Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ – Ισχυρό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον


Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Αποδέκτης αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ηχηρά ονόματα ευρωπαϊκών εταιριών με εμπειρία στη διαχείριση δικτύων έχουν εκδηλώσει άτυπα τις προθέσεις τους για τη
διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή. Πρόκειται για ονόματα όπως εταιρίες της Ε.ΟΝ που διαχειρίζονται τοπικά δίκτυα της Γερμανία αλλά και η ιταλική ENEL.
Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Το ποσοστό πώλησης δεν είναι γνωστό, πιθανότατα, δε, θα ανακοινωθεί μαζί με το business plan της ΔΕΗ τη Δευτέρα. Η προσέλκυση επενδυτή θα φέρει την πολυπόθητη και αναγκαία ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών καθώς και τον άκρως απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης. Επενδύσεις που θα φέρουν το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων.
Πέραν αυτού η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με την αναπόσβεστη αξία των 3 δις. ευρώ θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη ΔΕΗ. Οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό αναμένεται να εκκινήσουν από τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει γίνει ο διαγωνισμός.
Τα δίκτυα προσφέρουν ρυθμιζόμενα και σταθερά έσοδα με αποδόσεις της τάξης του 7 με 8% και αποτελούν πόλο έλξης για επενδυτές και ιδίως για funds συνταξιοδοτικών φορέων.
Σε αντίθεση με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση φέρεται να περνά σε δεύτερο χρόνο την πώληση ενός ακόμη πακέτου «μετοχών» των δικτύων του ΑΔΜΗΕ. Να μη βιάζεται για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Ιδιώτης επενδυτής υπάρχει και είναι η κινεζική εταιρία State Grid με ποσοστό 24%. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, αν και η κυβέρνηση θέλει περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντούτοις δύο παράγοντες τρενάρουν… τις οριστικές της αποφάσεις. Αφενός οι πρόσφατες προειδοποιήσεις των Κινέζων επενδυτών, όπως αποκάλυψε το energypress, για τη μελλοντική τους θέση στον Διαχειριστή εξαιτίας της μη επέκτασης των εργασιακών ρυθμίσεων της ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ και αφετέρου στη «δυσανεξία» που δείχνουν οι Βρυξέλλες σε οποιαδήποτε επεκτατική διάθεση του Πεκίνο.
Η τελευταία προειδοποιητική επιστολή των Κινέζων, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν έτυχε και ιδιαίτερης θερμής… υποδοχής από την κυβέρνηση καθώς εκθέτουν τη χώρα ως προς τις επιλογές της να ανοίξει το δρόμο της έλευσης επενδυτών από τη χώρα του Δράκου στα δίκτυα.
Με δεδομένο ότι η State Grid έχει δικαίωμα first offer σε ενδεχόμενη απόφαση του δημοσίου να παραχωρήσει μεγαλύτερο ποσοστό του, οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετατίθενται σε δεύτερο χρόνο, ορμώμενη, σύμφωνα με αναλυτές, και από το έντονο και αυξημένο ευρωπαϊκό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου