DEH

DEH

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πώληση λιγιτικών μονάδων ΔΕΗ . Σε αδιέξοδο οδηγείται ο διαγωνισμός

της Μανταλένας Πίου
 
Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, καθώς τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές στις παρουσιάσεις των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων αναδεικνύουν μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την επιβίωση των μονάδων, που κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται την καλή έκβαση της όλης διαδικασίας.
Ηδη η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δεχθεί αίτηματα από δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα,  για παράταση του διαγωνισμού, της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, ενώ οι παρουσιάσεις στους επενδυτές, που ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, κλείνουν αφήνοντας μάλλον αρνητική εντύπωση. Ορισμένοι μάλιστα  μιλούν από τώρα για οριστικό αδιέξοδο, το οποίο συνειδητοποιεί και η ίδια η διοίκηση της  ΔΕΗ, όπως τουλάχιστον ερμηνεύουν την απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη, να επαναφέρει τώρα το θέμα της παράτασης της διάρκειας ζωής των σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς.
To υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα που έθεσαν οι υποψήφιοι  στα management presentations που προηγήθηκαν είναι η οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων, αφού οι αριθμοί δεν βγαίνουν, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των ρύπων, της αβεβαιότητας σε σχέση με τα λιγνιτικά ΑΔΙ και του  ανταγωνισμού από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία κατά μέσον όρο για το ρεύμα που πουλά επιβαρύνεται με χαμηλότερη δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων σε σχέση με το κόστος που θα επωμιστούν οι αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων.
Και τούτο γιατί το ανθρακικό αποτύπωμα στις υπό πώληση μονάδες κυμαίνεται μεταξύ 1,25 και 1,8 τόνους CO2 ανά MWh, όταν το “καλάθι” παραγωγής της  ΔΕΗ της εξασφαλίζει , κατά τους δικούς της υπολογισμούς, 1 τόνο CO2 ανά MWh στην παραγωγή (λόγω της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών) και 0,5 τόνους CO2 ανά MWh στην εμπορία (λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται από την χονδρεμπορική αγορά).
Με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων να ξεπερνούν σήμερα τα 20 ευρώ/MWh  και τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο, η δαπάνη για τους ρύπους στις υπό πώληση μονάδες φθάνει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το μεταβλητό κόστος παραγωγής.
Η κινεζική CHN Energy που συμμετέχει στον διαγωνισμό μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου, όσο και η τσεχική Seven που συνεργάζεται για το πρότζεκτ με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ζήτησαν την παράταση για να μελετήσουν περαιτέρω τα στοιχεία, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα. Η άλλη τσεχική, η  EPH δεν έχει εμφανιστεί, πράγμα που δείχνει ότι ουσιαστικά έχει αποσυρθεί, ο όμιλος Μυτιληναίου παραμένει επιφυλακτικός, όπως εξ αρχής είχε αφήσει να διαφανεί και το  ενδιαφέρον του ομίλου Βιοχάλκο ατονεί.   
Ακόμα και αν δοθεί η παράταση του ενός μηνός, (η προθεσμία λήγει στις 18 Οκτωβρίου) κάτι για το οποίο ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν δείχνει να έχει αντίρρηση αλλά την τελική απόφαση θα λάβει η Κομισιόν, οι δυσκολίες παραμένουν. Ενδεικτικά είναι τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι υποψήφιοι προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα :
- H ΔΕΗ να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην χονδρική αγορά, πράγμα για το οποίο ούτε επιτρέπεται να δώσει  δεσμεύσεις αλλά ούτε και τη συμφέρει αφού αγοράζει από τη χονδρική το 30% του συνολικού όγκου που πουλά στη λιανική
  • Η ΔΕΗ Εμπορία να αγοράζει από τις ιδιωτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας με απευθείας συμβόλαια, πράγμα που επίσης δεν επιτρέπεται από τους όρους της προκήρυξης και το μνημόνιο .
Ακόμα έχει ζητηθεί να διασφαλιστούν τα ΑΔΙ του λιγνίτη, πράγμα που εξαρτάται από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και να καταργηθεί το τέλος του λιγνίτη υπέρ των ΑΠΕ.

https://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: