DEH

DEH

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Χορός εκατομμυρίων ευρώ! – Αυτή είναι η λίστα με τα χρέη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προς τη ΔΕΗ – Οι προθεσμίες για να ρυθμίσουν οι αγρότες τα χρέη τους προς τους ΟΕΒ

 
 Του Κώστα Βουτσαδάκη
 
Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου και αυτοί να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κυρίως προς την ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον θαλάσσιο χωροταξικό
σχεδιασμό. Διαφορετικά τα χρέη θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ για είσπραξη.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία της ΔΕΗ για το ύψος των χρεών ανά Οργανισμό, που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, υπάρχουν ΟΕΒ που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ για κατανάλωση ρεύματος.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή οφειλέτες που δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι οφειλέτες των ΟΕΒ έχουν 12 μήνες προθεσμία προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις. Για όσους δεν προσέλθουν ή δεν τηρήσουν το διακανονισμό προβλέπεται η μεταφορά του χρέους στη ΔΟΥ για είσπραξη με αναγκαστικά μέτρα. Πρόκειται για μέτρο που, όπου εφαρμόστηκε στο παρελθόν αποδείχθηκε αποτελεσματικό και για το λόγο αυτό η μεταφορά των χρεών στις ΔΟΥ γίνεται τώρα υποχρεωτική δια νόμου.
«Με την έναρξη της φετινής αρδευτικής περιόδου παρουσιάστηκε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, ανά την επικράτεια, από μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρδευτικές εγκαταστάσεις. Αιτία, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΕΒ (Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) προς τη ΔΕΗ», επισημαίνει σε δηλώσεις της προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα που εισηγήθηκε την τροπολογία στη Βουλή.
-«Αυτό, προσθέτει, είχε ως αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η παραγωγή και η βιωσιμότητα πολλών αγροτικών επιχειρήσεων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται κυρίως η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού δίνεται η δυνατότητα τόσο στους ΟΕΒ, όσο και στους παραγωγούς να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμές οφειλές τους. Επίσης αίρεται η ομηρία συνεπών παραγωγών που ανήκουν σε ασυνεπείς οργανισμούς. Βεβαίως το ζήτημα της άρδευσης, το οποίο συναρτάται άμεσα με τη διαχείριση των υδάτων της χώρας και το κόστος της αγροτικής παραγωγής, απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Η επί πολλές δεκαετίες έλλειψη στοχευμένης και σχεδιασμένης πολιτικής για το θέμα, όπως η μη δημιουργία ενιαίων φορέων διαχείρισης υδάτων, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση πολλών Γενικών και Τοπικών ΟΕΒ, αλλά και το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, οδήγησαν σε αδιέξοδα. Η σημερινή κυβέρνηση καλείται, και θα το κάνει, να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα».
Υψηλοί τόνοι
Σε υψηλούς τόνους ήταν η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης όπου τόνισε πως «οι αγρότες είναι επαγγελματίες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους, και η εμπειρία λέει ότι ο σωστός επαγγελματίας που προσέχει είναι αυτός που τακτοποιεί τις υποθέσεις του χωρίς να δίνει δικαιώματα». Ακόμη, ότι «οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ είναι φορείς με συγκεκριμένη αποστολή, οι οποίοι επιβάλλεται να λειτουργούν με συγκεκριμένες αρχές και αξίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών τους. Και βέβαια πρακτικές ασυνέπειας έναντι της ΔΕΗ, η οποία τους έχει στηρίξει όλα τα χρόνια και εξακολουθεί να τους στηρίζει και σήμερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, δεν είναι ούτε αποδεκτές αλλά ούτε και ωφέλιμες για τα μέλη τους. Σε τελευταία ανάλυση, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ και μέσω αυτής οι υπόλοιποι καταναλωτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να επωμίζονται τις επιπτώσεις μη ορθής διαχείρισης».
Τα χρέη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ (περιλαμβάνονται και χρέη που έχουν ρυθμιστεί). Πιο αναλυτικά:
-Ανά Περιφέρεια, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538). Η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη.
-Τέσσερις ΟΕΒ από το Μεσολόγγι χρωστούν 10.279.546 εκατομμύρια ευρώ, ή το 20% του συνόλου των οφειλών από όλη τη χώρα.
-Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου (Μεσολόγγι) είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ με 4.053.222 ευρώ. Ακολουθούν οι ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (Μεσολόγγι) με 2.928.829 ευρώ, Μυρτουντίων (Ανδραβίδα) με 2.507.064 Ευρώ, ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας με 2.298.382,45 Ευρώ και ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφείου (Πύργος) με 2.251.206 Ευρώ.
-Από τα 45,6 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος μόνο τα 7 εκατ. ευρώ είναι σε ενεργό διακανονισμό. Τα υπόλοιπα 38,6 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα χωρίς διακανονισμό.
«Είναι προφανές από την κατά τα ανωτέρω εντοπισμένη ασυνέπεια ότι αυτή δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους ούτε σχετίζεται με το αγροτικό εισόδημα. Πρόκειται κατά κανόνα για εσκεμμένες πρακτικές, με έντονο το στοιχείο του στρατηγικού κακοπληρωτή», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ

ecopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: