Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Προοπτική επέκτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων μέσω αντιστάθμισης ρύπων; To σενάριο αφορά την Πτολεμαΐδα 5, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2030

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν την δυνατότητα έμμεσης απαλλαγής τουλάχιστον ενός λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ από τα δικαιώματα ρύπων
Ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, προωθεί η ΕΕ, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας δημιουργεί την προοπτική παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές των κρατικών ενισχύσεων που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της διαρροής του άνθρακα (δηλαδή της μετανάστευσης των βιομηχανιών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σύστημα φορολόγησης του άνθρακα) αυξάνει το ποσοστό αντιστάθμισης, φτάνοντας μέχρι και την πλήρη κάλυψη της σχετικής επιβάρυνσης για τον βιομηχανικό κλάδο.
Το τελευταίο αυτό σενάριο αφορά τις περιπτώσεις όπου η επιβάρυνση για τα δικαιώματα είναι δυσανάλογα για την επιχείρηση.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής οι επιλέξιμοι τομείς μειώνονται σε 8 αντί για 14 που ήταν σήμερα. Μεταξύ των επιλέξιμων τομέων περιλαμβάνεται η παραγωγή αλουμινίου, η παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων.
Στην περίπτωση της χώρας μας, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν την δυνατότητα έμμεσης απαλλαγής τουλάχιστον ενός λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ από τα δικαιώματα ρύπων.
Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμένη μονάδας να καλύπτει βιομηχανίες επιλέξιμες σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.
Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος των ρύπων δε θα επιβαρύνει τον βιομηχανικό πελάτη που θα αποζημιώνεται μέσω της αντιστάθμισης ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα πληρώνεται κανονικά το πλήρες κόστος της συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΗ δεν θα επιβαρύνεται από τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία θα έχουν αυτά ανέβει.
Στην πράξη το παραπάνω σενάριο αφορά την Πτολεμαΐδα 5, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2030. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, που είναι επιλέξιμες για αντιστάθμιση, να είναι έτοιμες να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για διμερείς συμβάσεις που θα καλύπτουν το πλήρες κόστος για τουλάχιστον μία μονάδα λιγνίτη συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των ρύπων.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου