Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Ξεμπλοκάρουν στο σημερινό Δ.Σ. τα υδροηλεκτρικά του Ιλαρίωνα και του Μετσοβίτικου

 
Tο Διοικητικό Συμβούλιο θα δώσει επίσης το «πράσινο φως» στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς και στις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της επιχείρησης
Το ξεμπλοκάρισμα και την ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών έργων του Ιλαρίωνα και του Μετσοβίτικου, αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή κομβικής σημασίας συνεδρίαση του, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται επίσης η έγκριση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων της επιχείρησης, κεντρικός άξονας των οποίων είναι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έχει ήδη δηλώσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορούσε τη ΔΕΗ, ότι τα υδροηλεκτρικά είναι ένας τομέας τον οποίο η επιχείρηση σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι στους άμεσους στόχους είναι η ολοκλήρωση του ΥΗΣ της Μεσοχώρας, ενός έργου, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 ενταγμένο στο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου το οποίο κατασκευάστηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια
Στην ίδια κατεύθυνση προφανώς εντάσσονται και η σύμβαση για την εκτέλεση του υδροηλεκτρικού σταθμού του Μετσοβίτικου, ενός έργου που επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια,  καθώς και η παράταση της σύμβασης για την αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού σταθμού του Ιλαρίωνα. Το Μετσοβίτικο έχει ιστορία μεγαλύτερη των 20 χρόνων. Πρόκειται για έργο ισχύος 2Χ14,5 MW επί του ομώνυμου ποταμού στο Νομό Ιωαννίνων.
Μετά από πολλές περιπέτειες,- αφού οι διαδικασίες ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας τους ΄90 αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε, παρότι κάποια τμήματά του είχαν κατασκευαστεί  - ο τελευταίος διαγωνισμός για την υλοποίησή  του κατακυρώθηκε το 2017 στην εταιρία  ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 14 εκατ. ευρώ., με τη ΔΕΗ μέχρι τότε να έχει δαπανήσει κεφάλαια της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, που παραμένουν αναξιοποίητα.
Στο υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα,  παραγωγικής ισχύος 153 MW, που είναι το τελευταίο μεγάλο υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ που εντάχθηκε στο σύστημα, (λειτούργησε το 2014), εκκρεμεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο.
Αναφορά στο ΕΣΕΚ
Τόσο ο σταθμός στο Μετσοβίτικο ισχύος 29 MW, όσο και ο σταθμός της Μεσοχώρας δυναμικότητας περίπου 160 MW αναφέρονται στο ΕΣΕΚ, καθώς τα υδροηλεκτρικά μαζί με τους σταθμούς φυσικού αερίου και βέβαια τις ΑΠΕ αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για το 2030.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ μάλιστα θα έχουν λειτουργήσει ως το τέλος του 2021, επαυξάνοντας κατά 189 MW την υδροηλεκτρική ισχύ της χώρας, που σήμερα φθάνει στα 3.320 MW.
Από το 2025 και μετά μπορεί να ενταχθούν οι σταθμοί Αυλάκι (83,6 MW), καθώς και τα αντλητικά του  Αγ.Γεωργίου Αμφιλοχίας (460 MW), και Πύργου (220 MW).
O σταθμός της Μεσοχώρας
O σταθμός της Μεσοχώρας, που αναμένεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του νέου business plan της ΔΕΗ,  άρχισε να κατασκευάζεται το 1986. Ο  ΥΗΣ έχει εγκατεστημένη ισχύ 161.6 MW (2 μονάδες 80 MW και μία μονάδα 1.6 ΜW) με εκτιμώμενη μέση συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας 384 GWh.
Παρότι μετά από πολλές καθυστερήσεις το έργο ολοκληρώθηκε το  2001, εν τούτοις δεν λειτούργησε ποτέ, εξ αιτίας μίας σειράς αντιδράσεων, νομικών και άλλων εμπλοκών.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει δαπανήσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ, και βέβαια σε όλα αυτά τα χρόνια της αδράνειας, το έργο και ο εξοπλισμός τους απαξιώνονται.
Στο Δ.Σ. και οι «πυλώνες» του business plan
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς και τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της επιχείρησης τις οποίες πρόσφατα ο κ. Στάσσης συνόψισε ως εξής:
-Μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ,
 -Ψηφιοποίηση των δικτύων και
-Διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής με βάση τον πελάτη.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ που βεβαίως θα περιλαμβάνουν και το αναλυτικό πρόγραμμα σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων αλλά και το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού θα παρουσιάσει ο κ. Στάσσης τη Δευτέρα (16/12).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου