Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλαγή κλίματος για την εικόνα της ΔΕΗ επιχειρεί ο Στάσσης στο Λονδίνο - Ολα ανοικτά για ΔΕΔΔΗΕ, απολιγνιτοποίηση και απελευθέρωση αγοράς


 
Επαφές με επενδυτές και ξένους διαχειριστές κεφαλαίων έχει στο Λονδίνο ο Γιώργος Στάσσης, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της ΔΕΗ και να περάσει το μήνυμα ότι η επιχείρηση κάνει restart μέσα από φιλόδοξους στόχους, όπως την απολιγνιτοποίηση, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, και την γενναία στροφή στις ΑΠΕ.
Στην διάρκεια του διήμερου ετήσιου roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου, χθες και σήμερα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε και συνεχίζει να έχει, αρκετά "one to one meetings" με ξένους διαχειριστές και εκπροσώπους funds, προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον τους για την ΔΕΗ. Τα ερωτήματα που θέτουν οι συνομιλητές του αφορούν στο νέο υπό κατάρτιση business plan της επιχείρησης, το μοντέλο πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, πότε θα ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση και ποιες μονάδες θα αφορά, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ την επόμενη ημέρα στην αγορά, κ.ό.κ.
Στην πράξη οι συναντήσεις αποτελούν ένα πρώτο "crash test" για τις προωθούμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ, και πως αυτές εισπράττονται από το διεθνές επενδυτικό κοινό, στο οποίο η ΔΕΗ σχεδιάζει ούτως ή άλλως να απευθυνθεί το επόμενο διάστημα για την έκδοση ομολόγου, την αναζήτηση επενδυτών για τον ΔΕΔΔΗΕ, και φυσικά σε βάθος χρόνου για να βρει στρατηγικό επενδυτή.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε όλα τα παραπάνω μέτωπα, τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει οριστικά. 
Καταρχήν στο θέμα της απόσυρσης των μονάδων είναι προφανές ότι εξετάζονται σενάρια για λουκέτο σε περισσότερες των τριών μονάδων, δηλαδή πέραν των Αμύνταιο 1,2 και Μεγαλόπολη 3, όπως για παράδειγμα σε αυτή του Αγίου Δημητρίου, που αν δεν αναβαθμισθεί περιβαλλοντικά, θα πρέπει να κλείσει.
Στο ζήτημα ιδιωτικοποίησης του δικτύου διανομής, θα είναι ο σύμβουλος εκείνος που θα εισηγηθεί τον βέλτιστο τρόπο : Αν δηλαδή η πώληση θα αφορά μετοχικό ποσοστό ή γεωγραφική κατάτμηση. Σύμφωνα με κάποια σενάρια, εξετάζεται η κατάτμηση του δικτύου ανά γεωγραφική περιοχή στα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δηλαδή η δημιουργία ξεχωριστών εταιρειών και στη συνέχεια προκήρυξη διαγωνισμών για την είσοδο διαχειριστών - επενδυτών σε αυτά, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους το τοπικό δίκτυο διανομής.
Ανοικτός είναι και ο ρόλος της ΔΕΗ στην αγορά, αφού επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν έχουν ξεκινήσει. Τα σενάρια και εδώ είναι πολλά. Ενα, είναι αυτό για το οποίο έχει γράψει το Energypress, δηλαδή το μοντέλο της πώλησης πελατολογίου συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ, αλλά κυρίως να πάψει εκείνη να αποτελεί τον ένα και μοναδικό καθολικό πάροχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά της. Στον αντίποδα, βέβαια, θα μπορούσαν οι Βρυξέλλες να δεχτούν ότι η εφαρμογή του target model από το καλοκαίρι του 2020, θα επιταχύνει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, οπότε όλα τα παραπάνω θα μπουν στο συρτάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου