Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Προ των πυλών η κατάργηση της έκπτωσης 10% στο ρεύμα - Προς αναπροσαρμογή τα κλιμάκια κατανάλωσης της ΔΕΗ - Με ορίζοντα διετίας η μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ

 
Στην κατεύθυνση μιας πιο επιθετικής πολιτικής κινούνται οι αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, καθώς καταργείται, όπως όλα δείχνουν, το μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρη η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες. 
Εξετάζεται παράλληλα αναπροσαρμογή στα κλιμάκια κατανάλωσης της επιχείρησης, με πιθανή αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενώ ειλημμένη πρέπει να θεωρείται και η απόφαση επιβολή ρήτρας CO2. 
Στις ασκήσεις επί χάρτου που είναι καθημερινές καθώς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την διάσωση της ΔΕΗ, τα σενάρια που γράφονται και σβήνονται είναι πολλά, με τελευταίο το “κούρεμα” ή και την πλήρη κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας στα τιμολόγια για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Έκπτωση που έχει ήδη μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, από το 15% στο 10%, αρχής γενομένης από τον περασμένο Απρίλιο. 
Κλειδωμένα ποσοστά των αυξήσεων, αλλά και των μειώσεων, που θα εξουδετερώνουν τις πρώτες, ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχουν. 
Αλλά φαίνεται ότι η κατάργηση της έκπτωσης 10% ή του μεγαλύτερου τουλάχιστον μέρους της, “φωτογραφίζει” και τα ποσοστά των αυξομειώσεων : 
Καταργώντας το μπόνους συνέπειας, το ύψος των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να είναι χαμηλότερο, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολη η υπόθεση της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει προκειμένου να διατηρήσει τα τελικά ποσά πληρωμής των λογαριασμών (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) αμετάβλητα.
Τούτο σημαίνει ότι οδεύουμε σε μια αύξηση κοντά στο 10%, που θα αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση, αφενός μέσω του ΦΠΑ, αφετέρου μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. 
Κλειδί ως προς το τελευταίο, είναι η επικείμενη έκδοση της υπουργικής απόφασης από τον Κ.Χατζηδάκη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της Κομισιόν. Κάποιες χαμηλές χρεώσεις και εκπτώσεις που επιτρέπονται από το κοινοτικό δίκαιο θα συνεχιστούν. Και κάποιες άλλες εκπτώσεις θα καταργηθούν, όπως πιθανότατα στην περίπτωση των αγροτών. Η νέα δηλαδή μεθοδολογία, πάνω στην οποία θα πατήσει η ΡΑΕ για να υπολογίσει τις νέες χρεώσεις, θα βγάζει κερδισμένους αλλά και χαμένους.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο εξετάζει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνει με ορίζοντα διετίας, στη λογική ότι από το καλοκαίρι του 2020 ξεκινά η εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή του target model. Τούτο σημαίνει ότι οι υπολογισμοί θα αφορούν την πορεία των τιμών CO2, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, προκειμένου να επιχειρηθεί μια προσέγγιση για το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του 2020.
Σε αυτές τις ασκήσεις που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, επιχειρείται να υπολογιστεί αν μια π.χ. μονοψήφια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αρκεί, μαζί με την έκπτωση του ΦΠΑ, για να εξουδετερώσει αντίστοιχου ύψους αυξήσεις.  
Την σφραγίδα του στην περίπλοκη άσκηση της ενίσχυσης των ταμειακών εσόδων της ΔΕΗ, με παράλληλη μείωση άλλων χρεώσεων, πρόκειται να δώσει ο νέος μάνατζερ της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, του οποίου τον διορισμό εγκρίνει και επίσημα αύριο η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Σε αυτήν ο κ. Στάσσης πιθανώς να αποσαφηνίσει κάποια από τα ανοικτά ακόμη θέματα για τα μοντέλα που εξετάζει η κυβέρνηση. 
"Τα πάντα πρέπει να έχουν κλειδώσει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, προκειμένου ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, δηλαδή η Ernst & Young, που στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο 6μηνο, θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του, να έχει εγκαίρως στην διάθεσή του, όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία", επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου