος, ήταν η μεταφορά και πώληση στην ηπειρωτική χώρα της παραγόμενης ενέργειας από αιολικά, συνολικής ισχύος 1 GW.

Μεσολάβησε η κρίση, οι συζητήσεις για το σχέδιο σταμάτησαν, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι εγκαταλείφθηκε. Τώρα, με αφορμή και τις εξελίξεις γύρω από το καλώδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι με βάση πάντα την αρχική ιδέα. Της δημιουργίας δηλαδή ενός σχήματος, όπου κάθε ένας από τους τρεις παραπάνω παίκτες θα συμμετέχει με ποσοστό 33%. Αλλά για να γίνουν όλ' αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και ότι το σχήμα θα μπορέσει να συμβληθεί με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να δεσμεύσει χωρητικότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Στο σενάριο που οι συζητήσεις ευοδωθούν, και οι τρεις πλευρές συμφωνήσουν στο κοινό σχήμα και στα μερίδια, τότε η ΔΕΗ συμμετέιχε με αιολικά projects ισχύος 330 μεγαβάτ και με μια κίνηση θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 30% του Green Deal, δηλαδή του στόχου που έχει θέσει η νέα της διοίκηση, για επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2024.

Σημειωτέον ότι όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης στις 16 Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας το νέο της Business Plan, οι ετήσιες επενδύσεις της δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα αλλάξουν στόχευση και όσο θα προχωρά η απολιγνιτοποίηση, τόσο θα στρέφονται προς τις ΑΠΕ.

Στο σενάριο που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ομίλων και με μερίδια 33% έκαστος, η ΔΕΗ θα μπορούσε να καλύψει με ίδια κεφάλαια μέρος της επένδυσης των 330 MW, το υπόλοιπο της οποίας θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό. Στην ουσία θα πρόκειται για μια αναλογία 70% δανεισμός (περίπου 230 εκατ ευρώ), 30% ίδια κεφάλαια (70 εκατ ευρώ) σε μια επένδυση που προφανώς θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: