DEH

DEH

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΔΕΗ: Προ των πυλών το μικρό πακέτο τιτλοποίησης


 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» η συμφωνία για το πρώτο «μικρό» πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπερήμερες οφειλές προς την επιχείρηση, δηλαδή έως και 60 ημερών.
Προ των πυλών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» η
συμφωνία για το

πρώτο «μικρό» πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπερήμερες οφειλές προς την επιχείρηση, δηλαδή έως και 60 ημερών. Στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗμε …ζεστό χρήμα το οποίο αναμένεται ότι θα εμπλουτίσει τα ταμεία της με περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Το είχε πει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Γιώργος Στάσσης μιλώντας σε επενδυτές μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου 2020 της ΔΕΗ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε δηλώσει ότι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και 60 ημερών, θα κλείσει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Για το «πακέτο» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών η τιτλοποίηση προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αναμένεται να αντληθούν κεφάλαια περίπου 300 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, μια νέα συμφωνία θα εξαρτηθεί και από την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος για τις οφειλές έως και 60 ημερών. Άλλωστε, το δεύτερο «πακέτο» των υπερήμερων οφειλών άνω των 90 ημερών,   όπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, έχει υψηλότερο ρίσκο σε σύγκριση με το “μικρό” πακέτο για το οποίο οι πιθανότητες είσπραξης των χρεών είναι μεγαλύτερες.
Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσης, η εκχώρηση των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων και των δύο κατηγοριών θα γίνουν μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s) ενώ θα εκδοθούν δύο είδη ομολογιών που θα περάσουν στα χέρια των επενδυτών που θα δανείσουν τη ΔΕΗ και στην ίδια την επιχείρηση. Μάλιστα, η ΔΕΗ δεν θα βάλει εγγυήσεις οπότε δεν θα έχει κάτι να χάσει στην περίπτωση που οι εταιρείες που θα αναλάβουν να  εισπράξουν τις οφειλές τελικά δεν τα καταφέρουν.   Οι  επενδυτές  ουσιαστικά θα προπληρώσουν στην ΔΕΗ τις προσδοκώμενες εισπράξεις από τη διαχείριση των ανεξόφλητων λογαριασμών που θα τιτλοποιηθούν και εξασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τη χρηματοδότηση και επιπλέον το επιτόκιο (κουπόνι). Πάντως, για τους  οφειλέτες των απλήρωτων λογαριασμών δεν θα αλλάξει κάτι, δηλαδή και πάλι θα χρωστούν στη ΔΕΗ και όχι σε τρίτους.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιτλοποιήσεις μπορεί να αποτελούν ένα νέο εργαλείο για τη ΔΕΗ, ωστόσο αποτελεί έναν συνήθη τρόπο για άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας, προκειμένου να αντλούν ρευστότητα, δίχως να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα δύο «πακέτα» ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ θα προκύψουν από το …συρτάρι με τους απλήρωτους λογαριασμούς στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά,  ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις) που φτάνουν σήμερα το 1,6 δισ. ευρώ.  Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.  Πάντως, η εισπραξιμότητα έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά και την περίοδο του lockdown τελικά η μείωση των εισπράξεων ήταν χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμούσε η διοίκηση της επιχείρησης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς περιορίστηκε στο 18% για τον Μάρτιο και στο 14% για τον Απρίλιο.  Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για περιορισμό της εισπραξιμότητας άνω του 30%.

indicator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: