Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ενώ και οι Πολωνοί αδημονούν για ΑΔΙ στις λιγνιτικές... η τελική ευθεία ξεκινά για τις μονάδες της ΔΕΗ

Ενώ και οι Πολωνοί αδημονούν για ΑΔΙ στις λιγνιτικές... η τελική ευθεία ξεκινά για τις μονάδες της ΔΕΗ
Υπερεπένδυση λιγνιτικής 910 MW στην Πολωνία με απόδοση 45,915% θα είναι έτοιμη το 2019
Οι Πολωνοί πιέζουν τις Βρυξέλλες να υιοθετηθεί ο Μηχανισμός Ευελιξίας, γνωστότερος παλαιότερα ως ΑΔΙ  για τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς αναφέρουν ότι ήδη πληρούν τις προυποθέσεις σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ετοιμάζουν μια σημαντική επένδυση 910 MW σε λιγνιτική μονάδα το Jaworzno 3 αλλά ήδη έχουν υποστεί τις απώλειες των CO2 για τα μεγάλα ενεργειακά συγκροτήματά τους με αποτέλεσμα να φέρνουν στο 2040, μια δεκαετία δηλαδή μπροστά τον στόχο για το 50% της αγοράς να καταλαμβάνεται από την καθαρή ενέργεια.
Παρά ταύτα οι επενδύσεις στους λιγνίτες δεν εγκαταλείπονται, καθώς η νέα αυτή μονάδα με απόδοση 45,915% θα είναι από τις ανταγωνιστικότερες στην Ευρώπη, θα έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά 25% και θα παράγει 6TWη σε ετήσια βάση. Το Jaworno 3, που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη που διακρίνεται για τις καθαρές μεταφορές θα είναι έτοιμο το 2019.
Την ίδια ώρα στο κόκκινο βρίσκεται η ψυχολογία για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών της ΔΕΗ, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες διεθνώς πλήττονται από την άνοδο των CO2 με αποτέλεσμα να αναθεωρούν την στρατηγική τους στο συνολό τους οι μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εκ των βασικών ενεργειακών πολωνικών εταιριών, η Tauron Polska, που της ανήκει το Jaworno, ετοιμάζει στροφή επενδύσεων 700 MW σε αιολική ενέργεια, ηλιακή και φυσικό άεριο.
Παρά ταύτα οι λιγνιτικές μονάδες δεν μπορούν να βγουν από την παραγωγή και η απειλή αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργηθούν σημαντικά ενεργειακά ελλείμματα στις ανάγκες του συστήματος.
Έτσι την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού Αμυνταίου προαναγγέλλει μέσα από τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, είναι απαραίτητη στη χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα 15 - 20 χρόνια, δηλαδή έως ότου αναπτυχθεί και να γίνει προσιτή η τεχνολογία αποθήκευσης ώστε να καταστούν και οι ΑΠΕ ενέργεια βάσης, χωρίς τη στοχαστικότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, πρόκειται για παραγωγή ρεύματος με εγχώριο καύσιμο και ελεγχόμενο κόστος. Διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και αποτελεί ασπίδα έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου – αερίου.
Αυτά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά κρίσιμοι παράμετροι ειδικότερα στη σημερινή φάση που βρίσκεται η χώρα μας, και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής μας και το γεγονός ότι ενεργειακά η Ελλάδα είναι λίγο - πολύ απομονωμένη.
Λίγες σχετικά ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και περιορισμένη δυνατότητα τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο.
Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής της Πτολεμαΐδας V, προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ, ενώ ήδη εκτελεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Αναφερόμενος στο σταθμό του Αμυνταίου ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει ότι είναι στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ η αναβάθμιση του ΑΗΣ, σχέδιο που βρίσκεται υπό μελέτη και σύντομα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις θα είναι στοχευμένες με στόχο να καλυφθούν ανάγκες που επικαλύπτονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Σε ότι τέλος αφορά στην αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής υποστηρίζει ότι προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα, με προθεσμία προσφορών από τους ενδιαφερόμενους την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και διαβεβαιώνει ότι η αποεπένδυση δεν θα έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια.
Το ερώτημα είναι ποιές μονάδες θα μπουν στον Μηχανισμό Ευελιξίας και με ποιές προυποθέσεις. Και αυτό γιατί ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα πρέπει να συγκεντρώσει προτάσεις ουσιαστικού ενδιαφέροντος και να κάνει τις επιλογές της για 4+1 ουσιαστικά πια μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου