Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Νέου τύπου διακανονισμοί από τη ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα: Πάγια ρύθμιση, αυτοματοποιημένη διαδικασία, χαμηλότερη προκαταβολή


 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Σήμερα ή αύριο, εκτός απρόοπτου, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώνει νέου τύπου διακανονισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με σκοπό την προσέλκυση όσο το δυνατό περισσότερων οφειλετών και φυσικά με στόχο την άντληση εσόδων.
Πηγές του energypress αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή πάγιας ρύθμισης χρεών η οποία θα είναι μονίμως ανοικτή προκειμένου να διευκολύνονται οι πελάτες της επιχείρησης και να προχωρούν εύκολα σε διακανονισμούς.
Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις θα είναι εφικτή τόσο μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας όσο και φυσικά μέσα από τα καταστήματα της επιχείρησης. Θα απαιτείται απλά η ταυτοποίηση του οφειλέτη.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, το ποσοστό της προκαταβολής θα είναι χαμηλότερο από το 40% και αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος των χρεών. Όσο περισσότερα είναι τόσο υψηλότερη προπληρωμή θα απαιτείται αλλά θα είναι χαμηλότερη από το 40% του συνολικού ποσού του απλήρωτου λογαριασμού.
Πηγές θέλουν επίσης, οι δόσεις να παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων καταβολών θα ανέρχεται το πολύ σε 24, όπως ισχύει και σήμερα για ορισμένες περιπτώσεις οφειλετών.
Ανάλογα με το ύψος των οφειλών θα διαφοροποιείται και το ποσοστό της προκαταβολής, όπως επίσης, δεν αποκλείεται, και ο αριθμός των δόσεων.
Διαφορετικοί διακανονισμοί θα υπάρχουν για τους λεγόμενους «τελικούς» πελάτες καθώς και για εκείνους που έχουν μεταπέσει στην καθολική υπηρεσία.
Η πάγια ρύθμιση της ΔΕΗ θα αφορά τους πελάτες της χαμηλής τάσης, δηλαδή οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Το σύνολο τους ανέρχεται σε 6,8 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, οι οφειλέτες της επιχείρησης ανέρχονται σε 2.336.552 στο σύνολο των περίπου 7 εκατομμυρίων, ήτοι σχεδόν ένας στους τρεις. Και αυτοί προέρχονται από την κατηγορία της χαμηλής τάσης. Στον προαναφερόμενο αριθμό συνυπολογίζονται οι ενεργοί και οι «τελικοί» πελάτες. Στην τελευταία ομάδα υπενθυμίζεται ότι ανήκουν οι επιχειρήσεις που έπαυσαν τη λειτουργία τους αφήνονται φέσι στη ΔΕΗ, εταιρίες που αλλάζουν ΑΦΜ για να διαγράψουν… χρέη τους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επιλέγουν άλλον προμηθευτή ρεύματος προκειμένου να αποφύγουν τις αποκοπές ηλεκτροδότησης και όσοι έχουν μεταπέσει στην καθολική υπηρεσία. Μάλιστα οι συγκεκριμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν συνολικά 823.075 καταναλωτές – πελάτες της εταιρίας.
Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών των 2,3 εκατ. νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης ανέρχεται στα 1,6 δις. ευρώ. Οι 1.513.477 είναι ενεργοί πελάτες. Από αυτόύς οι 1.104.065 χρωστούν ποσά μέχρι 500 ευρώ και συνολικά 125 εκ. ευρώ. Απλήρωτους λογαριασμούς από 500 έως 1.000 ευρώ έχουν 189.473, οφειλές 1.000 έως 3.000 ευρώ και αθροιστικά 183 εκ. ευρώ οι 153.680, ενώ μόνο 66.259 δεν έχουν καταβάλλει ποσά άνω των 3.000 ευρώ και τα συνολικά τους χρέη είναι στα 364 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους ενεργούς και τελικούς πελάτες (2.336.552) ανά κατηγορία οφειλών ξεχωρίζει εκείνη των απλήρωτων λογαριασμών άνω των 3.000 ευρώ. Έχουν μετρηθεί 143.182 με συνολικό ύψος χρεών 999 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 2.474 δις. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Τα ποσά που δεν έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της ΔΕΗ είναι υψηλότερα σε σχέση με εκείνα της 31ης Δεκεμβρίου του 2018 καθώς αυτά ανήλθαν στα 2,443 δις. ευρώ. Οι διακανονισμοί του πρώτου εξαμήνου αφορούσαν σε 318 εκ. ευρώ από 374 εκ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου