Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η ΔΕΗ μεταθέτει την έξοδό της στις αγορές . Του Γιώργου Φιντικάκη

Μετατίθεται προς τα πίσω, δηλαδή για το Μάρτιο, η περίφημη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές και ενώ η ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της μεγαλώνει. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια, τις οποίες ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε συνδέσει με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της, προκειμένου η επιχείρηση να κάνει το μεγάλο βήμα εξόδου στις αγορές.
Εφόσον η ΔΕΗ δεν καταφέρει να βγει στις αγορές για να δανειστεί, το ερώτημα είναι πως θα καλύψει τις υποχρεώσεις πληρωμών των επόμενων μηνών. Το Μάιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει μια γραμμή 200 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν έχει βγει ως τότε στις αγορές, είναι μονόδρομος να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο της για την εξόφληση του ομολόγου. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την πιεσμένη ούτως ή άλλως ρευστότητά της, με προφανή την απάντηση.
Τελευταία φορά που είχε κάνει την εμφάνισή της στις αγορές η ΔΕΗ, ήταν το 2014, όταν και άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο, και επιτόκιο 5,5%. Τώρα, το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει εφόσον πραγματοποιήσει την έξοδο, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 4% και 5%. «Αν δεν είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία, εννοείται πως θα αναβάλλουμε την έκδοση», ανέφερε χθες με νόημα πηγή της επιχείρησης, περιγράφοντας όμως και μια αγωνία για ενίσχυση της ρευστότητας της
Ένα βέβαια ερώτημα είναι τι θα γίνει αν οι αγορές αποδειχθούν «κλειστές» για τη ΔΕΗ. Εφόσον οι επενδυτές εκτιμήσουν ότι ο συνδυασμός της κακής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, και του υψηλού πολιτικού ρίσκου της Ελλάδας, καθιστά κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, μια έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ, τότε η επιχείρηση θα κληθεί να αντλήσει κι άλλα χρήματα από το το ταμείο, που ούτως ή άλλως δεν διαθέτει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου