Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΥΠΕΝ: Χαμηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΕΝ: Χαμηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν ο Μόνιμος Μηχανισμός 
Η εκκρεμότητα έγκρισης του Μηχανισμού καθιστά αδύνατη τη διεκδίκηση από τη ΔΕΗ αποζημιώσεων για την «Πτολεμαΐδα V»
 
Εκτός του «κάδρου» των θεμάτων άμεσης προτεραιότητας, τα οποία έχουν τεθεί ήδη επί τάπητος στις προκαταρκτικές
διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν, φαίνεται πως βρίσκεται για το υπουργείο Ενέργειας η έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Ενδεικτικό είναι πως, σε όλες τις αναφορές του για τις επικείμενες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει ως επιτακτικά ζητήματα μόνο την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%. Μάλιστα, οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν ισχυρά στο ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην κατάργησή τους, αίροντας έτσι δύο σημαντικά μνημονιακά «βαρίδια» που τα τελευταία χρόνια δυσχέραναν τη λειτουργία της επιχείρησης.

Αρνητική η DG Comp πριν την εφαρμογή του Target Model

Στον αντίποδα, στο θέμα του Μόνιμου Μηχανισμού, το υπουργείο δείχνει να μην έχει επιδιώξει να το «ανοίξει» όσο το δυνατόν πιο άμεσα με τις Βρυξέλλες. Έτσι, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι θα μπει στο τραπέζι από τον Σεπτέμβριο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα για τις ευρύτερες παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πίσω από την εν λόγω τακτική, είναι πιθανό να βρίσκεται η πρόθεση του ΥΠΕΝ να προκρίνει εξαρχής στις συνομιλίες τα δύο ζητήματα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της ΔΕΗ.
Επίσης, ένα ακόμη ενδεχόμενο σενάριο είναι ότι πως το υπουργείο δεν θέλησε σε αυτή τη φάση να αναλώσει διαπραγματευτική ισχύ για ένα θέμα που δεν είναι τόσο εύκολα επιτεύξιμο, με δεδομένο ότι τα «σήματα» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι αρνητικά ως προς την έγκριση, καθώς συναρτά την έγκριση του Μηχανισμού με την εφαρμογή του Target Model.

Πολιτική διαπραγμάτευση με ένα «επιθετικό» πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το θέμα έχει μείνει εκκρεμές καθιστά περίπου αδύνατη τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι πρώτες δημοπρασίες για «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» να γίνουν εντός της τρέχουσας χρονιάς και η επιχείρηση να υπογράψει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019 συμβάσεις για τη συγκεκριμένη μονάδα.
Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται πλέον τα δικαιώματα ρύπων, η μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη από τη στιγμή έναρξης της λειτουργίας της. Επομένως, με δεδομένο ότι και η νέα κυβέρνηση εκτιμά πως η «Πτολεμαΐδα V» θα είναι απαραίτητη στο σύστημα, και επομένως πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επένδυση, εκούσα άκουσα θα πρέπει να επιστρατεύσει τη λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, καταθέτοντας ένα «επιθετικό» πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων για να διεκδικήσει ένα οικονομικό σχήμα στήριξης των λιγνιτικών εργοστασίων που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου