Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ακόμη και σήμερα (30/09) στη Βουλή η ρύθμιση από το ΥΠΕΝ για την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στόχος είναι να δρομολογηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες, ώστε να μην γίνει η δημοπρασία Οκτωβρίου
Θέμα 24ωρων είναι η υποβολή στη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Μάλιστα, όπως δήλωσε την Παρασκευή (27/09), σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης
, η κατάθεση μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, ώστε να διασφαλισθεί πως θα δρομολογηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες, για να μην γίνει η δημοπρασία του Οκτωβρίου, η οποία ήταν η τελευταία που προβλεπόταν από τη θέσπιση του μέτρου.
«Θα έρθει άλλη διάταξη, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και είναι επείγον να έρθει αυτή η διάταξη διότι υπάρχουν προθεσμίες, δεν θέλουμε να γίνει η δημοπρασία ΝΟΜΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον δρόμο για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία άνοιξαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική πλευρά απέσπασε το «πράσινο φως» για την άμεση κατάργηση του μέτρου.
Προμηθευτές: Αποκλειστικά για hedging τα συμβόλαια forward
Όπως αποκάλυψε το Worldenergynews, το μέτρο που προορίζει το ΥΠΕΝ να υποκαταστήσει τις δημοπρασίες, έως την έναρξη του Target Model, είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (forward) που θα διατεθούν από τη ΔΕΗ και θα διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση μέσω του Χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι το νέο μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.
Πηγές από το «στρατόπεδο» των προμηθευτών επισημαίνουν πως το καλύτερο θα ήταν να πραγματοποιηθεί η τελευταία δημοπρασία, καθώς η κατάργησή της ανατρέπει τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Όσον αφορά τα συμβόλαια forward, επισημαίνουν ότι μπορούν μόνο εν μέρει να υποκαταστήσουν τα ΝΟΜΕ, καθώς ναι μεν θα παρέχουν τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου, χωρίς ωστόσο να δίνουν πρόσβαση στις εταιρείες σε ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιστικού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου